Марко Барбаріго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марко Барбаріго
італ. Marco Barbarigo
Марко Барбаріго
Марко Барбаріго
73-й дож
Початок правління: 1485 рік
Кінець правління: 1486 рік

Попередник: Джованні Моченіго
Наступник: Агостіно Барбаріго

Дата народження: 1413(1413)
Місце народження: Венеція
Країна: Венеційська республіка
Дата смерті: 14 серпня 1486(1486-08-14)
Місце смерті: Венеція
Поховання Santa Maria della Caritàd
Дружина: Лючія Руцціні
Батько: Франческо Барбаріго
Мати: Кассандра Морозіні

Марко Барбаріго (італ. Marco Barbarigo) (Венеція, 1413 — Венеція, 14 серпня 1486) — 73-й венеційський дож, обраний на посаду 1485 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Марко Барбаріго був сином Касандри та Франческо Морозіні, який, до речі, був прокурором у районі Сан-Марко та помер 1448 року. Мало що відомо з його життя, але достовірно те, що в нього було три брати, серед яких Агостіно Барбаріго, який став дожем відразу після смерті брата. Марко одружився з Лючією Руцціні, яка народила йому дев'ятьох дітей. Народившись у заможній сім'ї, йому вдалося зробити неабияку кар'єру у венеційському уряді.

Герб Марко Барбаріго

Також відомо те, що з 1445 року він перебував у Лондоні, а з 1449 року вже був венеційським консулом у Англії. Його здібності й працелюбність допомагали йому вирішувати складні проблеми. Згодом, 19 листопада 1485 року, його було обрано дожем.

У період його правління, шостого у списку найкоротших в історії Венеції, припинилася чума, що спалахнула у місті під час правління його попередника, Джованні Моченіго, який через неї й вмер. Під час тих місяців, поки Марко залишався на чолі венеційського уряду, у місті нічого особливого не відбулося. 14 серпня 1486 року, за переказами, Марко посварився із своїм братом Агостіно біля сенату та невдовзі вмер від надлишку горя у віці 73 років. За іншими джерелами, причиною була сварка між дворянами, які належали до партій ґвельфів і ґібелінів, але, враховуючи дати та кінець кривавих заворушень між ними, що відбувалися в Італії у добу Середньовіччя, це припущення малоймовірне.

Марко Барбаріго був похований у церкві Санта-Марія дела Каріта, як і його брат Агостіно. Але його склеп, виконаний архітектором Мауро Кодуччі, був майже повністю зруйнований військами Наполеона.

У популярній культурі[ред. | ред. код]

Марко Барбаріго з'являється у комп'ютерній грі Assassin's Creed II як антагоніст та одна з цілей асасина Еціо Аудіторе да Фіренце. Асасин вбиває його за допомогою прихованого пістолета під час карнавалу.

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник: Венеційський дож
1485-1486
Наступник:
Джованні Моченіго
Агостіно Барбаріго