Маргарет Саллаван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарет Саллаван
Народилася 16 травня 1909(1909-05-16)[1][3][…]
Норфолк, Вірджинія, США
Померла 1 січня 1960(1960-01-01)[1][2][…] (50 років)
Нью-Гейвен, Коннектикут, США
·передозування ліків
Поховання Вірджинія
Країна  США
Діяльність кіноакторка, акторка театру, телеакторка
Alma mater Chatham Halld
Знання мов французька[5]
Роки активності 19291960
Батько Cornelius Sullavand[6]
Мати Garland Brooke Councild[6]
У шлюбі з Leland Haywardd, Генрі Фонда, Вільям Вайлер і Kenneth Waggd
Діти Brooke Haywardd[6], Bridget Haywardd[6] і William Leland Haywardd[6]
Нагороди

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

премія Дональдсонаd

IMDb ID 0837925

Маргарет Саллаван (англ. Margaret Sullavan; 16 травня 1909 — 1 січня 1960) — американська актриса, яка запам'яталася публіці своїм виразним гучним голосом. Номінантка на премію «Оскар» 1939 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Маргарет Брук Саллаван народилася 16 травня 1909 року в родині багатого брокера Корнеліуса Саллаван і його дружини Гарланд Брук.

Перші роки життя дівчинка страждала від хворобливої ​​м'язової слабкості в ногах і до шести років не спілкувалася з іншими дітьми. Після одужання воліла спілкуватися з дітьми з бідних сімей.

Навчалася Маргарет в коледжі для дівчаток Четем-Хілл. Була президентом студентського самоврядування. На випуску в 1927 році їй було доручено вимовляти подячну промову. Незабаром вона переїхала в Бостон до своєї зведеної сестри Уідді. Там відвідувала відому студію танців Denishawn, яку закінчували такі знаменитості як Луїза Брукс і Марта Грем. Коли батьки урізали кошти на її утримання до мінімуму, Маргарет влаштувалася працювати клерком в Harvard Cooperative Bookstor.

Її кар'єра почалася на театральній сцені в 1929 році. У 1933 році вона привернула увагу режисера Джона М. Стала, який в тому ж році запропонував їй дебютну роль у своєму фільмі «Ще вчора».

У 1938 році вона була номінована на «Оскар» за роль у фільмі «Три товариші». Її кінокар'єра тривала до 1943 року і за цей час вона знялася в 16 фільмах. Після цього на великому екрані вона з'явилася лише раз в 1950 році, зігравши свою останню роль, Мері Скотт, у фільмі «Не співай мені сумних пісень». У наступні роки її акторська кар'єра продовжилася лише в театрі.

Саллаван була одружена чотири рази. Її першим чоловіком був Генрі Фонда, а другим Вільям Вайлер. Актриса померла 1 січня 1960, прийнявши велику дозу барбітуратів. За внесок у кіномистецтво вона удостоєна зірки на Голлівудській алеї слави.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]