Мертвий Христос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Мертвий Христос» (Оплакування Христа)
Cristo morto

Автор Андреа Мантенья
Час створення бл; 1480
Розміри 68 × 81
Матеріал полотно
Техніка темпера
Місцезнаходження Пінакотека Брера (Мілан)

«Мертвий Христос» (італ. Cristo morto), також «Оплакування Христа» (італ. Lamento sul Cristo morto[1]), Мертвий Христос і троє скорботних (Cristo morto e tre dolenti[2]) — одна з найвідоміших картин італійського художника епохи Відродження Андреа Мантеньї (1431–1506). Зберігається в Пінакотеці Брера у Мілані. Картина відома насамперед своїм незвичним на той час перспективним скороченням постаті Христа.

Історія[ред. | ред. код]

Картина «Мертвий Христос» після смерті художника була знайдена його сином Лодовіко Мантенья серед робіт, які залишилися від батька. Очевидно ця картина не мала замовника. Згодом картину придбав кадинал Сігісмондо Гонзага, а 1824 року вона потрапила до Пінакотеки Брера в Мілані.

Опис картини[ред. | ред. код]

Деталь

Мантенья звертається до відомого сюжету «Оплакування Христа», зобразивши на полотні з незвичного ракурсу тіло Христове та трьох осіб, які його оплакують — матір Ісуса Марію (у хустці), Марію Магдалину та апостола Іоанна. Христос лежить на мармуровому ложі й розташований по центру картини. Його голова ледь нахилена ліворуч й спирається на подушку. Праворуч в головах зображено невелику посудину (фіал з пахучою олією).

Ноги Христа прикриває накидка, проте оголеними залишаються груди, руки й ступні. На руках і ступнях дуже реальністично й неприкрашено зображені Ісусові стигмати, що залишилися від цвяхів, якими його прибивали до хреста. Вгадується також слід від удару списа в правий бік.

Персонажі, що оплакують Христа, розташовані з лівого боку картини. Художник показав лише частину їхніх облич, зосередивши увагу на постаті Ісуса.

Завдяки незвичному ракурсу й дещо перебільшеному перспективному скороченню, Мантенья одержав можливість воднораз зобразити всі стигмати Христа, на які він і скеровує увагу глядача. Зображене тіло Христа свідчить про неабиякі знання Мантеньї з анатомії та вміння передати їх на полотні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ricorrenze [Архівовано 17 січня 2022 у Wayback Machine.] на сайті Google Books.
  2. Ricorrenze на сайті Google Books.

Література[ред. | ред. код]

  • Alberta De Nicolò Salmazo, Mantegna, Electa, Milano 1997.
  • Tatjana Pauli, Mantegna, serie Art Book, Leonardo Arte, Milano 2001. ISBN 978-88-8310-187-8
  • AA.VV., Brera, guida alla pinacoteca, Electa, Milano 2004. ISBN 978-88-370-2835-0
  • Ettore Camesasca, Mantegna, in AA.VV., Pittori del Rinascimento, Scala, Firenze 2007. ISBN 88-8117-099-X

Посилання[ред. | ред. код]