Медаль Н. К. Крупської

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль Н. К. Крупської
рос. Медаль Н. К. Крупской
Країна  СРСР
Тип медаль
Вручається: вчителям, вихователям, працівникам органів народної освіти та діячам педагогічних наук
Вручає: Міністр освіти СРСР
Статус не вручається
На честь: Крупська Надія Костянтинівна
Нагородження
Засновано: 21 липня 1967
Останнє: 18 грудня 1991
Нагороджені:
d (1)
Черговість

CMNS: Медаль Н. К. Крупської у Вікісховищі

Медаль Н. К. Крупської - відомча медаль Міністерства освіти СРСР, запроваджена Постановою Ради міністрів СРСР від 21 липня 1967 року.

Правила нагородження[ред. | ред. код]

Постановою Ради міністрів СРСР від 21 липня 1967 р. запроваджена медаль Н. К. Крупської, яка вручалася «вчителям, вихователям, працівникам органів народної освіти та діячам педагогічних наук, що особливо відзначилися в навчанні та вихованні підростаючого покоління». Нагородження медаллю проводилося міністром освіти СРСР.

Опис медалі[ред. | ред. код]

Медаль Н. К. Крупської мала форму правильного кола діаметром 27 мм, виготовлена зі срібла. Зображення та написи на медалі опуклі. На лицьовій стороні медалі — погрудне зображення Крупської. У верхній частині зворотного боку — серп і молот. По центру — напис у 5 рядків: «ЗА ЗАСЛУГИ/ В ОБУЧЕНИИ И / КОММУНИСТИЧЕСКОМ / ВОСПИТАНИИ / СССР». Абревіатура «СССР» відокремлена від загального тексту рискою, під абревіатурою — точка. Зворотний бік обрамлений бортиком. Медаль за допомогою вушка та кільця з'єднана з чотирикутною колодкою розміром 25×16 мм, що має з боків виїмку. Уздовж підстави колодки — прорізи. Внутрішня частина колодки покрита червоною шовковою муаровою стрічкою шириною 20 мм. По боках стрічки — дві поздовжні жовті смужки шириною по 1 мм. Бічні краї стрічки облямовані червоною смужкою шириною 1,5 мм. На зворотному боці колодки — шпилька для кріплення знака до одягу. Маса медалі з колодкою становить 20 грам. Медаль носили на правій стороні грудей.[1] Державною премією імені Н. К. Крупської (1984) — за виконання ролі мами Каті у фільмі «Не хочу бути дорослим» (1982) була нагороджена заслужена артистка РРФСР Наталія Варлей.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пыльнев Ю. В., Янин А. Л. Народное образование: знаки, значки, медали 1917—1999.- Воронеж,2002.