Ліга українських меценатів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лі́га украї́нських мецена́тів (ЛУМ) — міжнародна неполітична незалежна організація, фундатором якої став канадський громадський діяч і бізнесмен українського походження Петро Яцик. Заснована 1994 року, зареєстрована Міністерством юстиції України 12 жовтня 1995 року. Виконавчий директор — Михайло Слабошпицький.

Завдання[ред. | ред. код]

Підтримка розвитку освіти, науки, культури, зокрема фінансування важливих наукових досліджень і освітніх проектів, а також сприяння задоволенню потреб навчальних закладів і бібліотек у підручниках та іншій літературі[1].

Діяльність[ред. | ред. код]

Один із найвідоміших проектів Ліги — Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, в якому беруть участь мільйони школярів та студентів як в Україні, так і поза її межами. У листопаді 2011 року розпочався дванадцятий за рахунком конкурс української мови[2]. Конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови.

11 червня 2013 року в Національному музеї літератури України відбулася церемонія нагородження лауреатів літературно-мистецьких премій Ліги українських меценатів та літературної премії клубу «Ярославів Вал».

Ліга українських меценатів провела вручення премій у фундаментальній бібліотеці Колегії Павла Ґалаґана (а нині — літературного музею), зала якої була повною. Так, було нагороджено Ірину Фаріон, Тараса Компаніченка, Мирослава Дочинця, Павла Щирицю, Надію Гуменюк. Ініціатори премії Мирослав Слабошпицький та Володимир Загорій відзначають: вручені дипломи мають фінансовий еквівалент, «аби духовно багаті не чули себе нужденними в матеріальному світі».

Мовознавця Ірину Фаріон нагородили премією імені Дмитра Нитченка «За несхитну позицію в житті, за бійцівські якості й за чин» і водночас за проект «Від книги — до мети».

Також премією Дмитра Нитченка «За пропаганду українського друкованого слова» було відзначено Тараса Компаніченка. Знаний музикант, художній керівник гурту «Хорея козацька» зазначив, що члени Ліги українських меценатів своєю діяльністю, а не «деклараціями про наміри» довели відданість українській справі.

Так, третім лауреатом Премії клубу «Ярославів Вал» став Мирослав Дочинець із книгою «Криничар». До нього цією премією було вшановано Василя Шкляра за книгу «Чорний ворон» та Юрія Щербака за роман-антиутопію «Час смертохристів».

Також «За пошуки нової поетичної мови» було відзначено премією імені Бориса Нечерди Павла Щирицю із поетичною збіркою «Місце Сили».

Премію імені Віктора Близнеця «Звук павутинки» вручено волинській письменниці Надії Гумемнюк за дитячі прозові твори.

Премії[ред. | ред. код]

Виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький

Ліга українських меценатів є засновником таких премій:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт Ліги українських меценатів. Архів оригіналу за 16 червня 2009. Процитовано 16 червня 2009.
  2. Літературна Україна. Конкурс знавців української мови стартував із найзахіднішої області України[недоступне посилання]
  3. Офіційний сайт Ліги українських меценатів. Архів оригіналу за 16 червня 2009. Процитовано 16 червня 2009.

Джерела та література[ред. | ред. код]