Мельпомена Таврії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельпомена Таврії
Логотип фестивалю
Місце проведення Херсон, Україна Україна
Дата заснування 1999
Засновники Книга Олександр Андрійович, Баграєв Микола Георгійович
Дати проведення щороку
Вебсайт

Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» — щорічний театральний міжнародний фестиваль, що проходить у місті Херсон у середині червня. Заснований у 1999 році як I Всеукраїнський фестиваль музичних прем'єр «Мельпомена Таврії». Метою фестивалю є популяризація театру, підйом його авторитету, обмін досвідом між творчими колективами, ознайомлення глядача з музичними театральними прем'єрами і найцікавішими знахідками театрів різних областей України та інших країн.

Організаторами фестивалю є Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша та ТОВ «Фестивальний центр».

Історія фестивалю[ред. | ред. код]

Фестиваль проходить у Херсоні з 1999 року на базі обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. Його мета: об'єднання жителів міста, України та інших держав, підвищення туристичної привабливості південного регіону, відкриття нових локацій, популяризація сучасної творчості, демонстрація кращих зразків театрального мистецтва, створення сприятливих умов для культурного обміну.

За роки існування у межах фестивалю було започатковано чимало традицій та створено низку творчих проєктів: театральний карнавал вулицями міста, наради директорів театрів України, Міжнародні режисерські конференції, творчі зустрічі з драматургами, майстер-класи провідних режисерів, літературні симпозіуми, театральний капусник, гала-концерти, присвячені відкриттю і закриттю фестивалю, творчі лабораторії для керівників любительських колективів, виставки театральних художників і вистави.

У фестивалі беруть участь професійні театральні колективи. Їх оцінює експертна рада, у складі якої — українські та закордонні театральні критики, режисери, діячі мистецтва. У фестивальному перегляді журі відзначає кращих акторів, сценографію, музичне і режисерське вирішення вистав тощо. Переможці нагороджуються дипломами.

Статистика за 22 роки існування вражає — у межах «Мельпомени Таврії» відбулося 448 показів вистав 214 театрів з 98 міст та 20 країн світу![1]

І фестиваль (1999)[ред. | ред. код]

І Всеукраїнський фестиваль музичних прем'єр «Мельпомена Таврії» відбувався з 2 по 4 червня за підтримки «Таврійських Ігор» та Миколи Баграєва. Вистави театрів-учасників проходили одночасно на сцені Херсонського та Миколаївського театрів.

Театри-учасники фестивалю у 1999—2001 роках. Інформація з буклету, випущеному у 2005 році з нагоди проведення VII Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Саме цьогоріч започаткували традиційні вуличні театралізовані дійства, карнавальну ходу та театральний капусник.

Участь у І «Мельпомені Таврії» взяли 7 українських театрів з Києва, Донецька, Львова, Миколаєва та Херсона!

Театри-учасники:

ІІ фестиваль (2000)[ред. | ред. код]

ІІ фестиваль відбувався з 16 по 18 червня. В афіші були представлені 7 вистав 6 українських театрів. Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр привіз «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ'яненка, Миколаївський академічний український театр драми та музичної комедії — «Кажан» Й. Штрауса, Донецький Ордена Пошани обласний російський драматичний театр — «Роман про дівчат» В. Висоцького. Виставу «Норовливий» за твором Я. Стельмаха презентував Одеський український музично-драматичний театр ім. В. Василька, а Криворізький приватний театр пластики «Академія Руху» привіз «Квітень у новорічну ніч» Галини Костенко. Приймаюча сторона — театр Куліша — підготувала 2 вистави: «Лісову пісню» Л. Українки про музичну програму «Як козаки жартували».

Святкове закриття фестивалю відбувалося в смт. Лазурне на території пансіонату «Співдружність».

III фестиваль (2001)[ред. | ред. код]

На III Всеукраїнський фестиваль музичних прем'єр було запрошено 10 театрів[2].

Цьогоріч народилась іще одна традиція — «Вечір знайомств», під час якого колективи театрів спілкувались між собою.

Після III фестивалю республіканські ЗМІ заявили, що Таврія має свою Мельпомену!

Серед інших, у підсумку за високу культуру пластичного рішення філософських проблем у виставі відзначили «Лісову пісню» Лесі Українки, яку презентував на фестивалі Криворізький театр «Академія руху». За високий рівень майстерності відзначили головного диригента Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії В. Уреса.

IV фестиваль (2002)[ред. | ред. код]

IV Театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувався під девізом «Моє місто — мій театр», адже проходив у червні та припадав на свято міста.

Театри-учасники фестивалю у 2002—2004 роках. Інформація з буклету, випущеному у 2005 році з нагоди проведення VII Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Відкривав «Мельпомену» почесний член журі, земляк херсонців, кіноактор Євген Матвєєв.

Євген Матвєєв на «Мельпомені Таврії» (2002 р.)

Фестиваль, який народився у межах «Таврійських Ігор», повністю перейшов у «надійні руки» Херсонського обласного музично-драматичного театру.

Коло колективів-учасників з кожним роком розширювалося. Цьогоріч афіша склаладась із 9 вистав 9 українських театрів. Вдячні за гостинність, театри лозунгували: «Хочемо жити в Херсоні».

Підсумки театрального фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[3]:

V фестиваль (2003)[ред. | ред. код]

Фестиваль пройшов із 13 по 15 червня та був присвячений 225-й річниці Херсона.

Буклет фестивалю у 2003-му році

Афіша V «Мельпомени Таврії» складалась із 7 вистав 7 театрів із 3 країн світу: Білорусь, Росія, Україна.

Саме цьогоріч фестиваль набув статусу «Міжнародний»!

Підсумки V фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[4]:

VI фестиваль (2004)[ред. | ред. код]

VI «Мельпомена Таврії» тривала з 18 по 20 червня. Фестивальна афіша складалась із 9 вистав 9 театрів із 3 країн світу: Угорщини, Молдови та України.

Програма фестивалю у 2004 році

Цьогоріч Міністр культури і мистецтва України Юрій Богуцький відзначив, що «Мельпомена Таврії» стала важливою та невід'ємною частиною культурного життя незалежної України.

Підсумки театрального фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[5]:

VII фестиваль (2005)[ред. | ред. код]

«Мельпомена Таврії» тривала із 15 по 19 червня.

Програма фестивалю у 2005 році. Надрукована в газеті «Новий день» від 09.06.2005 р.

Фестивальна афіша складалася з 14 вистав 13 театрів[6]. Їх презентували трупи із 4 країн світу: Молдова, Білорусь, Росія та Україна.

Преса у своїх новинах зазначила, що фестиваль зробив Херсон театральною столицею.

Підсумки VII «Мельпомени Таврії»

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[7]:

VIII фестиваль (2006)[ред. | ред. код]

VIII «Мельпомена Таврії» відбувалася з 12 по 18 червня[8]. Фестивальна афіша складалась із 17 вистав. Їх презентували творчі колективи із 4 країн світу: Молдова, Білорусь, Росія та Україна[9].

VIII Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії»

Родзинкою фестивалю було те, що протягом тижня на базі театру Куліша працював консультативний пункт для майбутніх абітурієнтів Київського університету театру, кіно і телебачення.

Цьогоріч засновника «Мельпомени Таврії» Олександра Книгу нарекли «Хрещеним батьком» фестивалю.

Підсумки театрального фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[10]:

IX фестиваль (2007)[ред. | ред. код]

IX Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувався з 10 по 17 червня. Протягом цього часу було показано 21 виставу колективів 20 театрів із 4 країн світу: Молдови, Польщі, Росії та України.

14-15 червня у межах «Мельпомени Таврії» пройшов ІІ Міжнародний театральний симпозіум «Література — театр — суспільство».

Підсумки IX фестивалю

Традиційно журі очолив член-кореспондент Національної академії мистецтв України Ростислав Коломієць. Працювали дві команди: професіонали та журналісти. Вони відзначили учасників у таких номінаціях[11]:

Х фестиваль (2008)[ред. | ред. код]

Х, ювілейна, «Мельпомена Таврії» відбувалась 10 днів — із 15 по 22 червня[12].

Х фестиваль. Учасники. Буклет

Фестивальна афіша складалась із 17 вистав. «Мельпомена» зібрала театри із 5 країн світу: України, Росії, Білорусі, Молдови та вперше — Латвії[13].

За словами організаторів, фестиваль був одним із найбільш «зіркових» за всю історію існування. До Херсона водночас завітали театральні та естрадні діячі: Сергій Гармаш, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Раду Поклітару, Ірма Вітовська, брати Пономаренко, Олег Ємцев, Ірина Шинкарук, гурти «Арс-Нова» і «Бряц-Бенд» тощо.

Підсумки театрального фестивалю

Працювали два склади журі: професійне та журналістське. Вони відзначили[14]:

  • Краща вистава:
    • «Жінки Бергмана» М. Рудковського, Республіканський театр білоруської драматургії (Мінськ, Білорусь).
  • Краща вистава (журналістське журі):
  • Кращий продюсерський проект:
    • Олександр Книга та Анатолій Муттер. «Клон» О. Солода, Спільний проект Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша і продюсерського центр «Панама» (Україна-Росія).
  • За творчий пошук:
    • Сергій Павлюк. Вистава «Таємниця літаючої жінки» М. Вішнека, Херсонський академічний музично-драматичного театр ім. М.Куліша (Україна).
  • Краща хореографія:
  • Краща чоловіча роль:
    • Микола Григоренко. Вистава «Украдене щастя» І. Франка, Миколаївський академічний театр драми та музичної комедії (Україна).
  • Краща чоловіча роль (журналістське журі):
    • Олександр Мельник. Вистава «Таємниця літаючої жінки» М. Вішнека, Херсонський обласний академічний музично-драматичного театр ім. М.Куліша (Україна).
  • Краща жіноча роль, Краща жіноча роль (журналістське журі):
  • За виконану роль:
    • Вадим Гнідаш. Вистава «Червоні вітрила» О. Гріна, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша (Україна);
    • Олеся Колодницька. Вистава «Червоні вітрила» О. Гріна, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша (Україна).
  • Кращий акторський дует (журналістське журі):
    • Ірина Єгорова та Юрій Сафронов. Вистава «Всі люди кішки» М. Заліте, Ризький російський театр ім. Чехова (Латвія).
  • Симпатія журі:

ХІ фестиваль (2009)[ред. | ред. код]

ХІ «Мельпомена Таврії»[15] відбувалась із 27 по 31 травня та була присвячена 200-річчю з Дня народження Миколи Гоголя.

Фестивальна афіша складалась із 16 вистав[16]. На «Мельпомену» завітали театральні колективи із 3 країн світу: Росія, Україна та вперше — Румунія.

Під час фестивалю пройшло засідання режисерів та було прийнято рішення створити Режисерську асоціацію України.

Підсумки ХІ фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[17]:

XII фестиваль (2010)[ред. | ред. код]

XII «Мельпомена Таврії» відбувалась із 25 по 31 травня. Фестивальна афіша складається з 21 вистави. На «Мельпомену таврії» завітали учасники із 7 країн світу: Молдова, Угорщина, Білорусь, Польща, Румунія, Росія, Україна[18][19].

Цього року на офіційному рівні було започатковано робочі наради директорів театрів України та зустрічі режисерів і драматургів країн СНД. Заходи отримали підтримку на рівні Міністерства культури України.

На фестивалі працювало два склади журі: професійне та журналістське.

Підсумки фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[20][21]:

XII+І фестиваль (2011)[ред. | ред. код]

Оргкомітет «Мельпомени» вирішив не проводити 13-й фестиваль, натомість зробили 12+1. Він відбувався з 22 по 29 травня[22].

XII+I «Мельпомена Таврії». Фото з дипломами. Гран-прі

Фестивальна карта складалась із 25 вистав. До Херсона приїхали театральні колективи із 5 країн світу: Молдова, Румунія, Білорусь, Росія, Україна.

Окрім вистав, проходили гала-концерти, карнавальна хода, ярмарок майстрів народної творчості, виступи оркестру та театру живої скульптури.

Цьогоріч відбулась третя конференція Режисерської асоціації України[23].

На фестивалі працювало два склади журі: професійне та журналістське.

Підсумки театрального фестивалю

Члени журі відзначили учасників у таких номінаціях[24][25]:

XIV фестиваль (2012)[ред. | ред. код]

XIV «Мельпомена Таврії» відбувалась із 20 по 27 травня[26][27][28].

У межах фестивалю представили 21 виставу. Долучилися театральні колективи з 5 країн світу: Білорусь[29], Молдова, Азербайджан, Росія[30] та Україна[31].

Підсумки XIV фестивалю

Експертна рада відзначила учасників у таких номінаціях[32][33]:

XV фестиваль (2013)[ред. | ред. код]

XV, ювілейна, «Мельпомена Таврії» відбувалась із 24 травня по 2 червня[34][35]. На фестивалі було представлено 31 виставу театральних колективів з 12 країн світу (рекорд фестивалю!). А саме, з України, Росії, Білорусі, Придністров'я, Румунії, Португалії, Латвії, Литви, Угорщини, Грузії, Ізраїлю та Франції[36][37].

XV фестиваль. Статистика за попередні роки. Буклет

Цьогоріч вистави показували на незвичних локаціях: просто неба[38], на берегу Дніпра, серед лісу тощо[39].

Підсумки театрального фестивалю

Експертна рада відзначила[40]:

XVI фестиваль (2014)[ред. | ред. код]

XVI «Мельпомена Таврії» відбувалась із 24 по 31 травня та вперше боролась за своє існування через складну політичну ситуацію в країні[41]. Фестиваль пройшов під лозунгом «За єдину країну» та об'єднав разом Схід і Захід, Північ і Південь[42].

У межах «Мельпомени Таврії» було представлено 14 вистав 10-ти театрів із 4-х країн: Білорусі, Латвії, Португалії та України. Відбувалось чимало патріотичних заходів. Зокрема, концертна програма з нагоди Дня прикордонника, патріотичні флешмоби[41], показ модельної колекції «Слава Україні» тощо[43].

Саме цього року відкрили нову локацію просто неба — «Green-Zone»[44].

Підсумки театрального фестивалю

Експертна рада відзначила учасників у таких номінаціях[43][45][46]:

XVII фестиваль (2015)[ред. | ред. код]

XVII Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувався з 23 по 30 травня під девізом: «У пошуках істини»[47][48].

Участь у фестивалі взяли 17 театрів із 4 країн світу: Грузії, Угорщини, Португалії та України. Вони показали 24 вистави, більшість з яких поставлені за п'єсами сучасних українських драматургів[49]: Анатолія Крима, Павла Ар'є, Євгена Марковського, Тетяни Іващенко, Олександра Марданя, Романа Горака, Олексія Шипенка режисерів Стаса Жиркова, Влади Бєлозоренко, Сергія Павлюка, Івана Уривського.

Родзинкою стало те, що під час відкриття XVII фестивалю учасники встановили рекорд із наймасовішого виконання гопака в Україні. Як підрахував оргкомітет, водночас танцювало більше 380 людей[50][51].

Під час фестивалю виходила газета «Театральна ремарка», на сторінках якої друкували відгуки студентів театральних вишів про переглянуті вистави.

Підсумки театрального фестивалю

Експертна рада відзначила учасників «Мельпомени Таврії» у номінаціях[52][53]:

XVIII фестиваль (2016)[ред. | ред. код]

XVIII Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувався з 20 по 28 травня під гаслом: «Україні — миру та злагоди!»[54][55] та був присвячений 25-й річниці незалежності України[56].

Програма фестивалю складалась із 32 вистав, 29 театрів[57] із 6 країн світу: Литви, Угорщини, Румунії, Португалії, Грузії та України[58]. До Херсона вперше завітало 13 нових театральних колективів!

Окрім показів вистав, відбувалися майстер-класи, читки п'єс, творчі зустрічі з режисерами та драматургами. Щодня працювала «Green-Zone». Відбулась нарада керівників театрів України на чолі з Міністром культури України.

Підсумки XVIII «Мельпомени Таврії»

Експертна рада відзначила учасників фестивалю у таких номінаціях:[59][60]


XIX фестиваль (2017)[ред. | ред. код]

XIX «Мельпомена Таврії» відбувалась із 19 по 27 травня[61] під гаслом: «Театри світу за мир»[62]!

Участь у фестивалі взяли 11 країн світу: Португалія, Литва, Польща, Румунія, Грузія, Франція, Угорщина, Білорусь та Україна, а також вперше побували театри з Вірменії та Туреччини[63].

Театральна афіша складалась із 37 вистав, 33 театрів[64][65]. У межах фестивалю відбулися такі заходи: карнавальна хода, святковий гала-концерт, театральний капусник, майстер-класи та творчі зустрічі, концерти просто неба у Потьомкінському сквері, вистава у храмі святої Трійці «Не плачте за мною ніколи…» М.Матіос, прем'єри на «Green-Zone» — «Кицька на спогад про темінь» Н.Нежданої, на БЗТ «Чумацька криниця» — «Лісова пісня» Л.Українки[66].

25-26 травня Міністерство культури України провело нараду керівників театрів.

У межах «Green-Zone» відбулися читки п'єс драматургів: Євгена Марковського, Олександра Марданя, Андрія Курейчика, Неди Нежданої, Наталі Ворожбит, Рагулі Власідзе.

Театр Куліша домовився про співпрацю із режисом та актором Національного театру міста Ясси (Румунія) Раду Гілашом про постановку вистави «Межа, або у контейнері» К. Кеяну[67].

Під час фестивалю випускали газету «Театральна ремарка». Студенти театрознавчого курсу КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого та Львівського Національного університету ім. І.Франка писали туди статті про програмні вистави.

Підсумки XIX «Мельпомени Таврії»

За підрахунками організаторів, на фестивальних виставах побували 13 тис. глядачів. До карнавальної ходи та урочистостей з нагоди відкриття долучилися 5 тис. осіб. Вуличні заходи відвідали 10 тис., також зафіксовано 5 тис. учасників «Green-zone». На «Мельпомену» було запрошено понад 800 гостей із різних міст України та інших держав.

Номінації[68][69]:

  • Найкраща вистава великої сцени:
  • Найкраща вистава камерної сцени:
    • «Лист Богу» А. Крима, Театр Одеського розливу «Ланжерон» (Одеса, Україна);
    • «Лю-боф» Д. Хармса, Театр Амазгаін ім. Соса Саркісяна (Єреван, Вірменія).
  • Найкраща режисура:
  • Найкраща сценографія:
  • Найкраще пластичне рішення:
    • Катерина Лук'яненко. Вистава «1984» Дж. Оруелла, Театр «Splash» (Україна);
    • Павло Івлюшкін. Вистава «Кольори» П. Ар'є, Театр «Золоті ворота» (Україна).
  • Найкраще музичне оформлення:
    • Рокас Зубовас. Програма «Світ Чюрльоніса» М. К. Чюрльоніса, ДУО ЗУБОВАС (Вільнюс, Литва);
    • Дмитро Саратський, Дмитро Тодорюк. Вистава «Запрошення на страту» В. Набокова, Театр «Мізантроп» (Київ, Україна);
    • Сергій Павлюк, Олег Коструб, Ружена Рубльова. Вистава «Лісова пісня», Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша (Україна).
  • Найкращий акторський дует:
  • Найкращий акторський ансамбль:
    • «Кольори» П. Ар'є, Театр «Золоті ворота» (Україна);
    • «Пропозиція» А. Чехова, Театр «Ateneul Din Iasi» (Ясси, Румунія);
    • «Моцарт і Сальєрі» О. Пушкіна, Les Concerts Esperluette (Ренн, Франція);
    • «Слава Героям» П. Ар'є, Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. І.Франка (Івано-Франківськ, Україна).
  • Найкраща чоловіча роль:
    • Богдан Бенюк. Вистава «Річард III» В. Шекспіра, Київський національний академічний театр ім. І. Франка (Україна);
    • Богдан Грицюк. «Том на фермі» М. М. Бушар. Спільний проект Львівського академічного драматичного театру ім. Л.Українки та «Дикого театру» (Україна).;
    • Арман Навасардян. Вистава «Лю-боф» Д. Хармса, Театр Амазгаін ім. Соса Саркісяна (Єреван, Вірменія);
    • Дмитро Рибалевський. Вистава «Слава Героям» П. Ар'є, Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. І.Франка (Україна).
  • Найкраща жіноча роль:
    • Тетяна Шляхова. Вистава «Річард III» В. Шекспіра, Київський національний академічний театр ім. І. Франка (Україна);
    • Сільвія Бріто. Вистава «У саму ціль» Т. Бернхарда, Teatro Circo de Braga (Брага, Португалія);
    • Валерія Брянська. Вистава «Кольори» П. Ар'є, Театр «Золоті ворота» (Україна);
  • Найкраща чоловіча роль другого плану:
  • Найкраща жіноча роль другого плану:
    • Наталя Корпан. Вистава «Річард III» В. Шекспіра, Київський національний академічний театр ім. І. Франка (Україна);
    • Світлана Орліченко. Вистава «Мотузка» М. Хейфеца, Київський академічний театр драми та комедії на лівому березі Дніпра (Україна);
    • Христина Ігнат. Вистава «І все-таки я тебе зраджу» Н. Нежданої, Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр (Україна).
    • Світлана Журавльова. Вистава «Лісова пісня», Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша (Україна).
  • Диплом Президента фестивалю «За талановите втілення української класики»:
  • Диплом Президента фестивалю «За сучасне прочитання зарубіжної класики через призму сьогодення»:
    • Раду Гілаш. Вистава «Пропозиція» А. Чехова, Театр «Ateneul Din Iasi» (Ясси, Румунія).
  • Диплом президента фестивалю «За яскраве втілення світової класики»:
    • Бела Меро. Вистава «Скупий» Ж. Б. Мольєра, Театр Бекейшчаба Йокаі (Бекейшчаба, Угорщина).
  • Спеціальний диплом від журі фестивалю «За талановите вміння віднайти гармонію театрального простору і живої природи»:
    • Режисер Сергій Павлюк та художник Ольга Гоноболіна. Вистава «Лісова пісня», Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Куліша (Україна).

XX фестиваль (2018)[ред. | ред. код]

XX, ювілейний, Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувався з 17 по 27 травня під гаслом: «Фестиваль збирає друзів»[70][71]!

XX, ювілейний, Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Карнавальна хода

Участь у фестивалі взяли 11 країн світу: Португалія, Німеччина, Литва, Польща, Угорщина, Туреччина, Ізраїль, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова[72].

Театральна афіша складалась із 69 вистав, 57 театрів, проте через негоду показати вдалося не все. Фактично за 10 днів фестивалю відбулося 66 вистав: 28 — на сценах театру Куліша, 4 — у Палаці молоді, 8 — в «Urban CAD», 3 — на сцені КЗ «Олешківського ЦКД», 1 — у соборі Стрітення Господнього та 1 — біля храму Святої Трійці.

Фестивальні заходи відбувалися на 20 локаціях у Херсоні та Миколаєві[69][69]. У Херсоні: велика сцена театру Куліша, сцена театру-кафе, сцена «Під дахом», «Сцена на сцені», «Театр просто неба», Палац молоді та студентів, площа на території церкви Святої Трійці та храм Стрітення Господнього, площа Героїв, площа Свободи, вулиця Суворова, парк Потьомкіна, сцена Херсонського обласного академічного театру ляльок, аудиторії ХДУ та Херсонського училища культури, а також вперше були задіяні туристична кав'ярня «XepcON», артпростір «Urban CAD» на території колишнього заводу, сцена Палацу культури міста Олешки (область)[73]. У Миколаєві: сцени Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії і Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру[74].[75]

XX «Мельпомена Таврії». Учасники

Цього року не проводилось експертної оцінки вистав, проте зафіксовано максимальну кількість учасників[76][77]! А саме[78]:

«Кришталеві вітрила»

У межах «Мельпомени» пройшов театральний фестиваль для дітей «Кришталеві вітрила — 2018»[79], афіша якого складась із 16 вистав для дітей. Серед учасників:

Творчі заходи фестивалю

Традиційно у Потьомкінському сквері відбувся виступ дітей із особливими потребами. Своїми талантами поділилися вихованці театрально-танцювальної студії «Золота маска» Херсонської ГО «Серце матері», а також дитячий колектив «Янголи добра».

Театр Куліша презентував світову прем'єру — спільний проект Херсона (Україна) та Штутгарта (Німеччина) «ХЕРСОН 1918/2018» (автор — Максим Курочкін, режисер — Андрій Май)[80][81].

Вперше на «Мельпомені» відбувся театральний шоу-рум на вул. Суворова, під час якого відбулась презентація нової колекції одягу та показ мод від «KNIGA art studio»[82].

На фестивалі пройшла нарада директорів, участь у якій взяли 60 директорів різних театрів України.

Участь у літературних заходах взяти: письменники Сергій Лазо, Олександр Ірванець, Юрій Андрухович[83], Анатолій Кичинський, драматурги Неда Неждана, Олег Миколайчук, Олександр Мірошниченко, Олександр Мардань, Марія Матіос, Андрій Курейчик (Білорусь), Бехіч Ак і Зехра Іпшіноглу (Туреччина), актор театру та кіно Тімур Ібраімов, польська режисерка Агнешка Коритковська-Мазур.

У межах «Мельпомени» пройшли художні виставки заслуженої журналістки України, відомої телеведучої Світлани Леонтьєвої[84] та заслуженої художниці України Ольги Гоноболіної.

Фінальний гала-концерт відбувся за участі артистів театру Куліша та відомого українського гурту «Kozak System».

Відвідувачі ювілейної «Мельпомени»

За підрахунками організаторів, фестивальні вистави переглянули 16 тис. глядачів. До карнавальної ходи та урочистостей із нагоди відкриття долучилося близько 8 тис. осіб. Вуличні заходи відвідали 15 тис. глядачів. У презентаціях та майстер-класах взяли участь близько 1000 людей. На ювілейну «Мельпомену» було запрошено понад 850 гостей з різних міст України та інших держав..

XXI фестиваль (2019)[ред. | ред. код]

XXI «Мельпомена Таврії» відбувалась із 17 по 25 травня 2019 року за підтримки Українського культурного фонду[85].

Участь у фестивалі взяли 36 театральних колективів із 12 країн: Румунії, Грузії, Ізраїлю, Білорусі, Польщі, Угорщини, Молдови, Туреччини, Азербайджану, Литви, Вірменії та України[86]. Протягом 9 днів на основних сценічних майданчиках фестивалю було показано 38 вистав.

Як ніколи, були представлені вистави за п'єсами сучасних українських драматургів, як Наталя Ворожбит, Павло Ар'є, Марина Смілянець, Олександр Мардань, Олександр Вітер, Віра Маковій, Лана Ра тощо.

Для фестивальних заходів організаційний комітет задіяв такі локації: сцени театру Куліша — велика сцена, театр-кафе, «Сцена під дахом», Храм Святої Трійці, сцена Херсонського обласного академічного театру ляльок, майданчик креативного простору «Urban CAD», Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.Гончара, ККЗ «Ювілейний», майданчик для творчих зустрічей ДКС, Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки та Херсонський державний університет.

Відбулась традиційна карнавальна хода вулицями Херсона[87][88]. Працювала літературна сцена, у межах якої відбувалися майстер-класи, читки п'єс, презентації книг, виступи аматорських колективів та кінопокази. «Мельпомену» відвідали автори: Брати Капранови, Олена Горобець, Артемій Кірсанов, Сергій Дзюба, Євген Стеблівський, Отара Катамадзе (Грузія), Бехіч Ак (Туреччина), Віктор Вальд, Неда Неждана, Олег Миколайчук, Олександр Ірванець, Наталка Блок, Андрій Курейчик (Білорусь) та інші.

Серед заходів літературної сцени — читка п'єси «Ображені. Україна» Андрія Курейчика. А також показ фільму «Позивний „Бандерас“» у ККЗ «Ювілейний».

Культурна дипломатія

16-17 травня відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Культурна дипломатія в контексті сучасної європейської та вітчизняної драматургії»[89]. Її відвідали діячі мистецтва із Туреччини, Португалії, Грузії та України.

Театр Куліша підписав меморандум із Озургетським театром ім. О.Цуцунава, угоди про співпрацю з румунськими театрами у Брашові та Пітешті. А також виникла домовленість із португальським режисером Руї Мадейрою про постановку вистави «Легенда про Педро та Інеш» у Херсоні[90].

«Мельпомена Таврії» співпрацювала з Одеським фестивалем театрів «Молоко».

Підсумки театрального фестивалю

За підрахунками організаторів, конкурсні вистави фестивалю переглянули 11 тис. глядачів. У карнавальній ході взяли участь  близько 10 тис. людей, 2 500 із них — представники творчих колективів.

Експертна рада XXI «Мельпомени Таврії» у складі Алли Підлужної, Світлани Максименко, Сергія Васильєва, Руї Мадейри відзначила учасників фестивалю у таких номінаціях[91]:

XXII фестиваль (2020)[ред. | ред. код]

Театральний капусник. Вересень 2020

XXII «Мельпомена Таврії» відбувалась у період із 10 по 13 вересня 2020 року під лозунгом «Мельпомена просто неба»[92][93].

Через складну пандемічну ситуацію серед учасників були тільки українські театри. З метою убезпечення глядачів вистави показували виключно на вуличних локаціях: Лісовий театр, «Театральний дворик», вулична сцена Херсонського обласного академічного театру ляльок, Набережна міста, Дінопарк біля готелю «Фрегат», Потьомкінський сквер, Херсонський обласний палац культури. Загалом за 4 фестивальні дні було показано 11 вистав та фінальний «Театральний капусник».[94]

Традиційний карнавал перенесли з центральної вулиці міста Ушакова на набережну Херсона, де відбулася карнавальна регата[95]. Учасники: вихованці Школи вищої спортивної майстерності, відділення парусного спорту ДЮСШ № 2, яхтсмени Херсонської обласної федерації парусного спорту, відділення веслування на байдарках та каное Херсонського фахового спортивного коледжу, судно Херсонської державної морської академії з оркестром, вітрильники з артистами театру та гостями фестивалю.

Оргкомітет «Мельпомени» вирішив привернути увагу до проблемного стану архітектурних та історичних пам'яток Херсона та організував захід в Обласному палаці культури. У великій залі будівлі показали моновиставу «Не плачте за мною ніколи» Марії Матіос. Це спільний проєкт Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша та Національного академічного театру імені Івана Франка. Режисер — заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк. У ролі Юстини — постійний гість, близький друг та хрещена мати «Мельпомени Таврії», народна артистка України Лариса Кадирова.

Два останні дні у Потьомкінському сквері працювала літературно-музична сцена «Муза просто неба». У її межах відбувалися зустрічі з письменниками, музикантами, презентації книг, читки п'єс та майстер-класи. Зокрема, відбулася читка п'єси білоруського драматурга і режисера Андрія Курейчика «Ображені. Білорусь», створеної на основі сучасних подій у країні[96]. Учасники XXII Театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» з Грузії, Туреччини, Білорусі та України підписали лист на підтримку працівників культури та мистецтва, творчої спільноти Білорусі[97].

Із нововведень — після вистав на сценічному майданчику «Театральний дворик» показували українські фільми. Зокрема, «Заборонений» — про історію життя та боротьби Василя Стуса.

За підрахунками організаторів, участь у фестивалі взяли 250 людей, відвідали його 3000 глядачів.

Підсумки театрального фестивалю

Номінації, присуджені експертною радою XXII фестивалю:[69][98]

XXIII фестиваль (2021)[ред. | ред. код]

XXIII фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувся у період із 3 по 11 вересня 2021 року, та пройшов під гаслом «Театр — це моє!»[99][100][101][102][103] Кошторис фестивалю склав близько 3,5 млн гривень[104].

Конкурсна театральна програма складалась із показу 40 вистав колективів з Вірменії, Португалії, Туреччини та України; пройшли програми освітньої (майстер-класи, тренінги, лекції від провідних режисерів, сценаристів, хореографів та коучів) та літературної платформи (читки п'єс та зустрічі із драматургами, презентації книг та поетичних збірок, виступи аматорських музичних і театральних колективів, музикантів, а також — тематичні зустрічі із запрошеними авторами та діячами). Фестиваль відбувався у 20 локаціях (16 у Херсоні — велика сцена Театру ім. Миколи Куліша, театр-кафе, «Сцена під колом», «Сцена під дахом», Херсонський театр ляльок, бібліотека Гончара, бібліотека Херсонського державного університету, Обласний палац культури, «UrbanCAD»; дві у Миколаєві, по одній у Новій Каховці та в Олешківських пісках (спеціальна подія у колаборації із фестивалем «ГогольFest»)[105][106])[107]. Разом із «Театром 360 градусів» у артпросторі FREEDOM було проведено «Марафон 360 хвилин»: від театру до екрану, готуючись до локдауну[108].

До складу експертної ради фестивалю увійшли театральні та арткритики, режисери та культурні менеджери, діячі мистецтва: директор Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії Микола Берсон (м. Миколаїв); режисер та актор Каха Гогідзе (Грузія); художній керівник Муніципального театру Малтепе, генеральний секретар Євразійської театральної асоціації Кубілай Єрделікара (м. Стамбул, Туреччина); театральний критик та журналіст Дмитро Єрмолович-Дащинський (Білорусь); арткритик Юрій Житняк (м. Херсон); засновник фестивалю театрів «Молоко» Михайло Журавель (м. Одеса); театральна критикеса Ксенія Кєлєбєрда (м. Херсон); телеведуча, Заслужена журналістка України Світлана Лєонтьєва (м. Київ); режисер Руї Мадейра (м. Брага, Португалія); Світлана Максименко (м. Львів); арткритикеса Юлія Манукян (м. Херсон); театральний критик та журналіст Юлій Швець (м. Київ). Голова експертної ради — театральний критик, заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри театрознавства Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого, завідувач відділу культурних стратегій, ініціатив та технологій Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України Сергій Васильєв (м. Київ)[109].

За підрахунками організаторів, на фестивальних заходах XXIII фестивалю побували понад 15 тис. глядачів[110]. Щоденники фестивалю виходили ресурсами чисельних засобів масової інформації, дописувачами соціальних мереж та на офіційних ресурсах Херсонського театру ім. Миколи Куліша[111]. Спеціальний відеопроєкт «Аргумент на користь» вибору вистав вийшов в рамках ютуб-каналу «Театральна риболовля»[112].

Підсумки театрального фестивалю

Номінації, присуджені експертною радою XXIII фестивалю:[113].

Літературна платформа

У межах фестивалю пройшли зустрічі із Русланом Горовим, Недою Нежданою, Олександром Ірванцем, Володимиром Некляєвим (Білорусь), Артемієм Кірсановим, Сергієм Дзюбою, Андрієм Курейчиком (Білорусь), Сергієм Лазо, Дмитром Овечкіним, Анатолієм Кичинським. Відбулася презентація аналітичного ілюстрованого журналу «Кіно-Театр», пройшли вечірні кінопокази українського кіно: «Погані дороги», «Мати Апостолів» та «Заборонений».

Освітня платформа

Програма освітньої платформи складалася із лекцій, майстер-класів та презентацій[114][115]. Відбулися авторський майстер-класу для акторів «Пластичний театр» від режисерки, засновниця театральної студії «11», директора культурного центру «Печерськ» Влади Бєлозоренко; майстер-клас на тему «Як написати найкращу п'єсу в світі?» від білоруського драматурга, сценариста, режисера Андрія Курейчика; лекція про особливості продюсування театру в онлайн від Даші Малахової та Наталі Чижової («Театр 360 градусів»); тренінг на тему «Театральний маркетинг, якщо результат вас все ж цікавить» від театрального блогера, сертифікованого коуча, автора порталу «Театральна риболовля» Сергія Винниченка[116][117]; лекція на тему «Театр про який ви не знали. Різні види сучасного театру» від засновниці та директора «Дикого театру» Ярослави Кравченко та майстер-клас із пластичного мистецтва від хореографа-постановника, танцюриста Костянтина Томільченка[118].

XXIV фестиваль (2022)[ред. | ред. код]

З 10 по 19 червня відбувався XXIV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії»[119][120]. Захід пройшов у заплановані ще попереднього року дні, попри повномасштабне вторгнення, задля підтримки херсонців, які перебувають в окупації, а також тих, які були змушені покинути свої домівки під лозунгом: «Мельпомена – голос Херсонщини»[121][122]!

Вперше за роки існування міжнародний театральний фестиваль змінив формат – театри-учасники не везли вистави до Херсона, а показували їх на своїх майданчиках[123][124]. Вистави окремих театрів, які не змогли здійснити показ наживо, у заплановані дату та час були опубліковані на офіційному YouTube-каналі «Херсонський театр Куліша». Їх можна проглянути і наразі.

Меценати, театри-учасники, глядачі та інші небайдужі збирали кошти на благодійний рахунок театру ім. М.Куліша на підтримку співробітників херсонського театру. Кожен театр-учасник виділяв певну кількість квитків для тимчасово переміщених осіб, які перебували у їхньому місті. Артисти Херсонського театру Куліша, які покинули домівки, відвідували фестивальні вистави в якості спеціальних гостей.

До участі у фестивалі долучилися 64 театри, 34 міста, 11 країн світу: Україна, Португалія, Чехія, Польща, Туреччина, Грузія, Німеччина, Румунія, Франція та вперше – Японія і США! «Мельпомену Таврії» гостинно приймав французький фестиваль «Festival in Extremis».

Освітня платформа[ред. | ред. код]

На фестивалі з 17 по 19 червня працювала Освітня платформа, у межах якої відбувались онлайн-лекції та майстер-класи. Цьогоріч спікерами були Сергій Винниченко, Дмитро Богомазов та Тетяна Шелепко. Усі події Освітньої платформи відбувалися за підтримки та в приміщенні ProEnglish Theatre Hub (Київ, Смоленська, 3).

Літературна сцена[ред. | ред. код]

У межах фестивалю з 11 по 18 червня працювала Літературна сцена, до якої долучились відомі закордонні та українські режисери, драматурги, письменники та музиканти. Зустрічі проходили наживо у різних куточках світу та онлайн. Учасниками були: Дон Нігро (США), Надія Теленчук (Німеччина), Андрій Курейчик (Білорусь-США), Макс Кідрук, Василь Кузан, Тетяна П’янкова (Україна-Австрія), Юлія Бережко-Камінська, Сашко Обрій, Неда Неждана, Ярина Каторож, Віктор Янкевич, Надія Гармазій, Степан Манукян та Анна Шеррі. Також було створено окремий блок «Літературні голоси Херсона» (ініціатор – Михайло Журавель), у межах якого виступали Юрій Журавель, Сергій Дзюба, Віталій Запека, Олександр Терещенко, Антон Сенченко та Максим Парфіненко. Зустрічі з ними відбувалися в різних містах України, інформація ж про їхнє проведення з’являється постфактум (задля убезпечення учасників, більшість з яких – бійці та волонтери).

Останнім заходом платформи Літературна сцена: P.S. стала дискусія про літературний, культурний та соціальний феномен «РОЗСТРІЛЯНЕ ВІДРОДЖЕННЯ: від Херсона до Харкова і ніколи знову». Спікери: Ярина Цимбал, Алекс Боровенський, Анабель Рамірес. Модерувала Віра Карасьова.

Мельпомена P.S.[ред. | ред. код]

«Мельпомена Таврії» продовжувалась ще кілька місяців – відбувались покази вистав під лозунгом фестивалю[125].

XXV фестиваль (2023)[ред. | ред. код]

XXV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» пройшов із 8 до 16 вересня під гаслом «Ми вдома»[126]. Працювали home program у Херсоні в безпечному місці, а також guest program в інших містах країни та закордону на сценах театрів-учасників[127].

25-й фестиваль 8-го вересня відкрили відразу 25 театрів показами 26 вистав на 26 різних сценах[128]!

Позивний "Горобчик"

У межах фестивалю було заплановано 70 показів 66 вистав 68 театрів, натомість відбулося 75 показів 69 вистав 68 театрів. Географія фестивалю: Португалія, Туреччина, Словаччина, Німеччина та Україна[129]. Херсонський театр Куліша до відкриття фестивалю підготував прем’єру – виставу «Позивний "Горобчик"» за п’єсою Наталки Ворожбит «Погані дороги». Режисер – заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк. У ролі Наташі – заслужена артистка України Тетяна Проворова. Показ відбувся в #артхаб_в_укритті[130]. Також цього дня у Києві в Мистецько-концертному центрі ім. Івана Козловського відбулась ще одна прем’єра-спільний проєкт Херсонського театру й Project Art Theater – вистава «Джива» за п’єсою Анатолія Матвійчука. Режисерка – Надія Агєєва-Швед[131].

Відбувалися масштабні пресконференції у Києві та Одесі. Пройшов спільний захід із благодійним фондом «Бібліотечна країна» та видавництвом «Саміт-книга» у межах KyivBookFest в Pochayna Event Hall – дискусія «Культурна деокупація українських територій». Спікерами були Ростислав Карандєєв, Тарас Кремінь, Діана Трима, Юлія Бережко-Камінська та Олександр Гунько. Модератор – Альона Мовчан[132].

Працювали літературна сцена в 6 містах – Херсоні, Одесі, Києві, Львові, Кропивницькому, Ганновері (Німеччина) та вперше в історії фестивалю (завдяки ідейникам із ГО «Десяте квітня») музична платформа в Херсоні, Одесі та Миколаєві. У їхніх межах виступили 37 письменників, художників, співаків та музикантів, а також 11 рок-гуртів.

Фестивальні вистави відвідували театральні критики та журналісти, які після перегляду писали відгуки у соцмережах або у різних виданнях.

Інформаційними партнерами були ЗМІ: «Суспільне Херсон», «Суспільне Миколаїв», «Суспільне Одеса», «Суспільне Кропивницький», «Суспільне Львів», «Суспільне Мовлення», «Дім», «Херсон плюс», «Радіо Культура», «Радіодім», «Кіно-Театр», «Новий день», «Україна молода», «Високий замок», «Гривна», «Український південь», «Одеське життя», «Journalist», «Місто сонця», «Переможенька», «Best in Kherson», «Music-review Ukraine», оф. сторінки Національної спілки театральних діячів України[133].

Фестиваль  відбувався за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)»[128].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мельпомена Таврії - міжнародний театральний фестиваль, Херсон. melpomena.ks.ua. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 25 листопада 2021.
  2. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2001. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  3. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2002. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  4. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2003. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  5. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2004. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  6. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2005. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  7. «Мельпомена» — муза перевірена. «Антидот» і «детокс» від «Дня». Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  8. VIII международный фестиваль театрального искусства «Мельпомена Таврии» проходит в Херсоне. ИА «Контекст Причерноморье». Процитовано 12 січня 2022.
  9. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2006. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  10. В главной роли — музыка. «Антидот» і «детокс» від «Дня». Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  11. Підлужна, Алла (5 липня 2007). Кого вибрала «Мельпомена Таврії»?. газета "День" (українська) . Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 12.01.2022.
  12. «Мельпомена Таврії-2008». :: Kherson portal ArtKavun. artkavun.kherson.ua. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  13. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2008. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  14. «Мельпомена Таврії-2008». «Антидот» і «детокс» від «Дня». Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  15. Мельпомена Таврии 2009 - день первый (uk-UA) , архів оригіналу за 13 січня 2022, процитовано 12 січня 2022
  16. Мельпомена Таврии 2009. День третий (uk-UA) , архів оригіналу за 13 січня 2022, процитовано 12 січня 2022
  17. Підлужна, Алла (30 липня 2009). Феєрверк театральних новинок. газета "День" (українська) . Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 12.01.2022.
  18. XII Международный театральный фестиваль «Мельпомена Таврии» проходит в Херсоне. ИА «Контекст Причерноморье». Процитовано 12 січня 2022.
  19. «Мельпомена Таврії» обіцяє здивувати. :: Херсонський портал АртКавун. artkavun.kherson.ua. Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  20. Бондарев Виталий. newfavorite.net. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  21. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2010. melpomena.ks.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  22. "Мельпомена Таврії" отримає номер 12+1. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 лютого 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  23. Мельпомена Таврии 2011 (ч.1): спектакли, личности, события (uk-UA) , архів оригіналу за 13 січня 2022, процитовано 12 січня 2022
  24. «Мельпомена Таврии» 2011, или счастливая чертова дюжина. :: Херсонський портал АртКавун. artkavun.kherson.ua. Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  25. Достукатися до розуму і серця. vgoru.org (uk-UA) . Процитовано 12 січня 2022.
  26. В Херсоне открыт XIV Международный театральный фестиваль «Мельпомена Таврии». Херсонские вести: новости Херсона и области (ru-RU) . Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  27. BlackSeaNews | В Херсоне стартовал XIV Международный фестиваль «Мельпомена Таврии» (ФОТО). BlackSeaNews (укр.). Архів оригіналу за 29 червня 2015. Процитовано 12 січня 2022.
  28. "Мельпомена Таврии": хроника большого события | Страстной бульвар, 10. strast10.ru. Архів оригіналу за 15 січня 2020. Процитовано 12 січня 2022.
  29. Чотирнадцятий фестиваль «Мельпомена Таврії» відкрили білоруси. www.vtvplus.com.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  30. Містичне «Одруження» від акторів пермського театру «У Моста». www.vtvplus.com.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  31. «Мельпомена Таврии 2012» - начинаем с классики. :: Херсонский портал АртКавун. artkavun.kherson.ua. Архів оригіналу за 24 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  32. «Мельпомена Таврії»: очікування справдилися?. www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 29 листопада 2012. Процитовано 12 січня 2022.
  33. Мельпомена Таврии 2012, Закрытие (uk-UA) , архів оригіналу за 13 січня 2022, процитовано 12 січня 2022
  34. Телепортрет. Мельпомена Таврії - 2013. Ч-1 (uk-UA) , архів оригіналу за 13 січня 2022, процитовано 12 січня 2022
  35. На сцене, на улице, на воде... «Антидот» і «детокс» від «Дня». Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  36. На «Мельпомені Таврії» переміг театр. umoloda.kyiv.ua (укр.). Процитовано 12 січня 2022.
  37. BlackSeaNews | В Херсоне открылся юбилейный XV Международный театральный фестиваль «Мельпомена Таврии». BlackSeaNews (укр.). Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 12 січня 2022.
  38. Мельпомена Таврии 2013 (uk-UA) , архів оригіналу за 13 січня 2022, процитовано 12 січня 2022
  39. Мельпомена дивуватиме. www.vtvplus.com.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  40. BlackSeaNews | XV Международный театральный фестиваль «Мельпомена Таврии»: от всей херсонской души…. BlackSeaNews (укр.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  41. а б Цьогорічна «Мельпомена Таврії» як ніколи просякнута духом патріотизму…. www.vtvplus.com.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  42. З 24 по 31 травня у Херсоні відбудеться XVI Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Цьогорічне дійство буде відмінне від попередніх…. www.vtvplus.com.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  43. а б Фестиваль патріотизму і дощу | Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича. teatr.kolomyya.org. Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  44. BlackSeaNews | «Мельпомена Таврии»-2014: Фестиваль Вопреки, Благодаря, Во имя…. BlackSeaNews (укр.). Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  45. BlackSeaNews | В Херсоне подведены итоги XVI Международного театрального фестиваля «Мельпомена Таврии». BlackSeaNews (укр.). Архів оригіналу за 7 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  46. nikcenter.org. В Херсоне завершился Международный театральный фестиваль. nikcenter.org (рос.). Процитовано 12 січня 2022.
  47. Херсон: віват, Мельпомена!. www.vtvplus.com.ua. Процитовано 12 січня 2022.
  48. XVII Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» - відкрито!. khersonci.com.ua. Архів оригіналу за 6 березня 2022. Процитовано 12 січня 2022.
  49. «Мельпомена Таврії» уже не за горами | Рідна Херсонщина (укр.). Процитовано 12 січня 2022.
  50. Херсонці станцювали рекордний гопак. www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 14 листопада 2016. Процитовано 12 січня 2022.
  51. У Херсоні встановили рекорд з масового виконання гопака. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 13 листопада 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  52. Газета «День». Сторінку не знайдено (укр.). Архів оригіналу за 1 грудня 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  53. Номінації XVII Міжнародного театрального фестивалю "Мельпомена Таврії". 2015. Тетяна Іващенко (укр.). 2 червня 2015. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 12 січня 2022.
  54. Ivan. Звіт XVIII Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» | Tourism Visit Kherson Region (ru-RU) . Процитовано 5 січня 2022.
  55. "Мельпомена Таврії - 2016" буде наймасштабнішою за всі роки (uk-UA) , архів оригіналу за 5 січня 2022, процитовано 5 січня 2022
  56. 18-й Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» стартував у Херсоні (укр.), архів оригіналу за 5 січня 2022, процитовано 5 січня 2022
  57. Міністерство культури України :: XVIII Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" зібрав 29 театральних колективів. mincult.kmu.gov.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  58. Мельпомена Таврії. Останні приготування. www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  59. Міністерство культури України :: Гран-прі фестивалю "Мельпомена Таврії" здобула "Комедія помилок" Чернігівського академічного театру ім.Т.Г.Шевченка. mincult.kmu.gov.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  60. Експертна рада відзначила кращих на «Мельпомена Таврії». Херсонщина за день - новости Херсона и Херсонской области, Kherson News (ru-RU) . Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  61. Про «Мельпомену». www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  62. План проведення XIX Міжнародного театрального фестивалю Мельпомена Таврії 2017 року | Блокнот Херсона (ru-RU) . 19 травня 2017. Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  63. Розпочався театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  64. Історія Фестивалю "Мельпомена Таврії" 2017. melpomena.ks.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  65. Фестиваль "Мельпомена Таврії - 2017". Фотовраження (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  66. «Мельпомена Таврії»-2017. archive-ktm.ukma.edu.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  67. Румунський режисер поставить виставу у Херсоні. Український Південь (укр.). 21 серпня 2017. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  68. "Мельпомена Таврії-2017" оголосила переможців. Херсонщина за день - новости Херсона и Херсонской области, Kherson News (ru-RU) . Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  69. а б в г Газета «День». Сторінку не знайдено (укр.). Архів оригіналу за 1 грудня 2021. Процитовано 5 січня 2022.
  70. День перший. Щоденник фестивалю ХХ Мельпомена Таврії 2018. teatrkulisha.org. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  71. Наше славне місто Херсон вже віднедавна стало центром проведення різноманітних фестивалів, в тому числі, й міжнародних. Цьогорічний 20 Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» пройшов під гаслом: «Фестиваль збирає друзів» і тривав 10 днів. www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  72. Ювілейний фестиваль "Мельпомена Таврії" відвідають театри з 11 країн. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  73. «Мельпомена Таврії 2018»: між плюсами та мінусами. Новости Херсонщины (ru-RU) . 6 червня 2018. Процитовано 5 січня 2022.
  74. Фестиваль "Мельпомена" повертається. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  75. Ювілейна Мельпомена Таврії: 51 вистава, 43 театри Миколаїв та Олешки — Мост - Новости. most.ks.ua. Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  76. «Мельпомена Таврії» змінює формат?. Новый день (ru-RU) . 11 травня 2018. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  77. Відкриття Мельпомени. www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  78. Ювілейний Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» пройде одразу у двох містах. vgoru.org (uk-UA) . Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  79. Сьогодні у Херсоні у рамках "Мельпомен Таврії" розпочинається дитячий фестваль "Кришталеві вітрила-2018". Любимый Херсон | Новости. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  80. . :: Kherson portal ArtKavun. artkavun.kherson.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  81. «ХЕРСОН 1918-2018″ М.Курочкіна | АРТЕРІЯ ТВОРЧОСТІ. www.art-oko.com. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  82. Херсон – це «Мельпомена Таврії». blogs.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  83. На театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» покажуть 51 виставу. Нова Каховка.City (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  84. «ВсеСвіт» Світлани Леонтьєвої у Херсоні. khersonci.com.ua. Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  85. Міністерство культури України :: У Херсоні відбувся XXI Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". mincult.kmu.gov.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  86. До «Мельпомени Таврії 2019» залишилося... vgoru.org (uk-UA) . Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  87. Відкриття XXI Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» (фото, відео). grivna.ks.ua - Новости Херсона. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  88. Мельпомена-2019. www.vtvplus.com.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  89. Культурна дипломатія в межах XXI фестивалю «Мельпомена Таврії». khersonci.com.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  90. «Мельпомена Таврії»: незвичайні проекти і культурна дипломатія. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  91. У Херсоні назвали переможців «Мельпомени Таврії». Новый день (ru-RU) . 28 травня 2019. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  92. «Мельпомена Таврії» цьогоріч відбудеться в іншому форматі. Український Південь (укр.). 15 серпня 2020. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  93. На фестиваль "Мельпомена Таврії" привезуть свої вистави 11 театрів. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  94. Ольга Ліцкевич. Український театр за 30 років: як змінився та чого чекати у майбутньому. Суспільне.
  95. У Херсоні відбулась карнавальна регата. khersonci.com.ua. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  96. «Мельпомена Таврії» з білоруським акцентом. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  97. «Ображені. Білорусь»: на «Мельпомені» представили п'єсу про протести. teatrkulisha.org. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  98. У Херсоні назвали номінантів «Мельпомени Таврії». Новый день (ru-RU) . 15 вересня 2020. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  99. На «Мельпомені Таврії» цьогоріч покажуть 40 вистав (ua) . «Укрінформ». 10 серпня 2021. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 2021-9-13.
  100. 2021.09.03 — ХХІІІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  101. Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» триває на Херсонщині (ua) . «Український Південь». 6 вересня 2021. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 2021-9-13.
  102. Яким цього року буде традиційний театральний фестиваль на Херсонщині (ua) . «Херсонці». 13 серпня 2021. Архів оригіналу за 14 серпня 2021. Процитовано 2021-8-14.
  103. Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА (1 вересня 2021). Нові виклики «Мельпомени Таврії». З 3 по 11 вересня у Херсоні відбудеться масштабний театральний фестиваль (ua) . Г-та «День». Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 2021-9-02.
  104. Сергій ЯНОВСЬКИЙ (13 серпня 2021). Международному театральному фестивалю в Херсоне денег не хватает (рос.). «Херсонці». Архів оригіналу за 13 серпня 2021. Процитовано 2021-8-13.
  105. Гранд подія «…30 із 40…» від режисера Влада Троїцького (запис прямої трансляції від 4 вер. 2021 р.)
  106. Лариса ЖАРКИХ (05 вересня 2021). Влад Троїцький: Я не претендую на роль Мойсея (ua) . «Вгору». Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 2021-9-13.
  107. Світлана БІЛОУС (27 червня 2021). Херсонщина готується до міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії»: що планують (рос.). «Суспільне». Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 2021-7-2.
  108. Театр 360 градусів. Марафон 360 хвилин. Від театру до екрану. Готуючись до локдауну (7 вер. 2021 р.)
  109. Вікторія КОТЕНОК (3 вересня 2021). «Мельпомена Таврії — 2021». Відкриття (ua) . «Nota bene» — авторський блог про театр і мистецтво. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 2021-9-13.
  110. Аліна Мокляк, Світлана Білоус (12 вересня 2021). У Херсоні завершився XXIII Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» (ua) . «Суспільне». Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 2021-9-13.
  111. Херсонський театр Куліша. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  112. «Мельпомена Таврії 2021» на каналі «Театральна риболовля». Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  113. Театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» оголосив переможців. Список (ua) . «Главком». 12 вересня 2021. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 2021-9-13.
  114. Що відвідати під час фестивалю «Мельпомена Таврії» (ua) . «Вгору». 30 серпня 2021. Архів оригіналу за 16 лютого 2022. Процитовано 2021-9-16.
  115. «Мельпомена Таврії» у ХДУ (ua) . «Stud TV». 14 вересня 2021. Процитовано 2021-9-16.
  116. Пресцентр ХДУ (9 вересня 2021). На мистецький майданчик перетворили бібліотеку одного з херсонських вишів (ua) . «Український південь». Архів оригіналу за 16 лютого 2022. Процитовано 2021-9-16.
  117. Маркетинг у театрі: розкрито секрети (ua) . Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара. 9 вересня 2021. Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 2021-12-6.
  118. До ХДУ завітав відомий хореограф, режисер Костянтин Томільченко! (ua) . «Stud TV». 9 вересня 2021. Процитовано 2021-9-16.
  119. https://www.0564.ua/news/3388560/hersonskij-muzicno-dramaticnij-teatr-u-cervni-provede-miznarodnij-festival-melpomena-tavrii-so-zminitsa
  120. Дистанційна "Мельпомена Таврії". YouTube. Суспільне Херсон. 10 червня 2022. Процитовано 15 грудня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  121. Відкрився Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". Суспільне. 10 червня 2022. Архів оригіналу за 25 листопада 2023. Процитовано 15 грудня 2023.
  122. https://grivna.ua/podii/melpomena--ce-golos-hersonshini---pid-takim-sloganom-u-lvovi-startuvav-teatralniy-festival
  123. https://krytyka.com/ua/news/melpomena-holos-hersonshchyny-xxiv-festyval-vidbuvsia-popry-viinu
  124. Мельпомена Таврії – це голос Херсонщини, її не зупинити, –  Олександр Книга. Еспресо TV. 13 травня 2022. Архів оригіналу за 9 червня 2022. Процитовано 15 грудня 2023.
  125. https://teatrkulisha.ks.ua/news/melpomena-golos-khersonshchini-pidsumki
  126. Культурне життя в Херсоні: театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". YouTube. Ранок Вдома. 7 вересня 2023. Процитовано 15 грудня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  127. https://umoloda.kyiv.ua/number/0/164/177854
  128. а б https://teatrkulisha.ks.ua/news/melpomena-tavrii-pidsumki
  129. https://wz.lviv.ua/life/497163-melpomena-tavrii-povernulasia-dodomu-u-kherson
  130. Кротик, Єлизавета (10 вересня 2023). "Мельпомена Таврії". У МАХДТ відбулася прем'єра вистави: фоторепортаж. Суспільне. Архів оригіналу за 28 вересня 2023. Процитовано 15 грудня 2023. {{cite web}}: Пропущено |author1= (довідка)
  131. https://mcip.gov.ua/news/premyera-vystavy-dzhyva-na-mizhnarodnomu-teatralnomu-festyvalyu-melpomena-tavriyi/
  132. https://kbf.org.ua/events-on-friday/diskusiya-kulturna-deokupatsiya-ukrainskih-teritorij
  133. https://pivdenukraine.com.ua/2023/09/18/na-xersonshhini-zavershivsya-xxv-mizhnarodnij-teatralnij-festival-melpomena-tavriї/

Посилання[ред. | ред. код]