Маленька червона сукня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маленька червона сукня
In Fabric
Жанр комедія
жахи
Режисер Пітер Стрікленд
Продюсер Ендрю Старк
Сценарист Пітер Стрікленд
У головних
ролях
Меріанн Жан-Батист
Гейлі Сквайрс
Лео Білл
Гвендолін Крісті
Джуліан Барратт
Оператор Арі Вегнер
Композитор Cavern of Anti-Matter
Монтаж Матяш Фекете
Кінокомпанія Rook Films
Дистриб'ютор Svoe Kino
Тривалість 118 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 2018
Дата виходу Україна 22 серпня 2019
IMDb ID 7464188
a24films.com/films/in-fabric
CMNS: Маленька червона сукня у Вікісховищі

«Маленька червона сукня»(англ. In Fabric) — британський комедійний фільм жахів, знятий Пітером Стріклендом за власним сценарієм з Меріанн Жан-Батист, Гейлі Сквайрс, Лео Біллом і Гвендолін Крісті в головних ролях.

Світова прем'єра стрічки відбулась на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 13 вересня 2018 року. Показ у кінотеатрах розпочався 28 червня 2019 року в Великій Британії компанією Curzon Artificial Eye.

Сюжет[ред. | ред. код]

Шейла — касир банку, яка нещодавно розлучилась, тепер живе разом зі своїм сином Вінсом. Боси Сташ та Клейв часто сварять її за незначні помилки в роботі та залякують новою подругою Вінса, Гвен. Для майбутнього побачення Шейла вирішує купити нову сукню. Продавець, міс Лакмур, переконує жінку купити саме червону. Під час побачення Шейли, Лакмур бере участь в дивних ритуалах з манекенами магазину.

Шейла помічає дивний висип на грудях після побачення. При спробі випрати сукню, пральна машина ламається, а Шейла травмує руку. В магазині Лакмур пестить манекен з вагіною, яка кровоточить, водночас містер Лунді спостерігає за цим і мастурбує. Шейла повертається в магазин, щоб купити сукню в іншому розмірі. Вона дізнається, що є тільки один, а модель, яка позувала для каталогу була вбита після примірки. На побаченні з новим шанувальником червона сукня намагається вбити Шейлу. На прогулянці на пару нападає собака, який кусає жінку за ногу та рве одяг на шматки.

Пізніше того ж дня Вінс повертається додому з цілою сукнею. Почувши, як сукня переміщається в шафі, Шейла намагається повернути її в магазин, але Лакмур відмовляє. Вона вирішує віддати її на благодійність, як вчинила з одягом матері після смерті. Однак на шляху раптово з'являється манекен і падає, вбивши Шейлу.

Сукня потрапляє до Рега Спікса, майстра з ремонуту пральних машин, який заручений з Бабс. Чоловік постійно вислуховує нападки свого боса за найдрібніші помилки. Бабс подобається сукня, однак дивується як сукня може підходити їм обом. Сукня ламає їхню пральну машину, а Рега звільняють. Він не говорить про це Бабс, яка переживає через раптову смерть їхньої канарки, яку вбила сукня.

Рег іде в банк, де працювала Шейла, щоб отримати кредит. Він розповідає Стешу та Клейву про дивний сон, у якому Бабс народила дитину-демона. Рег повертається додому і гіпнотизується телевізійною рекламою універмагу, в якому в той час знаходилась Бабс. Вона одягає сукню, занепокоєний цим фактом, Лакмур виганяє її. Тим часом сукня посприяла смерті Рега від отруєння чадним газом. Бабс згадує сон, в якому вона була моделлю для всіх суконь в каталозі, але худла та худла, а сукні ставали все більшими, а після смерті її поховали в магазині консультанти. Бабс йде приміряти сукню. Незабаром починається бійка, яка швидко перетворюється на грабіж.

Сукня загоряється, пожежа швидко поширюється по всьому магазину. Примірочна стає для Бабс пасткою, з якої вона не змогла вибратись живою. Лакмур забігає в ліфт, де був розчленований манекен. Вона бачить мертву модель магазину, Шейлу, Рега і Бабс, яка зшивала сукню нитками, зроблених з їх крові. Пожежник дивиться на зруйнований магазин та знаходить неушкоджену сукню серед уламків.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Меріанн Жан-Батист Шейла Шейла
Гейлі Сквайрс Бабс Бабс
Лео Білл Рег Спікс Рег Спікс
Гвендолін Крісті Гвен Гвен
Джуліан Барратт Стеш Стеш
Стів Орам Клейв Клейв
Баррі Адамсон Зак Зак
Джейганн Аєх Вінс Вінс
Річард Бреммер містер Лунді містер Лунді
Террі Берд Браян Браян
Фатма Мохамед міс Лакмур міс Лакмур
Сідсе Бабетт Кнудсен Джилл Джилл

Виробництво[ред. | ред. код]

У вересні 2017 року було оголошено, що Меріанн Жан-Батист приєдналася до акторів фільму режисера та сценариста Пітера Стрікленда. Енді Старк став продюсером фільму, Ієн Бенсон, Ліззі Франк, Роуз Гарнетт, Стівен Келієр, Патрік Гоусон, Філ Гант і Комптон Росс — виконавчими продюсерами від Blue Bear Rook Films, Bankside Films , BBC Films і Британського інституту кінематографії відповідно[1]. У листопаді 2017 року Гейлі Сквайрс, Джуліан Барратт, Гвендолін Крісті, Лео Білл, Стів Орам, Фатьма Мохамед, Джейганн Аєх і Річард Бреммер отримали ролі[2].

Випуск[ред. | ред. код]

У березні 2018 року Curzon Artificial Eye придбав права на поширення фільму у Великій Британії[3]. Світова прем'єра стрічки відбулась на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 13 вересня 2018 року[4]. Незабаром після цього компанія A24 отримала права на поширення її у США[5].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм «Маленька червона сукня» отримав загальне визнання від кінокритиків. На сайті Rotten Tomatoes він має 96 % на основі 48 відгуків з середньозваженим показником 7,67/10. Критичний консенсус на сайті говорить: «Маленька червона сукня — привабливий витнчений джалло, який плете сюрреалістичне заклинання, змішуючи стильний жах і темну комедію, щоб запропонувати глядачеві захоплююче задоволення»[6]. На Metacritic фільм має рейтинг 86 з 100 на основі 9 відгуків критиків, що вказує на «загальне визнання»[7].

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Маленька червона сукня»[8]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
2018 Лондонський кінофестиваль Найкращий фільм Пітер Стрікленд Номінація
Міжнародний кінофестиваль у Мар-дель-Плата Найкращий фільм Пітер Стрікленд Перемога
Найкращий монтаж Матяш Фекете Номінація
Найкращий фільм (міжнародне змагання) Пітер Стрікленд Номінація
Міжнародний кінофестиваль у Сан-Себастьяні «Золота мушля» Пітер Стрікленд Номінація
2019 «Фанташпорту» Спеціальний приз журі Пітер Стрікленд Перемога
Гетеборзький кінофестиваль «Дракон» (міжнародне змагання) Пітер Стрікленд Номінація
Стамбульський міжнародний кінофестиваль «Золотий тюльпан» Пітер Стрікленд Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Grater, Tom (11 вересня 2017). Peter Strickland plots 'In Fabric' with Marianne Jean-Baptiste (exclusive). Screen International. Архів оригіналу за 4 листопада 2018. Процитовано 4 листопада 2018.
  2. Warner, Sam (28 листопада 2017). Hayley Squires, Julian Barratt, Gwendoline Christie join Peter Strickland's 'In Fabric'. Screen International. Архів оригіналу за 28 червня 2018. Процитовано 4 листопада 2018.
  3. Grater, Tom (15 березня 2018). Peter Strickland's 'In Fabric' lands UK deal (exclusive). Screen International. Архів оригіналу за 4 листопада 2018. Процитовано 4 листопада 2018.
  4. In Fabric. Toronto International Film Festival. Архів оригіналу за 4 листопада 2018. Процитовано 4 листопада 2018.
  5. McNary, Dave (18 вересня 2018). A24 Buys Horror-Thriller ‘In Fabric’ for North America. Variety. Архів оригіналу за 13 грудня 2018. Процитовано 4 листопада 2018.
  6. In Fabric (2018). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 6 листопада 2019. Процитовано 4 листопада 2018.
  7. In Fabric Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 4 листопада 2018.
  8. Нагороди та номінації фільму Маленька червона сукня на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Трейлер фільму «Маленька червона сукня»
  1. In Fabric на сайті IMDb (англ.) 6.4/10 stars (станом на 02.10.2019)
  2. In Fabric на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 7.7/10 stars (станом на 02.10.2019)
  3. In Fabric на сайті Metacritic (англ.) 5.1/10 stars (станом на 27.12.2019)