Мінамото-но Йорімаса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінамото-но Йорімаса
яп. 源頼政
Народився 1106 або 1104[1]
Помер 20 червня 1180 або 20 червня 1180(1180-06-20)[1]
·колота рана
Країна Японія
Діяльність поет, письменник, військовослужбовець
Знання мов японська
Батько Nakamasa Minamotod
Мати Fujiwara no Tomozane's daughterd
Родичі Minamoto no Kunimasad, Minamoto no Muneyori (ancestors of the Oguni clan)d, The great-grandson of Minamoto no Yorimasa (the Miyajin of Emperor Gosaga)d, Minamoto no Masatsunad, Minamoto no Kanetsunad і Minamoto no Nakaied[2]
У шлюбі з Joriko Minamotod
Діти Minamoto no Nakatsunad, Ніджьоін но Санукі, Minamoto no Yorikaned, Minamoto no Hirotsunad, MINAMOTO no Yorimasa's daughter (FUJIWARA no Takayasu's wife)d, Q106762170? і Q106762187?

Мінамото-но Йорімаса (яп. 源頼政; 1106 - 20 червня 1180) - японський самурай і воєначальник з роду Мінамото, активний учасник війни Тайра і Мінамото кінця XII століття.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з роду Сейва Ґендзі (нащавдків імператора Сейва), найчисленнішого з кланів Мінамото. Син Мнімото-но Накамаси, інспектора куродо-докоро (особистої канцелярії імператора), та донькі Фудзівари Томомі.

Незважаючи на те, що суперництво в боротьбі за владу і зіткнення між родами Тайра і Мінамото, знатними аристократичними кланами Японії, до середини XII століття тривали вже не одне десятиліття, поет і романтик Мінамото-але Йорімаса намагався не втручатися в політику і зберігати в цій боротьбі нейтральну позицію. Протягом деякого часу він навіть був дружний з одним з найвпливовіших політиків роду Тайра, Тайрою-но Кійоморі. Під час повстання Хейдзі в 1160 році він настільки благоволив роду Тайра, що вони зуміли здобути тоді перемогу над силами Мінамото.

Однак в 1179 році Йорімаса офіційно покинув армію Тайри-но Кійоморі, так як не бажав більше воювати проти свого власного роду. У травні 1180 року він розсилає іншим вождям клану Мінамото і союзним їм буддійським монастирям відозву, в якому закликає виступити проти Кійоморі.[3] З цього заклику конфлікт між пологами переходить в стадію громадянської війни, відомої під назвою війни Тайра і Мінамото, першим великим боєм в якій стала битва при Удзі, що відбулася в липні 1180 року. У цій битві Йорімаса очолював загін воїнів Мінамото і озброєних ченців-сохеїв, які обороняли монастир Мії-Дера і потім відступили на південь, до храму Бодьо-ін. Незважаючи на те, що ченці храму встигли зруйнувати ведучий до нього міст через річку Удзі, що переслідували їх воїни Тайра все ж зуміли переправитися і захопити Бодьо-ін.[3][4] Поранений в бою при обороні храмового комплексу, Мінамото-но Йорімаса наклав на себе руки, зробивши сепуку в коридорі його головної будівлі, павільйону Фенікса (яп. 鳳凰堂 Хо:о:до:).

Література[ред. | ред. код]

  • Sansom, George. A History of Japan to 1334. — Stanford, California: Stanford University Press., 1958, — P. 278, 279.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в National Library of Israel Names and Subjects Authority File
  2. https://geocity1.com/okugesan_com/seiwa-taro.htm
  3. а б Sansom, George (1958). A History of Japan to 1334. Stanford University Press. с. 277–279. ISBN 0804705232.
  4. Turnbull, Stephan R. (1977). The Samurai: A Military History. New York: MacMillan Publishing Co. с. 47.

Посилання[ред. | ред. код]