Маріанна Австрійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріанна Австрійська
нім. Maria Anna von Österreich
Народилася 24 грудня 1634(1634-12-24)[2]
Відень, Габсбурзька монархія
Померла 16 травня 1696(1696-05-16)[1][2][…] (61 рік)
Мадрид, Іспанія[4]
·рак молочної залози
Поховання Королівська крипта (Ескоріал) і Ескоріальський монастир
Країна  Ерцгерцогство Австрія
Діяльність політична діячка
Знання мов іспанська і німецька
Посада Queen Regentd і королева-консорт Іспаніїd
Конфесія католицька церква
Рід Габсбурги
Батько Фердинанд III Габсбург
Мати Марія Анна Іспанська
Брати, сестри Марія Анна Йозефа Австрійська, Елеонора Марія Австрійська, Фердинанд IV Габсбург, Archduke Karl Joseph of Austriad і Леопольд I Габсбург
У шлюбі з Філіп IV
Діти Маргарита Тереза Іспанська, Феліпе Просперо, принц Астурійський, Карл II Зачарований[5], Fernando Tomás de Austriad[6] і Maria von Habsburgd[6]
Автограф
Нагороди
Благородний орден Зоряного хреста

Маріанна Австрійська (нім. Maria Anna von Österreich ) (23 грудня 1634, Відень — 16 травня 1696, Мадрид) — іспанська королева, друга дружина Філіпа IV, мати Карла II, останнього іспанського короля з династії Габсбургів, сестра Фердинанда IV і Леопольда I.

У 1668 році на її честь в північній частині Тихого океану були названі острова Маріанськими.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьками Маріанни були імператор Фердинанд III і його перша дружина Маріанна, іспанська інфанта, дочка короля Філіпа III. Маріанна була їх старшою дочкою. Народилася 23 грудня 1634 року в Відні при дворі свого діда, Фердинанда II. Її батько, який став імператором в 1637 році, більшу частину часу перебував далеко від сім'ї, беручи участь в Тридцятилітній війні.

З дитинства вона була призначена в дружини своєму кузену Бальтазару Карлосу, принцу Астурійському, синові Філіпа IV, який помер в 1646 році у віці 16 років. Філіп IV залишився без спадкоємця, а Маріанна без нареченого. 8 листопада 1649 року Маріанна вийшла заміж за свого дядька, Філіпа IV. У цьому шлюбі народилися п'ятеро дітей[7], однак тільки двоє з них досягли повноліття — Маргарита Тереза і спадкоємець престолу Карл II . Карл не мав спадкоємців, так як з'явився на світ в результаті інцесту, який протягом поколінь практикувався в династії Габсбургів.

Філіп IV помер 17 вересня 1665 року, його синові Карлу II було лише 3 роки і Маріанна стала регентшею. Карл, був інвалідом, міг говорити і пересуватися з великими труднощами, його носили на руках до 10 років, і регент йому був необхідний. Вона залишалася регентшею більшу частину свого життя, крім короткого періоду, коли вона була вигнана з Мадрида 1678 року позашлюбним сином Філіпа IV Хуаном Австрійським в результаті палацового перевороту. Причиною була її підтримка фаворита Фернандо де Валенсуела, яка викликала невдоволення придворних. Вона повернулася до Мадрида після смерті Хуана в 1679 році, вже не була регентшею через повноліття Карла, але продовжувала відігравати суттєву роль в державних справах до своєї смерті в 1696 році.

За своєю природою дуже життєрадісна молода дівчина, вона з роками під впливом суворого іспанського палацового етикету ставала все більше похмурою, меланхолійною і замкнутою. Вона померла в 1696 році, зробивши до цього численні спроби затвердити одного з Габсбургів в якості спадкоємця свого сина. Але всі її зусилля закінчилися провалом, і після смерті Карла II вибухнула війна за іспанську спадщину.

Діти[ред. | ред. код]

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SNAC — 2010.
  2. а б в Find a Grave — 1996.
  3. а б Dr. Constant v. Wurzbach Habsburg, Maria Anna (Königin von Spanien) // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 7. — S. 24.
  4. Deutsche Nationalbibliothek Record #118781863 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  5. Зведений список імен діячів мистецтва — 2016.
  6. а б Lundy D. R. The Peerage
  7. Maria Anne Erzherzogin von Österreich (англ.). thepeerage.com. Архів оригіналу за 14 січня 2020. Процитовано 25 червня 2016.