Мельник Соломія Тарасівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельник Соломія Тарасівна
Народилася 6 листопада 1984(1984-11-06) (39 років)
Київ, Українська РСР, СРСР
Громадянство  Україна
Діяльність акторка
Alma mater Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого
Батьки Мельник Тарас Васильович
Мельник Ольга Володимирівна

Соломі́я Тара́сівна Ме́льник (нар. 6 листопада 1984) — акторка театру «Дах», проживає у місті Києві.

Життєпис[ред. | ред. код]

Батьки — музиканти. Батько — Тарас Мельник, директор фестивалю «Червона Рута». Мати — Ольга Мельник — керує фольклорним гуртом «Дай Боже», де з трьох років Соломія і співає. З місяця вона на сцені, знімалася у фільмах, працювала на Кіностудії імені Олександра Довженка з Юрієм Іллєнком. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого (2003—2007).

Для Соломії велике значення має її рідна земля, без пафосу. Ще з покійною сестрою Соломія їздила в експедиції у пошуках фольклорних матеріалів. Голос у Соломії сильний, надривний, його вона часто використовує у виставах. Саме в містично-фольклорному спрямуванні театру «ДАХ» Соломія повністю розкривається. Найбільше любить свою роль простої української жінки в «Українському Декамероні», і сама в першу чергу є жінкою, мріє про сім'ю, але театр для неї — це все. Театр — це тепер її життя і сім'я.

Соломія — також учасниця гурту «Потужні дівчата», котрий у 1999 році став лауреатом фестивалю «Червона Рута» у м. Дніпрі.

Громадська позиція[ред. | ред. код]

2018 року долучилася до благодійного фотопроєкту «Щирі. Свята», присвяченого українському народному костюму та його популяризації. Проєкт було реалізовано зусиллями ТЦ «Домосфера», комунікаційної агенції Gres Todorchuk та Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». Увесь прибуток, отриманий від продажу виданих календарів, було передано на реконструкцію музею[1]. Кожен місяць у календарі присвячено одному з традиційних українських свят, на яке вказують атрибути та елементи вбрання[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фотовиставка «Щирі. Свята». «Музей Івана Гончара». Архів оригіналу за 7 травня 2021. Процитовано 4 червня 2021.
  2. Що українці на свята одягали: фотовиставка "Щирі. Свята". «BBC Україна». Архів оригіналу за 4 червня 2021. Процитовано 4 червня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]