Манса Муса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муса I
مانسا موسى
Попередник: Абубакар II
Наступник: Маган I
 
Народження: невідомо
Малі
Смерть: 1332 або 1337
Країна: Малі
Релігія: Іслам
Рід: Кейта
Діти: Maghan Id

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Манса Муса (араб. مانسا موسى‎) — найпрославленіший манса (верховний правитель) середньовічної держави Малі, який перебував при владі в 1312—1337 рр. Походив з династії Кейта, був племінником великого засновника держави Малі Сундіата Кейта. При ньому Малі мало найбільші розміри за свою історію, значно посилилось і досягло вершини свого культурного розвитку. Відомий також як Канку Муса.

Правління[ред. | ред. код]

Про правління Муси відомо, в основному, із записів арабських хроністів того часу: найбільш повні відомості залишили Шихаб ад-дін Ахмед ібн Ях'я ібн Фадлаллах ал-Омарі ад-Дімашк (араб. شهاب الدين احمد ابن يحيى ابن فضل الله العمري الدمشقي‎), Абу Абдаллах Мухаммад ібн Батута (араб. أبو عبد الله محمد ابن بطوطة‎) та Абу Зайд Абдуррахман ібн Мухаммад ібн Хальдун аль-Хадрамі (араб.ابو زيد عبد الرحمن بن محمد بن خلدون الحضرمي}}).

Манса Муса, що тримає золотий самородок (зображення з Каталонського атласу)

Найважливішою причиною поширення слави манси за межі своєї держави, у тому числі до Європи, був хадж, здійснений ним у 1324 році. Правителя, який їхав верхи на коні, супроводжували, за різними даними, від 60 тис. (Хроніка «Таріх ас-Судан») до 80 тис. (По хроніці «Таріх ал-Фатташ») людей. Хода Муси через Каїр, каравани верблюдів і вервечки рабів, марнотратність царя і його розкіш прославили монарха.

Ця людина хвилею вилила свою щедрість на увесь Каїр. У всьому султанаті не було жодного придворного або іншого чиновника, який не отримав би від нього подарунка золотом. Як славно він тримав себе, яка гідність, яка скромність!

Манса Муса повернувся з Мекки в Малі у 1325 році. Паломництво царя зміцнило політико-економічні зв'язки Малі з його східними сусідами, що послужило активному припливу арабських купців і мислителів у Західний Судан.

Очолювана ним держава розташовувалася на території сучасних держав Малі, Гвінея, Сенегал, Нігер, Мавританія. Основною транспортною артерією даної місцевості є річка Нігер; головні родючі райони розташовуються в її внутрішній дельті.

Під час свого правління манса Муса привів державу до процвітання. Всюди будувалися мечеті, був створений великий університет, бібліотека. Правитель був терпимий до тих, хто не приймав іслам і поклонявся поганським богам.

За записами арабського мандрівника того часу Ібн Баттути, який відвідав державу Малі у 1352 році (за час правління манси Сулеймана, який доводився Мусі братом і правив протягом 24 років після короткочасного періоду правління сина Муси — Магана I), економіка Малі базувалася на торгівлі з країнами Північної Африки по Транссахарських караванних шляхах, насамперед мінеральною сировиною — сіллю і золотом. Також через пустелю купці везли з Малі слонову кістку, шкури носорогів та інших африканських тварин.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітно, що експерти видання Celebrity Net Worth, привівши статки найбагатших людей усіх часів до умов 2012 року, оцінили статок Муси в 400 млрд доларів США. В опублікованому 13 жовтня 2012 року рейтингу 25 найзаможніших людей світу він посів 1 місце, випередивши європейську династію Ротшильдів і американського підприємця Рокфеллера[1].

Манса Муса присутній у комп'ютерній грі Civilization IV: Beyond the Sword як лідер держави Малі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 25 найбагатших людей в історії. Рейтинг. Архів оригіналу за 17 жовтня 2012. Процитовано 17 жовтня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]