Моторошні пригоди Сабріни (комікс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моторошні пригоди Сабріни
Chilling Adventures of Sabrina
Палітурка українського видання першої книги
Загальні дані про видання
Видавець «Archie Horror» (від «Archie Comics»)
Країна США США
Мова англійська
Формат триваюча серія, книги
Дата публікації жовтень 2014 — тепер
Головні герої Сабріна Спелман, Сейлем[en]
Творча команда
Сценарист(и) Роберто Аґіре-Сакаса
Художник(и) Роберт Гак
Колорист(и) Роберт Гак
Технічні дані про видання
Віковий рейтинг 18+
К-сть сторінок 160
К-сть випусків 8
Переклад українською
Видавець укр. «Other Comix»
Публікація укр. 22 вересня 2019 року
Перекладач(і) Денис Скорбатюк

«Моторошні пригоди Сабріни» (англ. «Chilling Adventures of Sabrina») — американська комікс-серія, яка публікується Archie Horror, імпринтом Archie Comics, починаючи з 2014 року. Серія присвячена Сабріні Спелман у часи її підліткових років у 1960-х роках, з флешбеками в 1950-х роках. Ця серія є похмурішим поглядом на персонажів і історії Sabrina the Teenage Witch[en] (укр. Сабріна — юна відьма). Сценарій пише Роберто Аґіре-Сакаса, з малюнком від Роберта Гака, та натхненням з появи Сабріни в Аґіре-Сакаса іншій серії Archie — Afterlife with Archie[en] (укр. Загробне життя з Арчі).

Історія публікації[ред. | ред. код]

Через позитивне прийняття випуску Afterlife with Archie #6[en] (укр. Загробне життя з Арчі #6), що концентрується на Сабріні, персональна серія з нею в головній ролі була анонсована в червні 2014 року.[1][2] Перший випуск вийшов у жовтні 2014 року. Серія пішла на шестимісячну перерву, та повернулась у квітні 2015 року від нового імпринту — Archie Horror.[3]

Хоч дві серії й описуються як "супутні серії" й діляться декількома персонажами, проте кожна з них перебуває у своїй власній реальності та не зв'язана один з одним. У випуску #8, Сабріна отримує видіння з Afterlife with Archie та бачить альтернативну версію себе та Джагхеда Джонса, припускаючи, що існує якийсь зв'язок між двома реальностями.

Синопсис[ред. | ред. код]

Книга перша: Сувора випроба[ред. | ред. код]

Є дівчатка, які ходять до школи й зустрічаються з однокласниками. Є відьми, які займаються темною магією і чаклунством. А є Сабріна Спелман. І вона одночасно займається і тим, і іншим. Чи так можна? Ні. Чи це небезпечно? Однозначно. Чи зможе Сабріна викрутитись? Можливо. Хоча це буде непросто, враховуючи, що найтемніші сили цього і всіх відомих і невідомих нам світів вже полюють на неї.

У збірку/сюжетну арку входять випуски #1–5.

Книга друга: Війна чаклунів[ред. | ред. код]

Батько Сабріни, Едвард Спелман, таємничим чином повернувся до життя, обернувшись у воскреслого Гарві. Гільда і Зельда попереджають Сабріну про наслідки некромантії, але Сабріна захищає "Гарві" навіть всупереч їх спробі відправити його назад у могилу. Едвард починає задаватися питанням, хто міг би допомогти Сабріні займатися такою потужною магією.[4]

У збірку/сюжетну арку входять випуски #6–.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Сабріна Спелманпідліток-напівкровка, яка живе в місті Ґріндейл зі своїми тітками, кузеном Емброузом і її фамільяром Сейлемом. Без відомості Сабріни, коли їй був всього рік, її тітки забрали її у своєї матері, Діани, зі схвалення батька Сабріни, Едварда. Сабріні сказали, що її мати померла, і вона не бачила свого батька відколи була маленькою. У той час як Сабріна вчиться чаклунству у будинку своїх тіточок, вона живе відносно нормальним життям на публіці як вболівальниця й учениця середньої школи Бакстер. Ніхто, включаючи її хлопця Гарві, не знає, що вона відьма.
  • Гільда Спелман[en]тітка-відьма Сабріни й опікун. Вона більш терпляча, ніж Зельда, хоча обидві є суворими послідовницями закону відьом і Церкви Ночі.
  • Зельда Спелман[en] — інша тітка-відьма Сабріни й опікун. Вона більш прагматична, ніж Гільда, хоча вони обидві зрештою хочуть кращого для своєї племінниці, попри приховування правди про її батьків.
  • Ліліт — раніше знана як Іола, подруга відьми Едварда, яку він залишив для Діани. Убита горем через те, що він віддав перевагу смертній, Іола наклала на себе руки й опинилася в ямах Ґеєнни, у місці відведеному в колі пекла для самогубців, де вона залишалася безликою, поки її випадково не звільнили дві відьми-любительки. Отримавши нове обличчя, вона спалює дерево, яке уклало Едварда і виліковує Діану від божевілля, яке він заподіяв їй, але залишає її нездатною покинути психіатричний заклад. Дізнавшись про існування їх дочки, вона вирушає у Ґріндейл, де стає вчителькою в школі Бакстер як "Еванджеліна Портер", де вона може стежити за Сабріною і продовжувати свою помсту проти сім'ї Спелман.
  • Емброуз Спелман — двоюрідний брат Сабріни, який живе з нею і її тітками. Через покарання ради відьом за те, що він відкрив себе смертним, він не може покинути будинок Спелмана. У нього є два фамільяри-кобри, Наґ і Наґайна.
  • Гарві Кінклфутболіст і однокурсник в середній школі Бакстер. Він — друг Сабріни, але не знає, що вона та її тітки це відьми. Після того, як він був наставлений Мадам Сатаною, він встигає виявити їх справжню природу, але був убитий іншими відьмами. Едвард пізніше воскрес в тілі Гарві, хоча Сабріна про це не знає.
  • Сейлем[en]фамільяр Сабріни, який часто виступає в ролі голосу розуму. Спочатку як людина на ім'я Семюель, він був перетворений в кота в покарання відьмами села Сейлем за те, що запліднив відьму на ім'я Абіґейл (не знаючи, що вона відьма) і відмовився одружитися з нею. У якийсь момент, перебуваючи котом, він спробував ввести в дію Книгу одкровення. Його подарували Сабріні її тітки, і сам Диявол передбачив, що якщо він виконає свій обов'язок і захистить її, то зможе знову стати людиною.

У серії також згадуються і представлені вигадані версії численних реальних фігур, а саме Редьярд Кіплінг, Енн-Марґрет, Алістер Кроулі, Джайлс Кору, Джон, Бенджамін, Вільям і Елізабет Проктор, Абіґейл Вільямс, Преподобний Перріс, Мерсі Льюїс, Соркар і Луї Альфонс Констант.

Також з'являються вигадані персонажі з інших ЗМІ, такі як Мартін Кослоу, Міс Ловетт, Ріккі-Тіккі-Таві, Стівен Маркато і три відьми. До демонологічних фігур відносяться Бафомет, Ян-Гант-і-Тан, Волак, Вельзевул, Фурфур, Цербер, Баал, Емпуза і Столас.

На додаток до Бетті й Вероніки, кілька інших персонажів з коміксів Archie з'являються ненадовго, включаючи Арчі Ендрюса, Джагеда Джонса, Чака Клейтона, Реджі Мантла, Ділтона Дойлі, Містера Везербі, Ненсі Вудс, Гот-Дог і Поп Тейт.

Критика[ред. | ред. код]

Тиражі перших двох випусків були повністю розпродані.[5][6] Comic Book Resources назвав це "надзвичайно успішним маленький жах суб-імпринт" і "що Аґіре-Сакаса і Гак створили горор-комікс, який буде добре працювати, навіть як би він не був прив'язаний до знаменитої Сабріни"[7] В той час як The Mary Sue повідомляє, що комікс був "освіжаючою зміною темпу для історії, яку ми вже знаємо."[8] IGN дав першому випуску 8.9/10 назвавши це "щось, що шанувальники загробного життя і жахів бажатимуть купувати далі й далі."[9] Comics Alliance назвав його "досить неймовірним досягненням", заявивши, що "в той час, як ми отримуємо якісь комікси з фантастичними жахами — Сабріна може бути найкращим представником таких."[10]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Випуск #1

Колекційні видання[ред. | ред. код]

Переклад українською[ред. | ред. код]

У лютому 2019 року Ukrainian Assembly Comix (UAComix) презентувало імпринт Other Comix, дебютом якого стане комікс Моторошні пригоди Сабріни. Книга перша[11], на який одразу було відкрито передзамовлення в магазині Ukrainian Assembly Comix.[12] 5 квітня видавництво, через сторінку UAComix, повідомило, що "спеціально до прем'єри другого сезону серіалу «Моторошні пригоди Сабріни», який виходить сьогодні (5 квітня 2019 року), видавництво UAComix підготувало для передзамовників коміксу "Сабріна" бонусні карти Таро з авторським малюнком від художника Костас Пантулас (грец. Kostas Pantoulas)". 27 травня видавництво вибачилось за затримку коміксу, обумовлюючи її "об'єктивними причинами", нова дата — кінець червня 2019, а також анонсувало, що передзамовники отримають ще один бонус. 11 травня UAComix відвідало Київський Фестиваль Коміксів 2 де PlayUA взяло інтерв'ю у засновника видавництва, в інтерв'ю поговорили про плани на випуск коміксу, плани на майбутнє та про сам комікс.[13][14] Проте запланований випуск коміксу у червні так і не відбувся.[15] На початку вересня на сторінці передзамовлення з'явилась інформацію про закінчення передзамовлень 10 вересня.[12] Розсилка передзамовлень та старт продажів заплановано на 22 вересня.[12]

Телевізійна адаптація[ред. | ред. код]

У вересні 2017 року, повідомлялося, що живий-дія телевізійного серіалу розроблявся для The CW на Warner Bros. Television і Виробництво Берланті, з запланованим випуском у 2018-2019 телевізійний сезон. Заснована на серії коміксів з Archie Comics персонаж Сабріна з Sabrina the Teenage Witch[en] (укр. Сабріна відьма-підліток), серіал стане супутником серіалу «Рівердейл». Лі Толанд Кріґер зняв пілот, який написав Роберто Аґіре-Сакаса. Обидва є виконавчими продюсерами разом з Ґреґом Берланті, Сарою Шечтер, і Джоном Ґолдвотером.[16] У грудні 2017 року, проєкт переїхав на Netflix з неанонсованою датою випуску. Два сезону, які містять десять серій в кожному, були замовлені потоковим сервісом.[17] Знімання першого сезону почали 19 березня 2018 року.[18] Очікується, що це знімання пройде спільно зі зніманням другого сезону.[19]

У січні 2018 року було оголошено, що Кірнан Шипка була підписана, щоб виконати головну роль — Сабріну Спелман,[20] і президент The CW Марк Педовіц, зазначив, що "в даний момент немає обговорення про перетин" з серіалом «Рівердейл» від The CW.[21] Протягом лютого та середини березня 2018 року, решта ролей серіалу отримала виконавців: Джаз Сінклер, як Розалінда Вокер;[22] Мішель Ґомес, як Мері Вардвелл / Мадам Сатана; Ченс Пердомо як Емброуз Спелман;[23] Люсі Девіс, як Гільда Спелман;[24] Міранда Отто як Зельда Спелман;[25] Річард Койл, як батько Чорнолісся;[26] Росс Лінч як Гарві Кінкл;[27] і Таті Ґабріель як Пруданц.[28] Перший сезон «Моторошних пригод Сабріни» вийшов на Netflix 26 жовтня 2018.[29] Друга частина шоу на Netflix почалась 5 квітня 2019 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Logsdon, Mike (23 липня 2014). Afterlife with Archie #6 Review. au.ign.com. IGN Australia. Процитовано 24 липня 2015. 
  2. Nadler, Lonnie (3 червня 2014). Archie Comics Reveals "Sabrina" Horror Series!. bloody-disgusting.com. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 24 липня 2015. 
  3. Schedeen, Jesse (15 квітня 2015). The Chilling Adventures of Sabrina #2 Review. au.ign.com. IGN Australia. Архів оригіналу за 13 грудня 2017. Процитовано 24 липня 2015. 
  4. Cacace, Ron. "Witch-War" begins in SABRINA #7 as issue #5 goes back to print and #6 gets new release date, more pages.. archiehorror.com. Archie Horror. Архів оригіналу за 15 червня 2016. Процитовано 9 вересня 2016. 
  5. ronc (20 жовтня 2014). CHILLING ADVENTURES OF SABRINA #1 SELLS OUT, 2ND PRINTING ANNOUNCED. archiecomics.com. Archie comics. Архів оригіналу за 28 липня 2015. Процитовано 24 липня 2015. 
  6. Burlingame, Russ (23 квітня 2015). EXCLUSIVE: Chilling Adventures of Sabrina #2 Sells Out, Reprint Coming With New Cover in May. comicbook.com. Архів оригіналу за 26 червня 2015. Процитовано 24 липня 2015. 
  7. McElhatton, Gregory (16 квітня 2015). CHILLING ADVENTURES OF SABRINA #2. comicbookresources.com. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 18 серпня 2015. Процитовано 24 липня 2015. 
  8. McNally, Victoria (6 жовтня 2014). Review: The Chilling Adventures of Sabrina, #1. themarysue.com. The Mary Sue. Архів оригіналу за 11 серпня 2015. Процитовано 24 липня 2015. 
  9. Logsdon, Mike (6 жовтня 2014). Chilling Adventures of Sabrina #1 Review. ca.ign.com. IGN Canada. Процитовано 24 липня 2015. 
  10. Sims, Chris (9 жовтня 2014). ‘Sabrina’ #1: All The Gothic Horror And Human Sacrifice A Teen Romance Needs [Review]. comicsalliance.com. Comics Alliance. Архів оригіналу за 17 серпня 2015. Процитовано 24 липня 2015. 
  11. Gazeta.ua (17 лютого 2019). Українською вийде комікс про юну відьму Сабріну. gazeta.ua (українська). Архів оригіналу за 18 лютого 2019. Процитовано 11 вересня 2019. 
  12. а б в UAComix | Моторошні пригоди Сабріни. uacomix.com. Архів оригіналу за 17 липня 2019. Процитовано 11 вересня 2019. 
  13. UA Comix: Характерник, Світ Хаосу, Сабріна, Колоніст, Гамлет, Азія. playua.net (українська). PlayUA. 1 вересня 2019. Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 11 вересня 2019. 
  14. UACOMIX: ХАРАКТЕРНИК, Світ Хаосу, Сабріна, Колоніст, Гамлет, Азія (КФК 2019) + КОНКУРС! (українська). Архів оригіналу за 16 листопада 2019. Процитовано 11 вересня 2019. 
  15. Допис про затримку українською версії коміксу.. facebook.com (укр.). Ukrainian Assembly Comix. 8 серпня 2019. Процитовано 11 вересня 2019. 
  16. Stanhope, Kate (20 вересня 2017). 'Riverdale' Companion Series 'The Chilling Adventures of Sabrina' In the Works at The CW. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 21 вересня 2017. Процитовано 20 вересня 2017. 
  17. Andreeva, Nellie (1 грудня 2017). Sabrina The Teenage Witch Series Picked Up By Netflix With 2-Season Order. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 1 грудня 2017. 
  18. Brown, Scott (22 лютого 2018). Hollywood North: Magical time for Vancouver TV production. The Vancouver Sun. Архів оригіналу за 23 лютого 2018. Процитовано 22 лютого 2018. 
  19. Goldberg, Leslie (1 грудня 2017). 'Riverdale' Offshoot 'Sabrina' Moves to Netflix With 2-Season Order. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 2 грудня 2017. Процитовано 26 січня 2018. 
  20. Petski, Denise. Kiernan Shipka To Star In Netflix’s Sabrina The Teenage Witch Series. Deadline. Архів оригіналу за 9 травня 2019. Процитовано 5 січня 2018. 
  21. Abrams, Natalie (7 січня 2018). Why the Sabrina the Teenage Witch series went to Netflix over the CW. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 9 січня 2018. Процитовано 9 січня 2018. 
  22. Goldberg, Lesley (5 лютого 2018). 'Riverdale' Spinoff Casts Sabrina's Best Friend (Exclusive). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 5 лютого 2018. Процитовано 5 лютого 2018. 
  23. Petski, Denise (15 лютого 2018). Michelle Gomez & Chance Perdomo Join Netflix’s Sabrina The Teenage Witch Series. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 16 лютого 2018. Процитовано 15 лютого 2018. 
  24. Andreeva, Nellie (16 лютого 2018). Netflix’s Sabrina The Teenage Witch Series Casts Lucy Davis As Aunt Hilda. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 17 лютого 2018. Процитовано 18 лютого 2018. 
  25. Otterson, Joe (20 лютого 2018). Netflix’s ‘Sabrina’ Series Casts ‘Lord of the Rings’ Alum Miranda Otto. Variety. Архів оригіналу за 21 лютого 2018. Процитовано 21 лютого 2018. 
  26. Petski, Denise (22 лютого 2018). Netflix's Sabrina Series Casts Richard Coyle As Father Blackwood. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 23 лютого 2018. Процитовано 22 лютого 2018. 
  27. Petski, Denise (14 березня 2018). Ross Lynch To Star As Harvey Kinkle In Netflix’s Sabrina Series. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018. 
  28. Petski, Denise (15 березня 2018). Tati Gabrielle To Play Prudence In Netflix's Sabrina Series. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018. 
  29. Bell, Amanda (29 липня 2018). Spooky Riverdale Spinoff The Chilling Adventures of Sabrina Finally Has a Release Date. TV Guide. Архів оригіналу за 29 липня 2018. Процитовано 29 липня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]