Ліньї (держава)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліньї
кит. 林邑
Flag
192 – 629 Flag


Столиця Амарендрапура
Кандарапура
Сімхапура
Мова(и) чамська мова, санскрит
Форма правління монархія
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Ліньї (держава)

Ліньї (кит. 林邑) або Ламап (в'єт. Lâm Ấp)  — держава, що існувала в II — VII століттях на території сучасного центрального і південного В'єтнаму.

Історія[ред. | ред. код]

Історія чамської держави Ліньї знана насамперед завдяки китайським та в'єтським джерелам. Сама назва Ліньї — китайська, у в'єтських джерелах ця держава відома як Ламап.

Згідно з китайським «Коментарем до канону водних шляхів» Ліньї була заснована в 192 році якимось Цюй Куєм, бунтівним сином китайського чиновника повіту Сянлінь (в'єтською Тіонглам). Цюй Куй напав на повітовий центр, убив начальника повіту і проголосив себе правителем. Проте напис санскритом (кушанським шрифтом) на стелі Вокань (II або III ст .н. е.) свідяить, що ЦюйКуй є китайським варіантом імені чамського вождя Кху Лієна, що повстав проти китайської влади. 248 року Ліньї захопило ханське командирство Жінань й вдерлося до командирства Цзючжень, спровокувавши великі повстання там і в командирстві Цзяочжі (сучасний центральний і північний В'єтнам). Надалі війська Ліньї вдерлися до командирства Цзяочжі за підтримки держави Фунань.

У 270—300-х роках в ранній період імперії Цзінь відбувається налагодження відносин з Ліньї, що сприяло розвитку торгівлі в Південно-Китайському морі. З 323 року держава вступає у конфлікт із Східною Цзінь, вдавшись до морського піратства біля узбережжя командорства Цзяочжі. Втім спроба Бхадравармана I захопити Жінань і Цзяочжі виявилася невдалою.

У 336 році внаслідок заколоту до влади приходить Фам Ван (китаєць запоходженням), що засновує Другу династію. Спроби захопити Цзяочжі у 413, 420 та 431 роках також не були успішними. В цей час до влади приходить Третя династія. У 446 році війська династії Лю Сун завдали Зионгу Маї II, правителю Ліньї, поразки, захопивши його столицю Кандрапуру.

Нове піднесення відбулося у 530-х роках за панування Рудравармана I з Четвертої династії. У VI—VII століттях Ліньї зазнало низки військових поразок, що призвело до втрати незалежності.

У 605 році Ліньї зазнало нападу армії імперії Суй (перед тим 602 року китайці підкорили північного сусіда Вансуан). Суйські війська захопили і розграбували столицю Ліньї — Сімхапуру. У 620 році визнало себе васалом імперії Тан, куди неодноразово вирушали посольства з даниною.

З 629 року правителі Ліньї все більше в офіційних документах стали використовувати назву «Чампа» для своєї держави. З 757 року у китайських джерелах назва Ліньї згадується частіше, і його назву змінили на Хуаньван.

Територія і населення[ред. | ред. код]

Точні кордони є предметом дискусій. Переважно охоплювала територію сучасних провінцій Тхиатхьєн-Хюе і Куангбінь. Достеменно відомо, що південним кордоном була річка Хионг. За менш ймовірною версією простягалася від мису Хоаньшон (в'єт. mũi Hoành Sơn) та перевалу Нганг до перевалу Хайван в Аннамських горах.

Населення складали, переважно, чами і, можливо, інші австронезійці.

Устрій[ред. | ред. код]

На чолі стояв теократичний правитель (магараджа), що вважався втіленням бога Шиви (Ішвари). Він єдиний мав право на білу парасольку, чим підкреслювався його статус. В його правлінні допомагали 2 сановника (візирі) — сенапаті (військових справ) та тапатіка (цивільних справ). Другого рівня сановниками вважалися дандавасабхатах (очільник гвардії), калунчіде (очільник столиці) і аттха залан (офіційний спадкоємець). Інші сини правителя мали титул раджапутра. Уся територія проділялася на провінції, куди призначилися куани (намісники) та очільники 200 округів — кхлони. На нижньому щабелі знаходилися селяни (кутумбіни).

Магараджи[ред. | ред. код]

Військо[ред. | ред. код]

В часи піднесення армія становила від 40 до 50 тис. вояків, поділялася на піхоту, кінноту та флот.

Культура[ред. | ред. код]

В ранній період існування держави значний вплив мала китайська культура періоду Хань. Надалі відбувається поіндусення, можливо внаслідок більш тісних політичних й економічних контактів з Фунань. У 2-й половині III ст. санскрит стає мовою офіційних паперів. Усі написи, знайдені в цей період, складені санскритом.

Напис з селища Донг Єн Т'яу (північніше Сімхапури, в долині річки Тхубон) правителя Бхадравармана I (IV ст.) є найстарішим збереженим текстом чамською мовою та будь-якою мовою Південно-Східної Азії

Джерела[ред. | ред. код]

  • Boisselier, Jean (1963). La statuaire du Champa (in French). Paris, France: École Française d'Extrême-Orient
  • Maspero, Georges (2002). The Champa Kingdom. White Lotus Co., Ltd. ISBN 978-9747534993.
  • Glover, Ian (2011), Excavations at Gò Cấm, Quảng Nam,2000–3: Linyi and the Emergence of the Cham Kingdoms, in Lockhart, Bruce; Trần, Kỳ Phương (eds.), The Cham of Vietnam: History, Society and Art, Hawaii: University of Hawaii Press, pp. 54–80
  • Kiernan, Ben (2019). Việt Nam: a history from earliest time to the present. Oxford University Press.