Ліберально-демократична партія Японії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліберально-демократична партія Японії

яп. 自由民主党
яп. 自民党
Країна  Японія
Голова партії Кісіда Фуміо (з 29 вересня 2021)[1]
Дата заснування 15 листопада 1955
Штаб-квартира Наґата, Район Чійода, Токіо, Японія
Ідеологія консерватизм, Японський націоналізм і соціальний консерватизм
Молодіжна організація Youth Division of the Liberal Democratic Partyd
Кількість членів  1 086 298[2]
Друкований орган Liberal & Democraticd
Офіційний сайт jimin.jp

Ліберально-демократична партія (яп. 自由民主党, じゆうみんしゅとう, дзію мінсю-то; скорочено: яп. 自民党, じみんとう, дзімін-то) — японська політична партія консервативного спрямування. Скорочено — ЛДП. Найбільша політична сила в країні після Другої світової війни. Заснована в листопаді 1955 року внаслідок об'єднання Ліберальної та Демократичної партій. З 1955 до 1993 року беззмінно й одноосібно керувала Японією. Сприяла повоєнному відродженню країни, заклала основи японської політичної, економічної, фінансової та освітньої системи. Має різну кількість фракцій і груп, через що інколи називається блоком партій[3].

Заснування та політичний курс[ред. | ред. код]

Ліберально-демократична партія Японії (ЛДП) була заснована 15 листопада 1955 року шляхом об'єднання консервативних політичних сил та угруповань, розпорошених після Другої світової війни. Попередниками цієї партії в довоєнний час були Товариство друзів конституційного уряду, Партія демократичного правління та Асоціація допомоги трону[3]. Основою новоствореної ЛДП була Ліберальна партія Йосіди Сіґеру, сформована невдовзі після поразки Японії, що виступала за тісний союз із США та відновлення японської економіки, та Японська демократична партія Хатоями Ітіро, що ратувала за зміну конституції та переформування японських Збройних сил[3]. Об'єднання цих двох консервативних партій було обумовлено зростанням популярності в країні лівих і правих соціалістів, а також тиском японських фінансових кіл, що прагнули консервативного стабільного управління, необхідного для реставрації японського господарства[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japan's Suga wins party leadership race, headed for premiership
  2. 自民党員7年ぶり減少 108万人、19年末時点Ніхон кейдзай сімбун, 2020.
  3. а б в г Ліберально-демократична партія Японії // Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Шьоґаккан, 1994—1997.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Ліберально-демократична партія Японії // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]