Мануель Хіменес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мануель Хіменес
ісп. Manuel Jimenes‎‎‎‎
Мануель Хіменес
Мануель Хіменес
Прапор
Прапор
2-й Президент Домініканської Республіки
8 вересня 1848 — 28 травня 1849 року
Попередник: Рада державних секретарів
Наступник: Буенавентура Баес
 
Народження: 14 січня 1808(1808-01-14)
Баракоа, Куба
Смерть: 22 грудня 1854(1854-12-22) (46 років)
Порт-о-Пренс, Гаїті
Причина смерті: холера
Країна: Домініканська Республіка
Релігія: римо-католик[d]
Батько: Хуан Хіменес
Мати: Альтаграсія Гонсалес

Мануель Хосе Хіменес Гонсалес (ісп. Manuel José Jimenes González; 14 січня 1808 — 22 грудня 1854) — домініканський політик, другий президент країни. Також обіймав посаду військово-морського міністра.

Життєпис[ред. | ред. код]

Після проголошення незалежності Домініканської Республіки Хіменес займав пост військово-морського міністра за президентства Педро Сантани. 4 серпня 1848 року Сантана вийшов у відставку внаслідок політичної та економічної кризи, а за чотири дні Хіменеса було обрано на пост президента. Того ж року гаїтянські війська під командуванням імператора Фостена I вторглись до Домініканської Республіки. Хіменес не зміг зупинити вторгнення та звернувся до Сантани по військову допомогу. Сантана зміг перемогти гаїтян, тим самим отримавши надвелику владу, й конгрес зажадав відставки Хіменеса. Його наступником став Буенавентура Баес.

Родина[ред. | ред. код]

Мануель Хіменес був двічі одружений. Вперше — з Марією Франсіскою Равело де лос Реєс 19 серпня 1835 року в Санто-Домінго. Від неї мав п'ятьох дітей: Марія дель Кармен, Ісабель Емілія, Марія де лос Долорес, Мануель Марія та Мануель де Хесус.

Вдруге одружився з Альтаграсією Перейрою Перес 21 травня 1849 року. Від того шлюбу народився син, Хуан Ісідро Хіменес, який пізніше також став президентом Домініканської Республіки.

Посилання[ред. | ред. код]