Месопотамія (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Месопотамія»
Автор Сергій Жадан
Країна Україна
Мова українська
Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля
Видано 2014
Сторінок 368
ISBN ISBN 978-966-14-6541-0
Зовнішні відеофайли
Презентація книги «Месопотамія»
https://www.youtube.com/watch?v=xmeM_OE26p8

«Месопотамія» — книга українського письменника Сергія Жадана, яка видана у 2014 році харківським видавництвом «Клуб сімейного дозвілля». 2015 року книга стала лавреатом премії «Ангелус»[1].

Анотація[ред. | ред. код]

«Месопотамія» за змістовним наповненням — це дев'ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень. Усі тексти цієї книги — про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім — у вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор — тут є все, що так приваблює у творах Сергія Жадана. Історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питаннями любові і смерті. Життя міста, що лежить поміж рік, біографії персонажів, які б'ються за своє право бути почутими й збагнутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей. Освідчення і зради, втечі і повернення, ніжність і жорстокість.

Задум[ред. | ред. код]

Сам автор вважає, що ця книга «дуже харківська і надзвичайно інтимна». Жадан стверджує, що це найбільш особиста його книжка, оскільки про Харків він ще ніколи лірично не писав.[2]

Ідея назви книги, як говорить Жадан, така, що Харків лежить між двома ріками: між Лопанню і Харковом, «наше місто як межиріччя, як Месопотамія — місто на горі, земля між ріками»[3].

Була мета привернути більше уваги до цього міста (Харкова), тому що Харкова у літературі, на жаль, не так багато. Мені його, скажімо, бракує. Тому хотілося зробити таку дуже міську книгу, дуже урбаністичну і, власне, взяти за основу саме харківські ландшафти

— з інтерв'ю Сергія Жадана[4]

Нагорода[ред. | ред. код]

Екранізація[ред. | ред. код]

У 2016 році вийшов фільм «Любові стане на всіх» режисера Михайла Лук'яненка, який є екранізацією розділу «Ромео» з книги. В епізодичній ролі у фільмі знявся сам Сергій Жадан.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Serhij Żadan laureatem Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus [Архівовано 18 жовтня 2015 у Wayback Machine.](пол.)
  2. Сергій Жадан вибирає «Месопотамію». Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 5 липня 2014.
  3. «Месопотамія»: 9 прозових історій та 30 віршів-уточнень — нова книга Сергія Жадана. Архів оригіналу за 16 січня 2014. Процитовано 5 липня 2014.
  4. Сергій Жадан: Боротьба триває, ніхто не розслабляється, ніхто нікуди не йде. Архів оригіналу за 10 липня 2014. Процитовано 10 липня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]