Манчестерська Мадонна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манчестерська Мадонна
Дата створення / заснування 1494[1]
Зображення
Назва англ. \[2]
Напрям, рух мистецький італійське Відродження
Місце розташування Національна галерея[3]
Жанр сакральне мистецтво
Творець Мікеланджело Буонарроті[3]
Каталожний код P1
Зображує дитя Ісусd, хлопець (особа), Діва Марія і жінка (особа)
У збірках Національна галерея і Колекція Борґезе
Інвентарний номер NG809
Ширина 77 см
Висота 105 см
Описано за адресою nationalgallery.org.uk/paintings/michelangelo-the-manchester-madonna
wga.hu/html/m/michelan/2paintin/1virgin.html
Статус авторських прав 🅮
CMNS: Манчестерська Мадонна у Вікісховищі

Мадонна з немовлям і святим Іоанном і ангелами (бл. 1497), також знана як «Манчестерська мадонна» (італ. Madonna di Manchester), — незакінчена картина, яку часто приписують Мікеланджело. Наразі зберігається в Національній галереї в Лондоні. Це одна з трьох панельних картин, що приписуються художнику, і належить до його першого творчого періоду в Римі. Атрибуція картини Мікеланджело викликала сумніви протягом більшої частини XIX і XX століть, але зараз більшість дослідників із цим згодні.[4] Вперше робота привернула увагу громадськості на виставці художніх скарбів у Манчестері 1857 року, звідси й назва «Манчестерська мадонна».[5]

Опис[ред. | ред. код]

Як і інші картини епохи Відродження, що зображують Мадонну з немовлям та Іоанном Хрестителем, сюжет виник на основі небіблійної традиції, згідно з якою Діва Марія з немовлям Ісусом зустріли двоюрідного брата Христа, святого Іоанна Хрестителя, під час втечі Святого сімейства до Єгипту. Богородиця зображена з одними оголеними грудьми, ніби вона нещодавно годувала сина; це нагадує тему годування груддю Богородиці, поширену у середньовічному живописі. У її руках — книга (традиційно Ісая, гл. 53), яку вона намагається відібрати у сина, зміст котрої, ймовірно, пророкує його майбутню жертву та прийняття ним на себе світового зла. Вона дивиться через ліве плече на сувій, який читає пара ангелів; швидше за все, це сувій із написом Ecce Agnus Dei (укр. Се Агнець Божий), зазвичай атрибут Іоанна Хрестителя.

Фігури розташовані якби у фризі, що свідчить про розум скульптора Мікеланджело. Фріз стає більш опуклим у центрі з постатями Богородиці та Немовляти, як у пізнішому Пітті Тондо. Ще одна подібність із рельєфною скульптурою полягає у простому тлі: замість пейзажів, більш характерних для екстер'єрів, Мікеланджело просто намалював простір неба. Він також відмовився від багато прикрашеного трону, типового для вівтарних образів сакра конверсацій, і зробив акцент на крилах ангелів.

Багато ділянок картини перебувають у попередньому стані; чорне вбрання Богородиці мало бути покрите насиченим синім пігментом лазуритом, а ангели зліва позначені лише зеленим підфарбуванням, що використовується для тілесних тонів, свого роду non-finito.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/michelangelo-the-manchester-madonna
  2. http://cima.ng-london.org.uk/collection/search.php?what=details&val=2553&crop=false&sqllimit=%20AND%20FileGroup_id%20in%20(14)%20&whichdb=externalIIP&whichtable=Image&sortby=ObjectAlphaSort
  3. а б http://artuk.org/discover/artworks/the-virgin-and-child-with-saint-john-and-angels-the-manchester-madonna-116000
  4. 'The Virgin and Child with Saint John and Angels ('The Manchester Madonna')'. web.archive.org. 7 травня 2009. Архів оригіналу за 7 травня 2009. Процитовано 1 липня 2022.
  5. Cookson, Roy (2002), A World of Manchesters, Castherman Books, ISBN 0-9542404-0-5.

Література[ред. | ред. код]

  • Ettore Camesasca, Michelangelo pittore, Rizzoli, Milano 1966.
  • Michael Hirst & Jill Dunkerton "The Young Michelangelo", London 1994
  • Sandro Giometti, "Michelangelo: mostrare l'invisibile" ed. TAU (Todi) 2018

Посилання[ред. | ред. код]