Маха оголена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маха оголена
La maja desnuda
Творець: Франсиско Гоя
Час створення: близько 17971800
Розміри: 97 х 190
Висота: 98 см
Ширина: 191 см
Матеріал: Полотно
Техніка: олія
Жанр: ню і портрет
Зберігається: Мадрид
Музей: Музей Прадо
CMNS: Маха оголена у Вікісховищі

«Махá оголена» (ісп. La maja desnuda) — картина іспанського художника Франсиско Гої. Становить пару з картиною «Махá одягнена» (ісп. La maja vestida). На картинах зображена маха — іспанська містянка XVIII — XIX століть. Махи служили улюбленими об'єктами зображення Гої.

Історія створення[ред. | ред. код]

Маха одягнена
La maja vestida
Творець: Франсиско Гоя
Час створення: близько 18001805
Розміри: 97 х 190
Висота: 98 см
Ширина: 191 см
Матеріал: Полотно
Техніка: олія
Жанр: ню і портрет
Зберігається: Мадрид
Музей: Музей Прадо
CMNS: Маха одягнена у Вікісховищі

Достеменно невідомо, хто послужив моделлю для картин. Найпоширенішою є думка, що натурницею була герцогиня Альба, яку пов'язували з Гойєю тривалі відносини. Це сприймалося її аристократичним потомством вороже. У 1945, з метою спростування цієї легенди, родина Альба розкрила гробницю, щоб виміряти кістки герцогині та довести, що її пропорції (і довжина кісток), не збігаються з пропорціями Махи. Але оскільки могилу вже розкривали, і тіло герцогині викидали наполеонівські солдати, то в його нинішньому стані (довгі кістки виявилися зламаними) вимірювання провести не вдалося. Легенда так і не була спростована.

За однією з версій, «Маха одягнена» написана в перервах між сеансами позування Каетано Альба для «Махи оголеної» — з єдиною метою — зупинити чутки, що поширювалися Мадридом, але існують й інші думки: нібито, для картин позували різні жінки, а «Маха одягнена» створена раніше «Махи оголеної»[3].

Обидві картини зберігалися в будуарі герцогині Альби аж до її смерті, а потім перейшли до прем'єр-міністра Мануеля Годоя. Вони перебували у нього в будинку до 1814, причому «Маха одягнена» висіла перед «Махою оголеною», яка могла бути показана за допомогою спеціального механізму. Пізніше картини зберігалися в Академії Сан-Фернандо, звідки були передані в Прадо.

У 1930 на згадку про Гойю приватним виробником випущені дві серії марок із зображенням «Мах». Вони були схвалені іспанською Поштовою службою, проте влада США заборонили ці марки, і листи з ними не допускалися в країну.

«Маха» надихала багатьох митців: під сильним впливом «Махи одягненої» перебував Едуар Мане, який створив «Дівчину в іспанському костюмі». А Ігнасіо Сулоага зробив високоякісну копію «Махи оголеної», яка надалі послужила йому зразком для серії полотен «Оголені жінки в іспанському інтер'єрі».

Едуар Мане, «Дівчина в іспанському костюмі», 1862—1863

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

.

Література[ред. | ред. код]

  • D 'ors Fuhrer, Carlos, y MORALES MARÍN, Carlos, Los genios de la pintura: Francisco de Goya, Madrid, Sarpe, 1990, pág. 93. Sección «Estudio de la obra seleccionada», por Carlos D'Orf Führer, págs. 89-90. ISBN 84-7700-100-2
  • Glendinning, Nigel, Francisco de Goya, Madrid, Cuadernos de Historia 16 (col. «El arte y sus creadores», nº 30), 1993, págs. 65-68.
  • Luna, Juan J., La maja desnuda [Архівовано 21 грудня 2008 у Wayback Machine.], 1996.

Посилання[ред. | ред. код]