Лійга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лійга
Лійга
Лійга
Вид спорту Хокей із шайбою
Засновано 1975
Кількість команд 15
Країна(и) Фінляндія Фінляндія
Поточний чемпіон «Таппара»
Офіційний сайт www.sm-liiga.fi

Лійга (фін. Liiga)  — елітна хокейна ліга Фінляндії. Утворена у 1975 році. До 2013 року називалась СМ-ліга (фін. SM-liiga).

У чемпіонаті змагаються 15 команд.

Історія[ред. | ред. код]

Чемпіонати Фінляндії розігруються з сезону 1927—28. Перші 5 чемпіонатів розігрувалися за кубковою системою. З 1934 року 4-10 команд грали у 4 кола.

У 1975 році була організована вища ліга (10 клубів). Вони стали грати у 4 кола, після чого 4 найкращих клуби виявляли чемпіона країни у серіях півфінальних і фінальних ігор. З сезону 1986—87 команди проводять у попередньому турнірі по 44 матчі.

Формат змагань[ред. | ред. код]

Регулярний сезон

Кожна команда грає 56 матчів — по 4 гри з кожною командою ліги, плюс два або чотири матчі з певними географічно близько розташованих командами. У разі нічиєї в основний час грається 5-хвилинний овертайм до першої забитої шайби. Якщо ж і овертайм не виявить переможця, то проводиться серія булітів.

Нарахування очок

Перемога в основний час — 3 очки, перемога в овертаймі — 2 очки, програш в овертаймі — 1 очко. Місце команди в турнірній таблиці визначається кількістю набраних очок. У разі рівності очок вище ставиться команда з найкращою різницею забитих і пропущених шайб. У разі рівності цього показника, вище ставиться команда з великою кількістю забитих шайб.

Плей-оф

Шість найкращих команд регулярного чемпіонату відразу потрапляють в 1/4 фіналу. Команди, що посіли місце з сьомого по десяте (включно) грають додатковий серію матчів плей-оф до двох перемог. Два переможці потрапляють до чвертьфіналу. У чвертьфіналах граються серії матчів до 4-х перемог. У півфіналі та фіналі — серії до 3-х перемог. Переможені у півфіналах команди грають матч за бронзову медаль. У кожному раунді плей-оф пари підбираються таким чином, щоб найкраща команда за результатами регулярного сезону зустрічалася з найгіршою командою за результатами регулярного сезону, друга команда — з передостанньою і так далі. Більш високо номінована команда перший матч грає вдома, другий в гостях, третій знову вдома, четвертий в гостях і так далі. Матч плей-оф складається з 60 хвилин основного часу. У разі якщо основний час закінчується внічию, слідують овертайми по 20 хвилин до першої закинутої шайби.

Розклад

Регулярний сезон стартує в середині вересня. У сезоні передбачені перерви на той час, поки збірна Фінляндії бере участь в Євротурі. На Різдво передбачено двотижневу перерву. Також передбачена перерва на час проведення зимових Олімпійських ігор. Регулярний сезон закінчується в середині березня і одразу після цього стартують ігри плей-оф. Сезон закінчується в середині квітня так, щоб фінські гравці могли брати участь у чемпіонаті світу.

Команди[ред. | ред. код]

Команда Місто Арена Місткість
Еспоо Блюз Еспоо Barona Areena 7000
ГІФК Гельсінкі Гельсінгін Яахаллі 8100
ГПК Гямеенлінна Рітаріхаллі 5000
Ільвес Тампере Хакамется 8070
Йокеріт Гельсінкі Hartwall Arena 13665
ЮІП Ювяскюля Сінергія-ареена 4812
КалПа Куопіо Нійралан Монтту 5165
Кярпят Оулу Оулун-Енергія-Ареена 6614
Лукко Раума ДНА-Ареена 5400
Пеліканс Лахті Іску-Ареена 5098
СайПа Лаппеенранта Кісапуйсто 5200
Таппара Тампере Хакамется 8070
ТПС Турку ХК Ареена 11820
Ессят Порі Ісомякі 6500

Переможці[ред. | ред. код]

Переможець плей-оф отримує золоті медалі і Канада-Малья — головний трофей СМ-ліги. Команда, яка програла у фіналі отримує срібні медалі. Команда, що виграла матч за 3-е місце, отримує бронзові медалі. Переможець регулярного сезону отримує приз імені Харрі Ліндблада, проте він вважається навіть менш престижним ніж бронзові медалі.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Хоккей. Большая энциклопедия. — В 2 т. — М. : Терра-Спорт, Олимпия Пресс, 2006.

Посилання[ред. | ред. код]