Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого
Музей-садиба Йосипа Сліпого
Відреставрована хата
49°20′49″ пн. ш. 25°31′19″ сх. д. / 49.34694° пн. ш. 25.52194° сх. д. / 49.34694; 25.52194Координати: 49°20′49″ пн. ш. 25°31′19″ сх. д. / 49.34694° пн. ш. 25.52194° сх. д. / 49.34694; 25.52194
Тип меморіальний
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
Адреса с. Заздрість, Теребовлянський район, Тернопільська область
Архітектор Андрій Рудницький, Микола Бевз, Ю. Дубик
Засновано 1995
Відкрито 13 вересня 1998
Режим роботи Щодня (крім понеділка) з 9:00 до 17:00; неділя та церковні дні - за домовленістю
Вартість вартість квитка-добровільна пожертва
Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого. Карта розташування: Україна
Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого
Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого (Україна)
Мапа

CMNS: Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого у Вікісховищі

Музейно-меморіальний комплекс «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого — духовно-меморіальний музей у селі Заздрості Теребовлянського району Тернопільської області.

Засновник, ініціатор та фінансовий утримувач — Релігійне товариство українців-католиків "Свята Софія" США (голова Ірина Іванкович).

Серед експонатів — одяг Йосифа Сліпого, світлини, побутові речі.

У музей проводять духовні з'їзди, науково-теологічні конференції тощо. Обслуговують садибу працівники Представництва Релігійного Товариства українців-католиків «Свята Софія» США в Україні на чолі з Данутою Іванкович.

Історія[ред. | ред. код]

Виконуючи волю Йосифа Сліпого, Романа Навроцька у 1995 викупила його батьківську землю в онука рідного брата Патріарха — М. Сліпого і розпочала будову комплексу. Тоді ж вирішили поставити тут великий будинок із каплицею та конференційною залою.

Будівництво розпочалося 16 квітня 1995 року, коли було посвячено наріжний камінь під Музейний комплекс у пам'ять 50-ї річниці арешту владик Української греко-католицької церкви. Владика Юліян (Ґбур) освятив площу під будівництво комплексу.

Будову завершено через три роки та 13 вересня 1998 року відбулося урочисте посвячення музейного комплексу.

17 лютого 2017 р. з нагоди 125-ліття від дня народження Патріярха Йосифа Сліпого було відкрито нову музейну експозицію після реконструкції будинку.

17 вересня 2022 р. з нагоди 130-ліття Патріярха Йосифа освячено новий іконостас авторства Олега Мамедова. Ікони відреставрував та написав Микола Шевчук.

Заповіт[ред. | ред. код]

Перед смертю Йосиф Сліпий попросив:

«Як прийде час, відкупіть мою родинну хату в Заздрості, — а потім побачите, що зробите»

Товариство «Свята Софія» у США, яке Патріярх заснував у 1974 році, виконало цей заповіт і викупило родинне гніздо Сліпих у Заздрості[1].

Об'єкти комплексу[ред. | ред. код]

Музейний комплекс
  • Відреставрована хата, яка сьогодні виглядає так, як у 1860—1870 рр., коли тут мешкала родина Сліпих.
  • Музейний комплекс — музейні приміщення, у яких зберігаються особисті речі Блаженнішого Йосифа, предмети одягу, книги, документи, світлини тощо, а також кімнати, в яких відбуваються наукові конференції та заняття з молоддю, і книгарня.
  • Меморіяльна каплиця-церква, автори проєкту — професори-архітектори Андрій Рудницький, Микола Бевз та Ю. Дубик, за працю при Комплексі вони отримали відзнаку — Диплом першого ступеня на конкурсі на найкращий об'єкт, збудований в Україні в 1999 році.
  • У фоє музею встановлено пам'ятний знак на честь жертводавців з Товариства «Свята Софія». На таблиці напис: «Ісповідникові віри Блаженнішому Патріярхові Йосифові з любов'ю та вдячністю „Свята Софія“ Релігійне Товариство українців католиків США. Сини і дочки України в розсіянні сущі».
  • Біля пам'ятного знаку — погруддя доктора Романи Навроцької (пом. 11.1999, Філадельфія), багаторічної голови Товариства «Свята Софія». Музей у Заздрості став останньою справою цілого її життя.
  • Погруддя Йосифа Сліпого у дворі комплексу.
  • Криниця-журавель та віз на подвір'ї комплексу. Хрест першої стації Хресної Дороги, що з'єднує Заздрість із Зарваницею.

Навчально-духовна діяльність[ред. | ред. код]

Комплекс знаходиться під кураторством Товариства «Свята Софія» США, головою якого є д-р Ірина Іванкович та Представництва Товариства в Україні під головуванням Данути Іванкович.

У музейному комплексі проводяться екскурсії для відвідувачів, катехизації дітей, літні табори, вишколи та реколекції для чернечих спільнот і молодіжних організацій «Обнова», Пласт, СУМ, «Іскра Любові» та інших, надаються приміщення для проведення реабілітації алкогольнозалежних, зустрічей родин загиблих воїнів, святкування, симпозіуми, круглі столи, конференції, пропам'ятні заходи на честь Патріярха. З 2015 року проводиться благодійна літня школа англійської мови для молоді пільгових категорій. На її базі у липні 2017 р. було створено Школу англомовних християнських аніматорів (ШАХА). Того ж року Товариство "Свята Софія" США започаткувало реколекційно-методичні семінари для вчителів англійської мови. З 2018 року діє проєкт ESLforONL - англійська для ліцеїстів Військово-морського ліцею ім. В. Безкоровайного (м. Одеса), з 2020 р. - благодійний англомовний театр "Josyf". Усі ці лінгвістичні проєкти об'єднані під благодійною платформою ESL.Ukraine. З жовтня 2020 р. при ММК діє Школа шляхетних панянок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музейно-меморіяльний комплекс РІДНА ХАТА Патріярха і Кардинала Йосифа Сліпого у селі Заздрість. Архів оригіналу за 22 лютого 2017. Процитовано 21 лютого 2017. 

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]