Мухаммед ібн Таляль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухаммед ібн Таляль
араб. محمد بن طلال
Народився 1904
Помер 1954
Країна  Саудівська Аравія
Діяльність політик
Знання мов арабська
Посада емір
Рід Al Rashidd

Мухаммед ібн Таляль (араб. محمد بن طلال بن نايف الرشيد‎; нар. 1904 — 1954) — останній емір Джебель-Шаммара у 1921 році. Відомий як Мухаммед III.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Аль-Рашид. Другий син Таляля ібн Наєфа, онука еміра Таляля. Народився 1904 року. Про молоді роки обмаль відомостей. Після 1915 року номінально призначений намісником Ель-Джауфа. Після вбивства у 1920 році еміра Сауда II старшим братом Мухаммеда — Абдаллахом ібн Таляляем, якого також вбила охорона, зберіг свою посаду.

1921 року з початком облоги військами Саудитів шаммарської столиці Хаїля прорвався до нього з загоном і харчами. Втім наштовхнувся на недовіру з боку нового еміра Абдаллаха ібн Мітаба, що запроторив Мухаммеда до в'язниці. З погіршенням ситуації був звільнений частиною знатті, а після втечі до Саудитів еміра Абдаллаха оголошений новим володарем Джебель-Шаммару.

Намагався організувати оборону, втім не мав достатньої зброї, набоїв, вояків та харчів, незважаючи на те, що залучив на свій бік плем'я бану-тамім. Зрештою 2 листопада 1921 року Хаїль капітулював. Емірат Джебель-Шаммар припинив своє існування.

Мухаммед став жити в Ер-Ріяді на становищі почесного бранця. Одна з його дочок Ватфа стала дружиною саудівського принца Мусаїда ібн Абд аль-Азіза. 1954 року Мухаммеда ібн Таляля було вбито власним рабом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Henri Lauzière (2000). On the Origins of Arab Monarchy: Political Culture, Historiography, and the Emergence of the Modern Kingdoms in Morocco and Saudi Arabia (PDF) (MA thesis). Simon Fraser University
  • Daryl Champion (2003). The Paradoxical Kingdom: Saudi Arabia and the Momentum of Reform. C. Hurst. ISBN 978-1-85065-647-0.
  • Ehab Omar (2018). The Story of the Shammar Tribe, the Indigenous Inhabitants of the Region. Raseef