Лісові пожежі в Чорнобильській зоні (2020)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пожежі в Чорнобильській зоні у 2020
Статистика
Уся охоплена
місцевість
470 км2
Постраждалі 0
Смертей 0

Лісові пожежі в Чорнобильській зоні у квітні 2020 року — лісові пожежі, що почались 4 квітня у Чорнобильській зоні відчуження на території Котовського лісництва між смт Поліське, селами Тараси та Володимирівка, а згодом і у Житомирській області. Масштабну лісову пожежу в Чорнобильській зоні вдалося загасити через 10 діб, 16 квітня через сильний вітер знову виник відкритий вогонь. До гасіння було залучено близько 1200 осіб та понад 120 одиниць техніки. Гасіння пожеж ускладнювалося частою зміною напрямку вітру, а також відсутністю протипожежних доріг у важкодоступних місцях, куди не могла заїхати техніка.

Протягом першого тижня пожежа охопила території Корогодського, Котовського та Денисовецького лісництв[1]. Згоріли території колишніх сіл Лелів, Копачі, Поліське, Грезля, Рудня-Грезлянська, Ковшилівка, Варовичі, Буда-Варовичі, Мартиновичі, Смарагдовий, Волхов, Чистогалівка, згоріла територія Рудого лісу, закрите військове місто Чорнобиль-2, постраждало місто Чорнобиль. Пожежа не зашкодила ЧАЕС[2]. Втрачено об'єкт на туристичному маршруті ‒ піонерський табір «Казковий».

Хронологія подій[ред. | ред. код]

Космічне зображення масштабів поширення пожежі на території поблизу ЧАЕС 12 квітня

Пожежа розпочалася на західному Чорнобильському радіоактивному сліді на межі населеного пункту Народичі та заплави річки Уж орієнтовно біля 16-17:00 3 квітня 2020 року. Першого ж дня вогонь розповсюдився на площу понад 20 гектарів[3]. Вітер підсилював інтенсивність горіння і 4 квітня пожежа охопила ліс територією 20 гектарів в Зоні відчуження поблизу села Володимирівка на території Котовського лісництва. Для пожежогасіння було залучено пожежні машини та авіацію, до ліквідації було залучено 362 особи і 89 одиниць техніки, серед якої літаки та вертольоти. Гасіння ускладнювалось підвищеним радіаційним фоном. За тиждень здійснено 280 вильотів та скинуто близько 1500 тонн води. З першого ж дня працювала авіація[4].

5 квітня площа пожежі оцінювалась у 100 гектарів лісу[5][6].

6 квітня поліція встановила зловмисника, 27-річного жителя села Рагівка, за вини якого вогнем знищено 5 гектарів Котовського лісництва на території зони відчуження[7].

7 квітня пожежа трав'яного настилу та лісової підстилки продовжувалась між смт Поліське та селом Володимирівка (10, 16 квартал) на площі близько 6,5 гектарів та поблизу села Рудня-Осошня (58, 77, 79 квартал) на площі близько 4 гектари[8]. 6-7 квітня на допомогу виїхали 25 чоловік особового складу та 5 пожежних автоцистерн підвищеної прохідності Рівненського гарнізону служби порятунку, а також 21 рятувальник із Полтави та Лубен[9].

9 квітня тривало гасіння тління трав'яного настилу окремими осередками на території Денисовецького, Котовського та Корогодського лісництв[10]. Станом на 8 квітня площі пожеж оцінено у 3,5 тисяч гектарів[11].

Вже станом на 11 квітня пожежа завдала збитків на десятки мільйонів гривень, вогонь пройшов 3,5 тис. гектарів землі[12].

13 квітня вогонь пройшов станцію Янів та дістався Прип'яті. Цього дня вогонь було зафіксовано за 2 км від сховища радіоактивних відходів Підлісний. Продовжувалось гасіння пожежі в Корогодському та Денисовецькому лісництвах. Пожежу в Котовському лісництві було повністю ліквідовано[13][14]. Основні осередки пожеж — поблизу сіл Новий Мир, Стара Рудня, Кливини та Чистогалівка. Близ села Чистогалівка через пориви вітру вогонь перекинувся через автошлях, досягши залізничної станції Янів[15].

Цього ж дня виник третій осередок пожежі. Поліцейські встановили, що до неї був причетний 37-річний житель Іванківського району. Чоловік спалював сміття вдома, а рештки тліючого багаття вивіз за село і висипав на суху траву[16]. Увечері на Київщині, над зоною відчуження, пішов дощ.

14 квітня виявлено нові загоряння в селі Крива Гора Паришівського лісництва та в районі станції Янів Луб'янського лісництва. Продовжились ліквідації окремих осередків тління лісової підстілки поблизу сіл Чистогалівка та Лелів на території Корогодського лісництва[17]. Окремі зони займання фіксувались у Денисовицькому, Котовському, Корогодському, Паришівському та Луб'янському лісництвах[18]. За даними Служби з надзвичайних ситуацій станом на цей день інженерною технікою було створено 110 км мінералізованих смуг. Всього на території зони відчуження залучено 500 осіб та 110 одиниць техніки, в тому числі 3 літаки і 3 вертольоти[19]. За оцінками туроператорів в Чорнобильській зоні було знищено вогнем 30 % туристичних об'єктів[20]. Того ж дня пожежу вдалося загасити[20].

15-16 квітня продовжилось тління пеньків та деревини[21][22]. Увечері 16 квітня пожежа відновилася, з'явився відкритий вогонь. Причиною цьому послужив сильний вітер[23][24]. Основні осередки тління знаходились в районі сіл Новий Мир, Кливини, Весняне, Вільшанка, Красне та Бовище. В районі села Корогод з'явилися нові осередки пожежі вздовж лінії електропередач[25]. Смог від пожеж віднесло на понад 757 км від осередків загоряння[26].

17 квітня тривало гасіння осередків тління в Корогодському, Дитятківському, Паришівському та Денисовицькому лісництвах[27].

Допомогу у ліквідації лісових пожеж на території Зони відчуження запропонувала Велика Британія[28], Німеччина[29].

18 квітня тривало гасіння пожеж на території  Корогодського, Луб'янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв[30].

21 квітня кілька осередків вогню досі не було загашено. Так, у Чорнобильській зоні пожежі продовжувались на території Корогодського, Луб'янського, Паришівського, Дитятківського і Денісовицького лісництв. Найбільші зусилля пожежних було спрямовано на гасіння трьох осередків поблизу сіл Розсоха, Крива Гора, Рудьки і Буряківка[31]. На Житомирщині пожежі продовжувались на території Овруцького лісгоспу та поблизу сіл Жолудівка, Журба та на території Словечанського лісгоспу. [Архівовано 4 травня 2020 у Wayback Machine.]

23 квітня рятувальники створили 800 км мінералізованих протипожежних смуг і продовжувала локалізацію пожеж на території Луб’янського, Паришівського, Дитятківського і Денисовицького лісництв з осередками у селах Розсоха, Крива Гора, Рудьки, Буряківка. Продовжували тліти пеньки, залишки деревини, торфовики[32].

24 квітня продовжувалась локалізація 2 осередків тління пеньків, залишків деревини (села Крива Гора та Рудьки –Буряківка) та торф’яників в осередках, пройдених вогнем[33].

Станом на 3 травня пожежні продовжували гасити лісову підстилку, пні та деревину в окремих місцях колишніх пожеж в Київській та Житомирській областях[34].

Забруднення повітря[ред. | ред. код]

Рівні забруднення ізотопом цезію-137 станом на 1996 рік

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій радіаційний фон у Києві та в області станом на 13 квітня був у нормі, а підвищення рівня фіксували лише в осередку вогню[35].

Інформація щодо прогнозних розрахунків руху потенційно забруднених повітряних мас оприлюднювала Державна інспекція ядерного регулювання України[36]. З 6 квітня 2020 року Державний центр з ядерної та радіаційної безпеки інформував щодо стану радіологічних наслідків пожеж у природних екосистемах зони відчуження та зони безумовного відселення[37]. Державне агентство України з управління зоною відчуження оприлюднювала ситуаційну картосхему пожеж та моделювання поширення хмари від пожеж.

17 квітня забруднене повітря з Київщини зафіксували в Черкаській, Полтавській та Дніпропетровській областях, за даними Гідрометцентру, концентрація шкідливих речовин у повітрі при цьому знижувалось[38].

Причини та розслідування[ред. | ред. код]

Серед можливих причин пожежі спочатку було названо дії сталкерів. Серед основних причин, що розглядаються слідством:

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, причиною однієї з пожеж у Чорнобильській зоні став навмисний підпал сухої трави жителем прилеглого до зони відчуження села Рагівка.

14 квітня було затримано 37-літнього чоловіка, який за даними поліції причетний до пожежі. За даними слідства, той палив сміття, далі рештки тліючого багаття візком вивіз за село й висипав на суху траву, яка згодом загорілася[40].

За іншим даними поліціянтів, 27-літній селянин зізнався, що тричі підпалював суху траву задля забави, а коли вогонь вітром перекинуло далі, не зміг загасити багаття[41]. Швидкому поширенню пожежі сприяла пересохла земля та багато сухостою, повалених дерев у лісі, адже лісогосподарська діяльність у зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення заборонена законом[42].

16 квітня поліціянти затримали іншого підозрюваного, жителя села Старі Соколи. За даними поліції, 37-літній чоловік палив сміття, що стало причиною займання на території зони відчуження 13 квітня[43].

Завдана шкода[ред. | ред. код]

Пожежа завдала шкоди рослинному та творинному світу, вплинуло на стан збереження природних екосистем та здатність ними надавати екосистемні послуги. Вогнем знищено частину лісів, 12 віддалених сіл, цвинтарі. Станом на 17 квітня 2020 уже згоріли території колишніх сіл: Лелів та санаторій «Смарагдовий» поблизу нього, Копачі, Поліське, Грезля, Рудня-Грезлянська, Ковшилівка, Варовичі, Буда-Варовичі, Мартиновичі, Волхов, Чистогалівка. Згоріла територія військового міста Чорнобиль-2, від пожежі постраждало місто Чорнобиль.[44][45]

Станом на 17 квітня 2020 роботи з ліквідації пожеж ще не завершені, загальну площу пожеж оцінити неможливо. Попередня оцінка площі пожеж становить близько 11 500 га.[44]

Загалом від пожеж постраждало близько 5% території заповідної території, 11,5 тисяч гектарів у південно-західній частині Чорнобильського заповідника[46].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пожежа в Чорнобилі: вогонь приборкують за допомогою авіації. MUKACHEVO.NET (uk-UA) . Архів оригіналу за 16 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  2. Пожежа не зашкодила ЧАЕС – пресслужба станції. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 15 квітня 2020.
  3. У Чорнобильській зоні горить ліс. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  4. У Чорнобильській зоні горять 20 гектарів лісу, рятувальники задіяли авіацію. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 7 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  5. У Чорнобильській зоні палає 100 га лісу: радіація вище норми. Club-tourist (амер.). Процитовано 13 квітня 2020.
  6. Пожежа в Чорнобильській зоні поширилася на територію понад 100 гектарів. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  7. Поліція встановила особу палія, який спричинив пожежу в зоні відчуження. tyzhden.ua (укр.). Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  8. У Чорнобильський зоні досі гасять пожежі. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  9. Рятувальники з Рівного поїхали гасити чорнобильські ліси. suspilne.media. 7 квітня 2020. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  10. Триває ліквідація пожеж у зоні відчуження ЧАЕС, підвищення радіаційного фону немає - Держагентство з управління зоною відчуження. Інтерфакс-Україна (укр.). Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  11. Пожежа у Чорнобильській зоні: вогонь не здолали, радіаційна обстановка стабільна, фото. Club-tourist (амер.). Процитовано 13 квітня 2020.
  12. Zaxid.net. Пожежа в Чорнобильській зоні вже завдала збитків на десятки мільйонів гривень. ZAXID.NET (укр.). Архів оригіналу за 14 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  13. Welle (www.dw.com), Deutsche. У Чорнобильській зоні рятувальники не можуть приборкати пожежу | DW | 13.04.2020. DW.COM (uk-UA) . Архів оригіналу за 16 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  14. Ситуація з пожежами у Чорнобильській зоні виходить з-під контролю (Інфографіка). texty.org.ua (укр.). Процитовано 13 квітня 2020.
  15. Пожежа з Чорнобильської зони наближається до Прип'яті. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 24 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  16. У Київській області чоловік вивіз за село рештки багаття та спровокував нову масштабну пожежу в зоні ЧАЕС. nv.ua. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 13 квітня 2020.
  17. Радіаційна ситуація в зоні відчуження в районі пожежі (станом на 09.00). dazv.gov.ua. Архів оригіналу за 16 квітня 2020. Процитовано 14 квітня 2020.
  18. Новини Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. sstc.ua. Архів оригіналу за 20 квітня 2020. Процитовано 14 квітня 2020.
  19. Оперативна інформація щодо ліквідації лісових пожеж на території Зони відчуження безумовного (обов’язкового) відселення (ВІДЕО). Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ua) . Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 14 квітня 2020.
  20. а б У Чорнобильській зоні згоріли 30% туристичних об'єктів. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 14 квітня 2020.
  21. Оперативна інформація щодо ліквідації лісових пожеж у зоні відчуження. dazv.gov.ua. Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  22. У Чорнобильській зоні продовжують гасити осередки тління. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 16 квітня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  23. Пожежі у Чорнобильській зоні: один з осередків займання вдалося загасити, ситуація залишається складною. nv.ua. Архів оригіналу за 1 березня 2022. Процитовано 16 квітня 2020.
  24. У Чорнобильській зоні знову почалася пожежа. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  25. У зоні відчуження триває ліквідація лісових пожеж (станом на 18.00). dazv.gov.ua. Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2020.
  26. Jenner, Lynn (17 квітня 2020). NASA Sees Fires Near Chernobyl Break Out Again. NASA. Архів оригіналу за 18 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  27. У зоні відчуження триває ліквідація лісових пожеж (станом на 14:00). dazv.gov.ua. Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  28. Британія пропонує Україні допомогу в ліквідації пожеж у Чорнобильській зоні. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  29. Amt, Auswärtiges. Німецька допомога у боротьбі з лісовими пожежами навколо Чорнобиля. Сайт Посольства Федеративної республіки Німеччина в Україні (укр.). Архів оригіналу за 23 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  30. У Зоні відчуження горить уже 5 лісництв. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 18 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  31. Пожежі в Чорнобилі і Житомирській області тривають: карта. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 22 травня 2020. Процитовано 21 квітня 2020.
  32. Пожежа у Чорнобильській зоні: рятувальники створили 800 км протипожежних смуг. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 23 квітня 2020.
  33. У зоні відчуження продовжується ліквідація лісових пожеж (станом на 11:00). dazv.gov.ua. Архів оригіналу за 1 травня 2020. Процитовано 26 квітня 2020.
  34. Рятувальники продовжують гасити окремі осередки пожеж у Київській і Житомирській областях. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 4 травня 2020. Процитовано 3 травня 2020.
  35. Оперативна інформація щодо ліквідації лісових пожеж на території Зони відчуження безумовного (обов’язкового) відселення (станом на 11:00 год. 13 квітня). Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ua) . Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  36. SSTC. sstc.ua. Архів оригіналу за 19 квітня 2020. Процитовано 14 квітня 2020.
  37. Державна інспекція ядерного регулювання України. www.snrc.gov.ua. Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 14 квітня 2020.
  38. Смог з Києва переміщається до інших областей. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 30 квітня 2020. Процитовано 17 квітня 2020.
  39. Чорнобильська зона палає вже восьмий день: останні новини і відео. 24 Канал. Архів оригіналу за 9 квітня 2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  40. Поліція заявляє про затримання причетного до виникнення чергової пожежі у зоні ЧАЕС. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 20 квітня 2020. Процитовано 15 квітня 2020.
  41. Welle (www.dw.com), Deutsche. Чим загрожує пожежа у Чорнобильській зоні | DW | 07.04.2020. DW.COM (uk-UA) . Архів оригіналу за 10.04.2020. Процитовано 13 квітня 2020.
  42. Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. zakon.rada.gov.ua. Закон України. Архів оригіналу за 31 березня 2019. Процитовано 13 квітня 2020.
  43. Пожежі у Чорнобилі: поліція знайшла ще одного палія. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 17 квітня 2020. Процитовано 16 квітня 2020.
  44. а б Пожежа у Чорнобилі: що знищив вогонь, рівень радіації і які загрози для людей на 17 квітня. TCH.ua. 17 квітня 2020. Архів оригіналу за 21 квітня 2020.
  45. Пожежі в Чорнобильській зоні знищили 5% заповідника. Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 30 квітня 2020.
  46. Пожежі в Чорнобильській зоні знищили 5% заповідника. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 30 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]