Мунаєв Іса Ах'ядович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іса Мунаєв
чеч. Ӏиса Мунаев
Бригадний генерал
Загальна інформація
Народження 20 травня 1965(1965-05-20) або 20 грудня 1966(1966-12-20)
Янді, Ачхой-Мартановський район, Чечено-Інгуська Автономна Радянська Соціалістична Республіка, РРФСР, СРСР або Алхан-Кала, Грозненський район, Чечено-Інгуська Автономна Радянська Соціалістична Республіка, РРФСР, СРСР
Смерть 1 лютого 2015(2015-02-01)
Дебальцеве, Горлівський район, Донецька область, Україна
Поховання Краснопільський цвинтар
Громадянство  СРСР
 Чеченська Республіка Ічкерія
 Данія
Національність чеченець
Alma Mater Академія управління МВС Росіїd
Військова служба
Вид ЗС Збройні сили ЧРІ
Війни / битви Перша чеченська війна
Друга чеченська війна
Війна на сході України
Командування
2014 — 2015 Командир Миротворчого батальйону ім. Д. Дудаєва
2001 — ???? Командувач Південно-західним сектором оборони Збройних сил ЧРІ
1999 — 2000 Комендант Грозного
???? Командир 1-го штрумового батальйону ім. Л. Мунаєва
Нагороди та відзнаки
Медаль «Захисник міста Грозного»
Орден «Народний Герой України»
Орден «Народний Герой України»

Іса́ Ах'я́дович Муна́єв (чеч. Ӏиса Мунаев, рос. Иса Ахьядович Мунаев; 20 грудня 1966(19661220), Янді, Чечено-Інгуська АРСР, Російська РФСР, СРСР — 1 лютого 2015, Дебальцеве, Україна) — український та чеченський військовик, бригадний генерал Збройних сил Чеченської Республіки Ічкерія. Учасник Першої та Другої чеченських воєн, військовий комендант Грозного (19992000), командуючий Південно-західним сектором оборони Збройних сил ЧРІ2001 року). Під час війни на сході України очолював проукраїнський Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва, загинув у бою при обороні Дебальцевого.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дані щодо місця народження у різних джерелах розбігаються: в одних зазначено, що він народився у селі Алхан-Кала, у інших — у селі Янді Ачхой-Мартановського району Чечні, з якого й переїхав до Алхан-Кала разом з родиною у 1977. Належить до тайпу Галай.

Закінчив вищу школу МВС СРСР. Під час Першої чеченської війни був командиром 1-го штурмового батальйону імені Леми Мунаєва. Мав звання підполковника поліції. З 12 січня 1998 року обіймав посаду начальника Заводського РО ШДБ Чеченської республіки (наказ МШДБ ЧР про призначення на посаду N 312 л/с від 15.02.98).

Під час російсько-чеченської війни російські солдати вбили доньку Мунаєва, якій нещодавно виповнилося півтора року, та сестру. 70-річного паралізованого батька побили прикладами, перевіряючи чи він не прикидається, згодом чоловік помер від отриманих травм.

У 1999 призначений Асланом Масхадовим на посаду «коменданта Грозного». Був одним з основних учасників підготовки столиці Чечні до оборони наприкінці 1999 року. Брав участь у боях за Грозний у 19992000 роках. У деяких російських ЗМІ, з подачі прес-центру Об'єднаного угрупування російських військ в Чечні, було надруковано неправдиву інформацію про те, що Ісу Мунаєва вбито 1 жовтня 2000 року в ході зіткнення в одному з районів Грозного[1], однак на початку 2001 року його було призначено командувачем Південно-Західним сектором оборони. Отримавши важке поранення, змушений був залишити Чечню у 2007 році. Тривалий час проживав у Данії, де став одним із засновників організації «Вільний Кавказ».

У березні 2014, після російської анексії Криму, створено Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва, командування яким узяв Іса Мунаєв. До складу батальйону увійшли не лише чеченські бійці, а й добровольці з багатьох європейських країн. Батальйон бере участь у бойових діях на сході України на боці української держави.

2 лютого 2015 командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко на власній сторінці у Facebook повідомив, що Іса Мунаєв загинув 1 лютого під час боїв за Дебальцеве в районі смт Чорнухине.[2] В часі смерті при ньому був Микола Щуренко-«Актор».

6 лютого 2015 року в Києві на Майдані Незалежності відбувся реквієм за Ісою Мунаєвим.[3]

Похований без публічної церемонії на Краснопільському кладовищі м. Дніпро.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Меморіальний комплекс, присвячений Мунаєву в музеї «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО» (Дніпро)

У Національному музеї ЗСУ в Центральному будинку офіцерів відкрили меморіальний стенд Герою війни в Донбасі і командиру «Чеченського батальйону» Ісі Мунаєву[4]

У залі пам'яті музею «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО» (Дніпро) представлений меморіальний комплекс, присвячений Мунаєву.

У Дніпрі на вулиці Іси Мунаєва йому встановлено пам'ятний знак.

Меморіальний камінь на вул. Муси Мунаєва у Дніпрі

На честь Іси Мунаєва названо вулиці в Дніпрі та Києві (див. вулиця Іси Мунаєва).

Нагороди[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Заява прес-офіцера Аміни Окуєвої. Іса Мунаєв

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Уничтоженные чеченские боевики. Справка (рос.) . «РИА. Новости». Архів оригіналу за 17 жовтня 2014. Процитовано 13 серпня 2014.
  2. У зоні АТО загинув бригадний генерал Ічкерії Іса Мунаєв. «Gazeta.ua». Архів оригіналу за 2 лютого 2015. Процитовано 2 лютого 2015.
  3. На Майдані вшанували пам'ять «особистого ворога Путіна» — Іси Мунаєва. Архів оригіналу за 7 лютого 2015. Процитовано 7 лютого 2015.
  4. В Киеве открыли мемориальный стенд командиру «Чеченского батальона», погибшему на Донбассе. Архів оригіналу за 7 вересня 2015. Процитовано 6 вересня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю