Максвелізація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Максвелізація (англ. maxwellisation) є процедурою у чинній Британській правовій практиці, де особам, котрі піддаються критиці у офіційних звітах, заздалегідь надсилаються подробиці критики для того, аби дати їм можливість відповісти на цю критику ще до оприлюднення звіту.

Назва цього процесу походить від прізвища публіциста Роберта Максвелла. У 1969 році, Максвелла критикували у звіті Відділу Промисловості та Торгівлі центрального уряду, як «неспроможного керувати публічною (державною) компанією». Тоді Максвелл звернувся до суду, де суддя наказав департаментові, щоб вони практично вчинили «бізнес вбивство» Максвелла[1].

Для того аби у майбутньому уникнути повторення подібних процесів, було офіційно запроваджено політику, згідно з якою особам було надано можливість вивчити їх критику та відповісти на неї перед оприлюдненням офіційних звітів. Відповідним особам показують окремі витяги зі звітів, які мають стосунок до їх критики.[2]


Посилання[ред. | ред. код]

  1. 30 SECOND GUIDE: MAXWELLISATION. This is Money. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  2. Scottish Government, St Andrew's House (19 березня 2007). Consultation on Inquiries (Scotland) Rules: Scottish Inquiries Under the Inquiries Act 2005. Архів оригіналу (Consultation) за 21 квітня 2016. Процитовано 28 травня 2016.