Маріупольський державний університет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріупольський державний університет

МДУ
47°06′06″ пн. ш. 37°31′32″ сх. д. / 47.101943888916665060° пн. ш. 37.52555611113888290° сх. д. / 47.101943888916665060; 37.52555611113888290Координати: 47°06′06″ пн. ш. 37°31′32″ сх. д. / 47.101943888916665060° пн. ш. 37.52555611113888290° сх. д. / 47.101943888916665060; 37.52555611113888290
Назва латиною Mariupolskyy Derzhavnyy Universytet
Країна  Україна
Розташування Київ
Гасло З Маріуполем у серці на шляху нових починань/With Mariupol in our hearts on the way to a new starts!
Назва на честь Куїнджі Архип Іванович
Засновано 25.11.1991
Ректор Микола Трофименко
Студентів понад 4200
Докторів 51
Професорів 29
Випускники Категорія:Випускники Маріупольського державного університету
Адреса вулиця Преображенська, 6, Київ, 02000
Сайт mu.edu.ua
Мапа
CMNS: Маріупольський державний університет у Вікісховищі

Маріупольський державний університет — класичний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації. У структурі університету 5 факультетів, 25 кафедр та Навчально-науковий інститут управління. Центр довузівської підготовки та роботи з іноземними студентами, міжнародні наукові та освітньо-культурні центри:

  • Представництво Європейської організації публічного права (ЄОПП) в Україні,
  • Регіональний пункт європейської інформації,
  • Інститут українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень,
  • Екзаменаційний центр Міністерства освіти і релігії, культури та спорту Греції на отримання міжнародного сертифікату на знання новогрецької мови,
  • представництво міжнародної Спілки «Данте Аліг'єрі»,
  • Екзаменаційний центр на отримання міжнародного сертифікату на знання італійської мови (P.L.I.D.A.),
  • Центр гендерних досліджень та освіти МДУ,
  • Міжнародний центр з навколишнього природного середовища,
  • Італійський, польський, ізраїльський, китайський культурні центри.

У МДУ навчаються понад 4200. студентів, слухачів і аспірантів. Освітня діяльність університету охоплює:

  • довузівську підготовку;
  • базове навчання (очну, заочну, дистанційну форми, екстернат);
  • післядипломну перепідготовку кадрів (друга вища освіта і підвищення кваліфікації).

МДУ готує фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями «Бакалавр», «Спеціаліст», «Магістр». за 10 галузями знань: педагогічна освіта; культура; гуманітарні науки; соціально-політичні науки; міжнародні відносини; журналістика та інформація; право; економіка та підприємництво; менеджмент і адміністрування; природничі науки. В МДУ працює аспірантура зі спеціальностей: конституційне право; муніципальне право; світове господарство і міжнародні економічні відносини; теорія та історія культури; політичні інститути і процеси; філософські науки; релігієзнавство; теорія та історія журналістики; загальне мовознавство; теорія та історія держави і права, політичних і правових учень; етнополітологія та етноджерелознавство.

В МДУ також функціонують спеціалізовані вчені ради з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук зі спеціальностей: теорія та історія держави і права; політичних і правових учень; конституційне право; муніципальне право; політичні інститути і процеси.

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну всі корпуси Маріупольського державного університету зазнали суцільних руйнувань. Наказом МОН України університет тимчасово переміщений[1] до Києва, та вже відновив свою роботу.

Актуальна інформація щодо відновлення роботи Маріупольського державного університету в Києві постійно публікується у єдиному Telegram-каналі. До міжнародного дня студента у 2023 році університет запустив оновлений сайт.

Історія[ред. | ред. код]

1991

У вересні 1991 року з ініціативи Маріупольського міського національно-культурного товариства греків, Донецького державного університету та за підтримки Маріупольської міської ради засновано Маріупольський гуманітарний коледж при Донецькому державному університеті. Новому ВНЗ виділено декілька аудиторій у будинку політпросвіти. На 5 спеціальностях навчаються 102 студенти. Навчальний процес забезпечують 12 викладачів, з яких лише 3 мають науковий ступінь.

1993

У серпні 1993 року гуманітарний коледж постановою Кабінету Міністрів України реорганізовано в Маріупольський гуманітарний інститут Донецького державного університету. В інституті навчаються 393 студенти, працюють 40 викладачів. Проведено першу міжнародну науково-практичну конференцію «Донбас і Приазов'я: проблеми соціального, національного й духовного розвитку».

1994

Створено філологічний факультет. Укладено договір про співпрацю із Салонікським університетом ім. Арістотеля (Грецька Республіка).

1996

Маріупольський гуманітарний інститут відзначає перший ювілей — 5-річчя. На 4 факультетах, 9 спеціальностях навчаються 1126 студентів. На 11 кафедрах працюють 8 докторів наук, професорів та 31 кандидат наук, доцент. Відкриті нові факультети: історичний, економіко-правовий, іноземних мов.

1997

Здано до експлуатації новий навчальний корпус факультету іноземних мов. Маріупольський гуманітарний інститут визнано в Україні та Греції провідним центром вивчення новогрецької мови, відродження культури і духовності греків України, зміцнення дружби та співробітництва між двома країнами. Маріупольський гуманітарний інститут відвідав Президент Грецької Республіки Костянтинос Стефанопулос, якого обрано Почесним професором МДІ. Підписано угоди про співпрацю з провідними університетами Греції, Болгарії, Сербії.

1998

Укладено низку угод про міжнародну співпрацю: з Грецькою торговельною палатою, мерією острова Калімнос, Генеральним Секретаріатом МЗС Грецької Республіки у справах греків зарубіжжя (щодо виділення іменних стипендій).

1999

Почав працювати факультет заочного навчання МДІ. Здано до експлуатації новий корпус філологічного факультету.

2001

Маріупольському гуманітарному інституту виповнюється 10 років. За цей період підготовлено понад 1000 спеціалістів у галузі філології, історії, права, міжнародної економіки та дошкільного виховання. Введено в експлуатацію новий корпус економіко-правового факультету.

2002

Створено факультет грецької філології — перший і єдиний на території України.

2004

У червні розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року за № 401-р Маріупольський гуманітарний інститут ДонНУ отримує статус університету. У вересні ректор Маріупольського державного гуманітарного університету, професор Костянтин Балабанов підписує Велику Хартію університетів у Болонському університеті та приєднує МДГУ до більш ніж півтисячної сім'ї найкращих університетів Європи.

2005

Студенти МДІ вперше пройшли виробничу практику за кордоном — у Міністерстві закордонних справ Республіки Кіпр. Вперше в Україні на базі Донецького національного і Маріупольського державного гуманітарного університетів відбулося засідання Колегії Наглядової Ради Великої Хартії університетів за участю відомих науковців і ректорів провідних вузів України та Європи. Ректор МДГУ Костянтин Балабанов увійшов до складу ради директорів Європейської організації публічного права, в університеті створено офіційне представництво ЄОПП.

2006

Відкрито бібліотеку елліністичних студій «Константінос Левендіс», широко відома в Україні та за її межами як найсучасніша і найкраще укомплектована бібліотека з елліністики. На базі МДГУ відкрито перше в Україні представництво Європейської організації публічного права та юридичний інформаційно-бібліотечний Центр з питань публічного права. МДГУ обрано до складу Президії Міжнародної Асоціації юридичних вищих навчальних закладів. Університет організовує вперше в Донецькій області спільне засідання Президії Академії педагогічних наук України та Ради ректорів вищих навчальних закладів Донецького регіону. Підписується договір між АПН України та МДГУ. Введено в експлуатацію будівлю студентського гуртожитку. На базі університету відкрито Центр інформації Європейської комісії в Україні. Відповідно до рішення Президента Республіки Кіпр Тасоса Пападопулоса, за підтримки МЗС України на базі МДГУ відкрито Почесне консульство Республіки Кіпр у Маріуполі. Почесним консулом призначено ректора МДГУ Костянтина Балабанова.

2008

Урочисте відкриття за участю Президента Греції Інституту українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень. Маріупольський державний гуманітарний університет набув статусу вищого навчального закладу IV рівня акредитації. Урочисте відкриття Італійського культурного центру. Відкрито Міжнародний центр з навколишньо-природного середовища. Державна акредитаційна комісія України під головуванням Міністра освіти і науки України, професора Івана Вакарчука вирішила присвоїти Маріупольському державному гуманітарному університету вищий — четвертий рівень акредитації. Підписані угоди з Цицикарським університетом та Вищим педагогічним коледжем.

2009

На базі МДГУ відкрито представництво Спілки «Данте Аліг'єрі», яке здійснює сертифікацію знань з італійської мови у рамках проекту PLIDA. Маріупольський державний гуманітарний університет прийняв делегацію Цицикарського університету (Китайська Народна Республіка) на чолі з ректором Ма Ліцюнь. Відкрито Китайський культурний центр.

2010

Маріупольський державний гуманітарний університет разом з Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана та Національним університетом Прикарпатського університету імені Василя Стефаника став переможцем спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні». У результаті меморандуму про співпрацю ПРООН та МДГУ був відкритий Центр гендерних досліджень та освіти. Відбулося відкриття Ізраїльського культурного центру на факультеті іноземних мов МДГУ. Відкрито Центр польської культури, покликаний допомогти студентам у вивченні польської мови і літератури, налагодженні студентських обмінів з університетами Польщі. МДГУ отримав статус класичного та перейменований у Маріупольський державний університет (МДУ).

2011

У МДУ пройшла наймасштабніша в історії університету науково-практична конференція «Наука і освіта в сучасному університеті в контексті міжнародного співробітництва», присвячена 20-річчю Незалежності України. Науковий форум зібрав понад 300 учасників з 15 країн світу. У рамках конференції підписано сім договорів про співпрацю з авторитетними закладами вищої освіти. Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 22525 від 28 грудня 2011 року трудовий колектив Маріупольського державного університету нагороджений Почесною грамотою КМУ «за значний внесок у розвиток національної освіти, зміцнення міжнародного авторитету України та підготовку висококваліфікованих фахівців».

2014

МДУ увійшов до сотні кращих вишів України ІІІ, IV рівнів акредитації згідно з рейтингом «ТОП-200 Україна»", який складається групою міжнародних експертів у співпраці з Європейським центром вищої освіти ЮНЕСКО-CEPES та центром міжнародних проектів «Євроосвіта».

2015

Відкритий Інформаційний центр Європейського Союзу.

2016

МДУ відсвяткував 25 річницю створення.

2018

Відкриття Лабораторії інформаційної та кібернетичної безпеки та Центру Балто-Чорноморських студій у рамках проєкту Erasmus+ за участі вчених з Естонії, Швеції, Литви, Польщі та України.

2020

4 листопада 2020 року новим ректором університету було обрано Миколу Трофименка, який раніше був проректором з питань міжнародної співпраці. Він вступив на посаду 24 грудня після підписання відповідного указу міністром освіти.

Кабінет приймальної комісії Маріупольського державного університету за адресою Преображенська,6.

2021

Створений новий факультет — психолого-педагогічний. До складу МДУ увійшов Донецький державний університет управління, який реорганізований у Навчально-науковий інститут управління. Університет відсвяткував ювілей — своє 30-річчя.

2022

Внаслідок початку війни в Україні МДУ тимчасово переміщений[1] до Києва. Тут університет відроджує свою діяльність, становлячись амбасадором Маріуполя в Україні та світі. На базі університету створений гуманітарний штаб, який допомагає всім маріупольцям. Станом на грудень 2022 гуманітарний штаб виділив допомогу понад 3700 переселенцям з Маріуполя.

2023

Ведуться активні ремонтні роботи у наданих університету корпусах у місті Києві. Станом на початок серпня 2023 року оновлено частину робочих та навчальних просторів, зокрема створено лабораторію кібербезпеки, залу Вченої ради МДУ, Арт-простір, коворкінг та приймальну комісію. До Міжнародного дня студента у 2023 році університет запустив оновлений сайт. Разом з тим, вперше з часів переміщення Маріупольський університет мав честь приймати Президента України Володимира Зеленського, заступника керівника Офісу Президента Олексія Дніпрова та міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

2024

Станом на січень 2024 року повністю завершені ремонтні роботи на першому поверсі фронт-офісу.

Кампуси та корпуси[ред. | ред. код]

До початку повномасштабного вторгнення Маріупольський університет мав декілька просторів для навчання та студентського життя:

Навчальний корпус № 1 (корпус Економіко-правового факультету). Місце знаходження: 87500, Україна, м. Маріуполь, Донецької області, просп. Будівельників, 129а. Триповерхова будівля з лекційними аудиторіями, кабінетами, кафедрами, деканатами, приміщеннями адміністративних служб і відділів, читальним залом, спортивною кімнатою, комп'ютерним класом, лабораторіями буфетом. Технічні засоби навчання: телевізори, відеоплеєр. Інші засоби: 1 комп'ютерний клас, 1 лабораторія комп'ютерної техніки, 1 читальний зал, обладнаний комп'ютерами: всього 35 комп'ютерних робочих місць.

Навчальний корпус № 2 (корпус Історичного факультету). Місце знаходження: 87500, Україна, м. Маріуполь, Донецької області, просп. Будівельників, 129. Триповерхова будівля з лекційними аудиторіями, кабінетами, кафедрами, деканатами, бібліотекою з читальним залом, комп'ютерними класами, типографією, класом хореографії, медпунктом, лабораторіями, буфетом. Навчальне приміщення має наступні засоби: 2 комп'ютерних класи, читальний зал обладнаний комп'ютерами: всього 33 комп'ютерних робочих місць. Також є медпункт та бібліотека з читальним залом і абонементом.

Навчальний корпус № 3-4 (корпус філологічного факультету). Місце знаходження: 87500, Україна, м. Маріуполь, Донецької області, вул. Матросова, 5. Корпус № 3 (двоповерхова будівля з лекційними аудиторіями, кабінетами, кафедрами, бібліотекою з читальним залом, медпунктом, лабораторіями, гардеробом) об'єднаний з корпусом № 4 (триповерхова будівля з лекційними аудиторіями, кабінетами, кафедрами, деканатом, комп'ютерним класом, буфетом) переходом на рівні другого поверху. Наявні фізкультурно-спортивна зона і спортивна кімната, спортивні споруди: кругова бігова доріжка, майданчик для спортивних ігор, майданчик з спортивним знаряддям. Технічні засоби навчання: телевізори, відеоплеєри. Інші засоби: 1 комп'ютерний клас, обладнаний комп'ютерами, кафедри, деканат: всього 23 комп'ютерних робочих місць. Медпункт розташований на 1 поверсі корпусу № 3 та читальний зал з абонементом в корпусі № 3

Навчальний корпус № 5 (корпус факультету іноземних мов). Місце знаходження: 87500, Україна, м. Маріуполь, Донецької області, просп.. Леніна, 89-а. Двоповерхова будівля з лекційними аудиторіями, кабінетами, кафедрами, деканатом, читальним залом, спортивною кімнатою, комп'ютерним класом, лабораторіями, буфетом. Фізкультурно-спортивна зона включає спортивні споруди: кругова бігова доріжка, майданчик для спортивних ігор. Технічні засоби навчання: телевізори, відеоплеєр. Інші засоби: 1 комп'ютерний клас, обладнаний комп'ютерами: всього 14 комп'ютерних робочих місць

Гуртожиток

Коворкінг Маріупольського державного університету за адресою Преображенська, 6. Оновлений у 2023 році

У 2004 році на баланс університету прийнято 9-ти поверхове приміщення, розташоване за адресою просп. Будівельників, 52, загальна площа якого — 7001, 2 кв.м. На теперішній час в гуртожитку проживають студенти МДУ з Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської, Полтавської, Херсонської, Львівської областей, Автономної Республіки Крим, іноземні студенти, кількість яких в МДУ зростає з кожним роком. Тут створені всі умови для комфортного проживання і занять. У гуртожитку є кімнати для відпочинку, навчальні зали, кухні з електроплитами, працює тренажерний зал. На сьогоднішній день студентський гуртожиток Маріупольського державного університету визнано одним з найкращих в Донецькій області.

Після вторгення:

Внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації у 2022 році значна частина будівель постраждала або повністю знищена. У Києві університет отримав будівлю за адресою Преображенська 6/4, яка зараз активно ремонтується згідно з новим брендингом університету. Планується завершення робіт у 2024 році. Станом на січень 2024 року повністю оновлено перший поверх фронт-офісу університету, відремонтовано дах, створено лабораторію кібербезпеки, залу Вченої ради МДУ, Арт-простір та ін.

Крім цього, у 2023 році університет розпочав процес отримання на баланс майнового комплексу за адресою пр. Леся Курбаса, 2а.

Факультети[ред. | ред. код]

У структурі університету 5 факультетів та Навчально-науковий інститут управління.

Факультет філології та масових комунікацій[ред. | ред. код]

Декан: Мельничук Ірина Вікторівна

Спеціальності:

  • Українська мова та література
  • Інформаційна, бібліотечна та архівна справа
  • Середня освіта (Українська мова і література, зарубіжна література)
  • Журналістика

Кафедри:

  • Кафедра соціальних комунікацій;
  • Кафедра української філології;
  • Кафедра інформаційної діяльності.

На факультеті функціонують:

  • Комплексна навчально-проєктна лабораторія інформаційних девайсів МДУ.
  • Центр українознавчих студій;
  • Навчальна лабораторія «Телестудія МДУ-медіа»;
  • Лабораторія медіаграмотності та медіадосліджень.

Історичний факультет[ред. | ред. код]

Декан: Константинова Юлія Василівна. Спеціальності:

  • Середня освіта (Історія);
  • Історія та археологія;
  • Культурологія;
  • Історія. Археологія;
  • Соціологія;
  • Політологія;
  • Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії.

Кафедри:

  • Кафедра політології та міжнародних відносин;
  • Кафедра історії та археології;
  • Кафедра культурології;
  • Кафедра філософії та соціології.

На факультеті функціонують:

  • Музей історії та археології;
  • Лабораторія соціологічних досліджень;
  • Центр гендерних досліджень і освіти;
  • Навчальна лабораторія «Центр Балто-Чорноморських регіональних досліджень»;
  • Студія культуротворчого перфомансу МДУ.

Економіко-правовий факультет[ред. | ред. код]

Декан: Калініна Світлана Петрівна

Спеціальності:

  • Право;
  • Міжнародне право;
  • Економіка;
  • Міжнародні економічні відносини;
  • Облік і оподаткування;
  • Фінанси, банківська справа та страхування;
  • Туризм;
  • Комп'ютерні науки;
  • Системний аналіз;
  • Кібербезпека;
  • Екологія.

Кафедри:

  • Кафедра економіки та міжнародних економічних відносин;
  • Кафедра раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища;
  • Кафедра публічно-правових дисциплін;
  • Кафедра приватно-правових дисциплін;
  • Кафедр фінансів та обліку;
  • Кафедра туризму;
  • Кафедра системного аналізу та інформаційних технологій.

На факультеті функціонують:

  • Навчальна лабораторія «Науково-дослідний Екологічний центр»;
  • Юридична клініка МДУ;
  • Навчальна лабораторія інформаційної та кібернетичної безпеки;
  • Навчальна лабораторія системного аналізу;
  • Навчальна лабораторія кафедри економіки та міжнародних економічних відносин.

Факультет іноземних мов[ред. | ред. код]

Декан: Пирлік Наталя Василівна

Спеціальності:

  • Англійська мова і література
  • Німецька мова і література
  • Германські мови та літератури (переклад включно), перша — англійська, німецька
  • Романські мови та літератури (переклад включно), перша — італійська

Кафедри:

  • Кафедра італійської філології;
  • Кафедра англійської філології;
  • Кафедра німецької та французької філології.
  • Кафедра грецької філології (внаслідок реорганізації факультету у 2022 році)

На факультеті функціонують:

  • Ізраїльський та Китайський культурні центри;
  • комп'ютерний центр

Психолого-педагогічний факультет[ред. | ред. код]

Декан: Задорожна-Княгницька Леніна Вікторівна

Спеціальності:

  • Дошкільна освіта
  • Початкова освіта
  • Психологія
  • Середня освіта (Фізична культура)
  • Середня освіта (Біологія)

Кафедри:

  • Кафедра педагогіки та освіти
  • Кафедра дошкільної освіти
  • Кафедра практичної психології
  • Кафедра фізичного виховання, спорту та здоров'я людини

На факультеті функціонують:

  • Науково-дослідна лабораторія духовного та пізнавального розвитку особистості;
  • Психологічна лабораторія «Образ та якість життя особистості в процесі професійного становлення»;
  • Лабораторія інклюзивної освіти дітей та підлітків.

Навчально-науковий інститут управління Маріупольського державного університету[ред. | ред. код]

Спеціальності:

  • Публічне управління та адміністрування
  • Менеджмент
  • Маркетинг
  • Економіка
  • Соціальна робота

Кафедри:

  • Кафедра загального менеджменту;
  • Кафедра галузевого менеджменту;
  • Кафедра публічного управління та адміністрування;
  • Кафедра маркетингу;
  • Кафедра соціального управління;
  • Кафедра управління персоналом та економіки підприємства.

Почесні професори[ред. | ред. код]

1997

Президент Грецької Республіки Константінос Стефанопулос

1998

Генеральний секретар у справах греків зарубіжжя МЗС Греції С.Ламбрінідіс

1998

Ректор Яннінського університету професор Д.Гларос

1999

Міністр національної освіти і релігії Греції Г.Арсеніс

2000

Заступник міністра закордонних справ Греції Г.Ніотіс

2001

Герой України, ректор Донецького національного університету, академік В.Шевченко

2001

Віце-президент НАН України, академік НАН України І.Курас

2003

Міністр освіти і культури Кіпру У.Іоаннідіс

2003

Заступник міністра закордонних справ Греції Я. Мангріотіс

2003

Прем'єр-міністр Греції, голова політичної партії «Нова Демократія» К.Караманліс

2004

Директор фонду «Анастасіос Г. Левендіс», професор В. Карайоргіс

2005

Заступник міністра закордонних справ Греції П.Скандалакіс

2006

Президент академії педагогічних наук, академік НАН України В.Кремень

2006

Президент Грецької Республіки К.Папуляс

2007

Повноважний Посланник Республіки Кіпр при дворі її Величності Королеви Великої Британії, екс-міністр закордонних справ Кіпру Г.Якову

2008

Директор Італійського інституту культури в Україні, професор Н.Баллоні

2009

Декан факультету політичних наук Месинського університету, професор А.Романо

2010

Президент фонду «Анастасіос Г. Левендіс», голова Ради ректорів «Левендіс Груп», Кіпр Анастасіос Г.Левендіс

2011

Президент Республіки Кіпр Д.Хрістофіас

2011

Директор з міжнародних зв'язків та відносин з інвесторами компанії «Систем Кепітал Менеджмент», Джок Мендоза-Вілсон

Нагороди та репутація[ред. | ред. код]

Нагороди та репутація Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 22525 від 28 грудня 2011 року «за значний внесок у розвиток національної освіти, зміцнення міжнародного авторитету України та підготовку висококваліфікованих фахівців» трудовий колектив Маріупольського державного університету удостоєний Почесної грамоти КМУ. Позиції МДУ у вітчизняних та міжнародних академічних рейтингах:

  • рейтинг ВНЗ III—IV рівнів акредитації «Топ-200 Україна» Європейського центру з вищої освіти (ЮНЕСКО СЕПЕС) і Центру «Євроосвіта» — 100 місце;
  • рейтинг Класичних ВНЗ України (МОНмолодьспорт) — 24 місце;
  • рейтинг ВНЗ України з юридичних спеціальностей «Компас 2012» — 7 позиція.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://web.archive.org/web/20220619132743/http://mdu.in.ua/news/timchasove_peremishhennja_mdu_prodovzhit_robotu_u_kievi/2022-04-14-4104. Архів оригіналу за 19 червня 2022. Процитовано 22 червня 2022.  {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]