Милування квітами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Милування квітами
Зображення
Пікнік під час милування квітами на фоні Замку Хімедзі
Культура культура Японії
Країна  Японія
CMNS: Милування квітами у Вікісховищі

Милування квітами (яп. 花見 «ханамі») — традиції любування квітами у різних народів.

В Японії[ред. | ред. код]

Ханасампо[ред. | ред. код]

У переклад з японської «ханасампо» означає «квітка прогулянка». В Японії існує багато місць, де вирощують лише один вид квітів. На період їхнього цвітіння туди з'їжджається багато туристів помилуватися.

Серед найпопулярніших фестивалів милування квітами є такі:

Ханамі[ред. | ред. код]

Традиційно в Японії ритуал ханамі пов'язаний із вишнею (сакура) та зрідка сливою (яп. «уме»). Вперше милування сливою згадується у Період Нара (710–794 рр). В Період Хейан (794–1185) стало популярне милування сакурою. Імператор Саґа (786 — 842 рр) схвалив практику вживати саке та бенкетувати під час ханамі. З того часу у середовищі аристократії та самураїв, а згодом і простих людей склалася традиція влаштовувати вечірки під квітучими деревами, що триває і до тепер.

Вечірка під сакурою в Кіото

Починається період споглядання квітів сакури з острова Окінава, де вона зацвітає у лютому і триває до початку травня у північних регіонах. В новинах передають як проходить «фронт цвітіння сакури» з півдня на північ. У сучасній Японії ханамі складається з посиденьок та вечірок між квітучих дерев вдень чи вночі. Нічне ханамі називається «йозакура» яп. 夜桜. Під час нічного милування на дерева вішаються ліхтарі. Милування сливою популярне серед старших людей, оскільки на милування сакурою збирається більше молоді, що створює більше натовпу і шуму. На противагу поширеному уявленню про ханамі як про спокійну медитацію, милування сакурою в Японії перетворюється на шумні вечірки. Існує навіть японська приказка «вареники краще за квіти» (яп. 花より団子 «хана йорі данго»), в якій японці жартівливо висміюють те, що люди за їжею на випивкою забувають за милування квітами.

У багатьох містах з цвітінням сакури починається навчальний рік у школі.[2]

Ханамі у японському мистецтві[ред. | ред. код]

Про милування сакурою складено багато віршів та написано багато картин.

В Україні[ред. | ред. код]

В Україні традиції милування квітами існують, проте вони менш організовані ніж у Японії.

Назва Регіон Ілюстрація Опис
Березень
Сині гори Київська область
У деяких селищах (наприклад Дослідницьке[3]) є весняна традиція ходити дивитися на квіт пролісків. Місця, де рясно квітнуть проліски, зазвичай називаються «сині гори».[4]
Долина крокусів Закарпатська область
В другій половині березня територія музею «Старого села», що у Закарпатській Колочаві можна помилуватися квітом крокусів.[5]
Долина білоцвіту Закарпатська область
Підсніжниками та весняними первоцвітами можна помилуватися в просторах долини біля підніжжя залишків Броньківського замку (ХІІІ ст), що на Закарпатті. Пік цвітіння припадає на другу половину березня.[5]
Квітень
Бал магнолій Київ
У Києві існує міська традиція милуватися магноліями в ботанічних садах (Ботанічний сад ім. академіка О. В. Фоміна та Національний ботанічний сад ім. Миколи Гришка) у квітні.[6]
Шафран в Карпатах Київ
Щовесни схили Свидовецького хребта вкриваються ніжними квітами – тут зацвітають чарівні крокуси (шафран Гейфеля).[5]
Виставка тюльпанів Київ
У Києві в квітні стартує традиційна виставка тюльпанів.[7]
Долина тюльпанів Чернівецька область
У с. Лужани (Україна) на тюльпанових полях щороку розцвітає більше п’ятдесяти сортів цих квітів.[5]
Парк тюльпанів у Кропивницькому Кіровоградська область
Туристи приїжджають до Дендропарку у місті Кропивницький навесні – у квітні-травні, коли розквітає тюльпанова алея.[8]
Тюльпани у Добропарку Київська область
Поля тюльпанів завдовжки в більш ніж у вісім кілометрів можна побачити в унікальному дендропарку “Добропарк” на Житомирській трасі, на відстані 18 км від столиці.[9]
Долина диких тюльпанів Львівська область
У квітні долина диких тюльпанів (Рябчик шаховий) манить до себе сотні відвідувачів. Знаходиться вона на Львівщині, у заплавах річок Дністер та Рибниця у ландшафтному заказнику Стариці Дністра.[5]

Також ними можна помилуватися у Надітичі, що на Львівщині.

Травень
Фестиваль бузку Київ
У травні кияни традиційно відвідують ботанічний сад, коли там зацвітає бузок.[10]
Долина нарцисів Закарпатська область
Біля Хуста знаходиться Долина нарцисів. У період масового цвітіння (друга — початок третьої декади травня) «Долина» вкривається майже суцільним білим килимом квітучих нарцисів, що помилуватися ними приїжджають звідусіль.[11]
Орхідеї Кінбурнської коси Миколаївська область
На території Кінбурнської коси знаходиться «Орхідне поле», котре знаходиться під охороною національного та регіонального природних парків. Воно займає площу біля 60 га, є найбільшим у Європі полем наземних орхідей, яких зростає тут п’ять видів: Плодоріжка блощична, розмальована, Плодоріжка болотна, Плодоріжка салепова та запашна. Всі вони занесені до Червоної книги України. Їх середня рясність місцями сягає 30 – 40 особин на метр квадратний, а загальна кількість – кілька мільйонів. Помилуватись цвітінням цих рідкісних квітів можна з кінця квітня до середини червня.[12]
Київське ханамі Київ
Щорічно відбувається на початку травня посеред алеї сакур в парку Кіото. Організовується київським відділенням аніме-клубу "Міцурукі".
Західноукраїнське ханамі Закарпатська область
Щорічно відбувається на початку травня посеред алеї сакур в Ужгороді. Організовується львівським відділенням аніме-клубу "Міцурукі".
Жовтень
Парад хризантем Крим
Більше пів сторіччя у Нікітському ботанічному саді проводять фестиваль хризантем. Щороку обирають кращу квітку.[13]
Бал хризантем Харківська область
У Фельдман Екопарці у Харкові щороку відбувається виставка хризантем.[14]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 5 Japanese Flower Festivals You Shouldn't Miss. Notes of Nomads (амер.). 9 травня 2015. Архів оригіналу за 12 квітня 2017. Процитовано 11 квітня 2017.
  2. Significance of Sakura: Cherry Blossom Traditions in Japan | Smithsonian Folklife Festival. www.festival.si.edu (амер.). Архів оригіналу за 4 квітня 2017. Процитовано 11 квітня 2017.
  3. Дослідницька селищна територіальна громада - вітаємо на офіційному веб-сайті. doslidnycke.rada.org.ua. Архів оригіналу за 23 лютого 2020. Процитовано 14 березня 2020.
  4. Наш світ - Хатки. khatki.in.ua (ru-ru) . Архів оригіналу за 13 квітня 2017. Процитовано 12 квітня 2017.
  5. а б в г д «Відвідай» рекомендує: ТОП-10 турів з квітковим ароматом. Файні тури Україною (укр.). 14 березня 2017. Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  6. Національний Ботанічний сад ім.М.М.Гришка :: Новини. www.nbg.kiev.ua. Архів оригіналу за 12 квітня 2017. Процитовано 11 квітня 2017.
  7. Стало відомо, коли цього року відкриється ювілейна виставка тюльпанів на Співочому полі. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 16 березня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  8. Дендропарк Кропивницького: парк тюльпанів у серці України. discover.vn.ua (uk-UA) . Архів оригіналу за 25 вересня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  9. Мільйони тюльпанів, озера та поля квітів: під Києвом відкриють Добропарк. Хрещатик (укр.). 3 лютого 2020. Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 13 березня 2020.
  10. Національний Ботанічний сад ім.М.М.Гришка :: Новини. www.nbg.kiev.ua. Архів оригіналу за 12 квітня 2017. Процитовано 11 квітня 2017.
  11. Туристична привабливість Карпатського біосферного заповідника. Вебсайт Карпатського біосферного заповіднику. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 13 квітня 2008.
  12. Natalka |, Ким. Орхідеї Кінбурнської коси | dobre.club (укр.). Архів оригіналу за 8 лютого 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  13. Парад хризантем в Никитском Ботаническом саду 2019. Krymea.Ru. 20 червня 2019. Архів оригіналу за 4 лютого 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  14. Бал хризантем откроется в Фельдман Экопарк 7 октября. feldman-ecopark.com. Архів оригіналу за 7 лютого 2019. Процитовано 15 березня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sosnoski, Daniel (1996). Introduction to Japanese culture. Tuttle Publishing. p. 12. ISBN 0-8048-2056-2.