Маргот Вальстрем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргот Вальстрем
швед. Margot Wallström
Народилася 28 вересня 1954(1954-09-28)[1][2][3] (69 років)
Kåged
Країна  Швеція
Діяльність політична діячка
Знання мов шведська
Заклад Організація Об’єднаних Націй
Посада заступник голови Європейської комісіїd, міністр закордонних справ Швеції[4][5], Minister for Social Affairsd[6], European Commissioner for the Environmentd, Міністр культури та демократіїd[6], віце прем'єр міністр Швеціїd, Minister for Nordic Cooperationd, Special Representative of the Secretary-General on Sexual Violence in Conflictd, Minister for Consumer Affairsd, Minister for Church Affairsd, Minister of Youth Affairsd, депутат риксдагуd[7] і депутат риксдагуd
Партія Соціал-демократична партія Швеції
Автограф
Нагороди
IMDb ID 0909411

Маргот Елізабет Вальстрем (швед. Margot Elisabeth Wallström; 28 вересня 1954(19540928), Kåge[en], Швеція) — шведська політична та державна діячка. Міністр закордонних справ Швеції (2014-2019). Член Соціал-демократичної партії. Перший блогер серед членів Єврокомісії.

Життєпис[ред. | ред. код]

За освітою Маргот Вальстрем — банківський менеджер.

З 1974 року — омбудсмен шведської Соціал-демократичної партії.

З 1979 до 1985 — депутат Риксдагу.

З 1988 до 1991 року обіймала посаду Міністра культури й Міністра соціальної політики уряду Швеції. Саме в цей час Маргот стала відома як політик, який змінює дискурс і по іншому сприймає усталені погляди на певні питання.

1999—2009 — у складі Європейської комісії, де опікувалася питаннями довколишнього середовища. Надалі — перший віцепрезидент і комісар із міжінституційних зв'язків.

2006 — визнана найпопулярнішою жінкою Швеції.

2004—2009 рр. — вела блог. Останній запис — 16 грудня 2009 року, де йдеться мова про вихід із Єврокомісії.

2010—2012 — спеціальний представник Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів

З 2014 до 2019 року — Міністр закордонних справ Швеції.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Січень 2015. Маргот Вальстрем на чолі групи спеціалістів високого рівня, де обговорювалися питання толерантності й діалогу в боротьбі з радикальним екстремізмом. Цікавими для Міністра виявилися участь у семінарі щодо обмеження торгівлі звичайним озброєнням й розмова з жінками-послами ООН щодо значних аспектів феміністської зовнішньої політики.

Поїздка до США сприймалася Маргот Вальстрем як важлива складова шляху просування кандидатури від Швеції на посаду постійного члена Ради Безпеки ООН на період з 2017 по 2018 роки.

Липень 2017. Обмін посланнями між Міністрами іноземних справ Швеції й Вірменії з нагоди 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між країнами. У своєму зверненні Маргот Вальстрем підкреслила, що існує значний потенціал для збільшення співробітництва між двома країнами з таких питань як права й свободи людини.

Жовтень 2017. Маргот підтримала компанію проти сексуальних домагань «Me too» (Я теж), яку започаткувала американська актриса Алісса Мілано.

Листопад 2017. Під час візиту до Грузії висловила підтримку європейським прагненням грузинського народу як прогресивного члена Східного партнерства, що вводить демократичні реформи й бореться з корупцією.

Міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем з офіційним візитом тричі відвідала Україну. У своєму виступі зазначила, що на порядку денному реформи в Україні й підтримка європейського майбутнього українського народу.

Серпень 2018. Закликала російську владу звільнити незаконно засудженого українського режисера Олега Сенцова: «Глибоко занепокоєна повідомленнями про погіршення стану здоров'я Олега Сенцова. Його утримання порушує міжнародне право, і ґрунтується на правовому процесі, який не відповідає елементарним стандартам правосуддя. Ми закликаємо Росію звільнити його та інших незаконно утримуваних громадян України.»[8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]