Міклош Такач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міклош Такач
Народився 1906
Сомбатгей, Ваш[d], Угорське королівство, Австро-Угорщина
Помер 1967
Сомбатгей, Угорщина
Країна  Угорщина
Діяльність політичний активіст, лісівник
Партія Угорська соціал-демократична партія

Міклош Такач (угор. Takács Miklós; 1906, Сомбатгей, Угорщина — 1967, Сомбатгей) — угорський лісовод і соціал-демократичний політик, член родини Такач-де-Саар.

Початок діяльності[ред. | ред. код]

М. Такач навчався в Академії лісового господарства в Дьйорі та після її закінчення працював на посаді лісового інспектора спочатку в Чепрезі, а потім в інших угорських містах.

У період міжвоєнного двадцятиліття він опублікував ряд статей і нарисів з лісового господарства і бджільництва в угорських і німецьких періодичних виданнях.

У 1945 році, коли уряд Ференца Салаші розмістив свій штаб біля Кьоззега, М. Такачу вдалося врятувати життя багатьох євреїв та військовополонених.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Після закінчення Другої світової війни, М. Такач став членом Угорської соціал-демократичної партії. Він брав участь у розробці аграрної реформи в Угорщині.

У 1948 році через прихильність до демократії і верховенства закону М. Такача разом із Анною Кетлі) було виключено із Соціал-демократичної партії. Партія під тиском керівництва Угорщини, мала піти на союз з комуністами. Тому стояло завдання виключити з партії М. Такача та інших правих соціал-демократів.

У 1950-ті він був кілька разів арештований і підданий тортурам в Управлінні державної безпеки Угорщини.

Участь в Угорській революції[ред. | ред. код]

Під час Угорської революції М. Такач взяв участь у реорганізації незалежної соціал-демократичної партії, за яку він був заарештований після падіння революції[1][2].

М. Такач помер в 1967 році в його місті народження.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fodor András hálózati életműkiadás, 1977.
  2. Érdekességek Vas megyei településekről, 2010

Джерела[ред. | ред. код]

  • Népszava
  • Kőszeg és Vidéke