Празький міський музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Празький міський музей
чеськ. Muzeum hlavního města Prahy[1]
Тип музей
research institutiond[2] і видавництво
Країна  Чехія
Адреса Прага[3]
Стиль неоренесанс
Засновано 1 червня 1981 і 3 жовтня 1881[4]
Фонд 398 216[5], 447 260[5], 288[5] і 333[5]
Сайт muzeumprahy.cz
Мапа

CMNS: Празький міський музей у Вікісховищі

Музей міста Праги (Празький міський музей) — чеський музейний заклад, заснований у 1881 році. Він зосереджується переважно на історії та передісторії міста Праги. Його головна будівля розташована у Флоренції, неподалік від вулиці Кржижикова (Прага 8, Нове Место, На Поржичі 1554/52). 2013 року об'єкти музею відвідало понад 1 мільйон відвідувачів, найвідвідуванішими з яких були Оглядова вежа Петршин (480 тисяч) і Дзеркальний лабіринт на Петршині (309 тисяч).

Історія[ред. | ред. код]

Ризаліт у фасаді будівлі

Музей був заснований у 1881 році, коли було створено музейний комітет. Причиною заснування установи було запобігання продажу та вивезенню пам'яток за кордон. Основним завданням музею було збирання та придбання реліквій, пов'язаних з історією Праги та життям пражан у минулому. Іншим завданням комітету було знайти будівлю, в якій придбані пам'ятки можна було б виставляти для публіки.

У 1882 році було придбано кафе-павільйон, а через рік музей було відкрито для відвідувачів. Кафе-павільйон, збудований у 1876 році, знаходився на захід від теперішньої головної будівлі музею; він був змушений поступитися місцем через будівництво шосе у 1974 році. У 1883 році першим директором музею став Бржетислав Єлінек (18431926), археолог-аматор і колекціонер старожитностей. Він залишався директором музею до 1913 року. Значний внесок у розвиток музею та його колекцій зробив архітектор Антонін Віль, який усе своє життя присвятив археології, збиранню та збереженню пам'яток. З 1882 року він був членом засновницького комітету музею. Він активно працював у музеї до самої смерті (1910 р.) як його директор-розпорядник і щодня відвідував його, щоб опрацьовувати чи поповнювати колекції.[6]

Головна будівля[ред. | ред. код]

Головний корпус (включно з павільйоном кафе праворуч) 1902 р

Павільйон кафе був замалий для колекцій музею і недостатньо репрезентативний, тому комітет вирішив побудувати нову будівлю. Початкові плани розробили архітектори Антонін Віл та Ян Коула[7], новий проєкт розробив Антонін Бальшанек. Будівля в стилі неоренесансу була побудована між 1896 і 1898 роками й урочисто відкрита 27 вересня 1900 року. Вона двоповерхова, утворена двома бічними флігелями та посередині з виступаючим ризалітом, який завершується тимпаном. У ньому можна побачити рельєф «Історія з мистецтвом, наукою і ремеслами утворюють славу нашого минулого» Ладіслава Шалоуна, а на його вершині — статую «Алегорія Праги» того ж автора. Тильний фасад розділений напівкруглим контрфорсом.

Усередині будівлі в центрі знаходиться вестибюль зі сходами, у крилах — виставкові зали. Сходи прикрашає циклораматична картина Антоніо Саккетті «Вид на Прагу з вежі Маломіського мосту».

Будівля є пам'яткою архітектури.

Експозиція[ред. | ред. код]

У головному корпусі знаходиться один з найпривабливіших експонатів музейних колекцій — модель Праги Ленгвейля. Детальний паперовий макет площею близько 20 м2 з понад 2000 об'єктів відображає стан історичного центру міста в 1826—1837 роках. Окрім постійних виставок, музей пропонує також короткострокові виставки. До складу Музею міста Праги також входять Підскальська митниця у Витоні, Будинок на Золотому кільці (Týnská 6), Вілла Мюллера (Nad Hradní vodojemem 14), Вілла Ротмаєра (U páté baterie 50), замковий комплекс Цтеніце та Центр документації та досліджень Норбертів.

Головна будівля[ред. | ред. код]

Замковий комплекс Цтеніце[ред. | ред. код]

  • Замок Цтеніце / Історія, забудова та реставрація
  • Історія міста Вінорже / Від доісторичних часів до 20 століття

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.cz-museums.cz/web/amg/amg-se-predstavuje/seznam-clenu-amg
  2. Міністерство освіти, молоді та спорту List of research organizations
  3. Administrativní registr ekonomických subjektů
  4. http://www.muzeumprahy.cz/content/fck/files/zrizovaci_listina/Zrizovaci_listina2021.pdf
  5. а б в г Otevřené sbírky — 2021.
  6. Antonín Wiehl a česká renesance (česky) (вид. první). Jan Štenc. с. 7—11.
  7. Antonín Wiehl a česká renesance (česky) (вид. první). Jan Štenc. с. 26.

Література[ред. | ред. код]

  • ЇНДРОВА, Ярміла. Музей столиці Праги. Прага: Олімпія, 1970.
  • МІКА, Зденек. Музей столиці Праги: путівник. Прага: Музей міста Праги, 2001. ISBN 80-85394-37-5
  • ЛІШКА, Антонін, ФРАУЕНТЕРКА, Мирослав, ШТИКОВА, Єва. Музей столиці Праги. Прага: Спорт і туристичне видавництво, 1957.
  • STÁTNÍKOVÁ, Pavla, DVOŘÁK, Tomáš (ред.). Historia Pragensia. Історична колекція Музею столичного міста Праги. Прага: Музей міста Праги, 2003. ISBN 80-85394-46-4
  • Ze zbrojnice Městského musea pražského. Obec pražská.
  • Antonín Wiehl a česká renesance (česky) (вид. první). Jan Štenc. с. 7—11, 26.

Посилання[ред. | ред. код]