Медаль Тимошенка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль Тимошенка
Країна  США
Тип наукова нагородаd і медаль
На честь: Тимошенко Степан Прокопович
Нагородження
Засновано: 1957
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю Тимошенка (11)
Черговість
Сайт asme.org/about-asme/get-involved/honors-awards/achievement-awards/timoshenko-medal

Медаль Тимошенка (англ. Timoshenko Medal) — наукова нагорода Американського товариства інженерів-механіків (ASME) за видатні досягнення в області прикладної механіки. Нагороду було засновано в 1957році на честь Степана Прокоповича Тимошенка (1878-1972), вченого із світовим ім'ям у галузі механіки, основоположника теорії міцності матеріалів, теорії пружності та коливань, одного із організаторів і перших академіків Української академії наук (УАН). Нагорода вручається кожного року і становить $1750 (а також відшкодовується витрати на проїзд на церемонію вручення, не більше $1750)[1]. С.П.Тимошенко став першим її лауреатом.

Нагородна комісія формується з п'яти лауреатів медалі Тимошенка минулих років, п'яти членів правління ASME, п'яти дійсних представників секції прикладної механіки (AMD) і п'яти представників AMD минулих років. Лауреат проводить оглядову лекцію під час урочистої вечері на зимовому засіданні ASME.

Серед лауреатів цієї медалі є наступні вчені Теодор фон Карман (1958), Джеймс Лайтгілл (1973), Іоанніс Аргіріс (1981), Даніель Друкер (1983) та ін. У 2011 році цієї нагороди удостоєно[2] Алана Нідлмана (Alan Needleman) професора механіки твердих тіл і конструкцій з Університету Брауна у м.Провіденсі штату Род-Айленд за плідний внесок у розуміння непружного деформування і руйнування матеріалів.

Першим нагороду одержав С. Тимошенко – “За безцінний внесок і особистий приклад як лідера нової ери у прикладній механіці”.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Timoshenko Medal. asme.org. Архів оригіналу за 23 червня 2013. Процитовано 6 жовтня 2011.
  2. Recipients Of ASME Honors and Awards - 2011[недоступне посилання з липня 2019] (англ.)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]