Міністерство соціальної політики України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міністерство соціальної політики України
(Мінсоцполітики України)
Загальна інформація
Країна Україна
Дата створення 9 грудня 2010 р.
Попередні відомства Міністерство праці та соціальної політики України
Керівництво діяльністю здійснює Кабінет Міністрів України
Штаб-квартира м. Київ, вул. Еспланадна 8/10
Річний бюджет 470 313 678 200 ₴[1]
Відповідальний міністр Оксана Жолнович
Підвідомчі органи Державна служба зайнятості
Державна служба України з питань праці
Пенсійний фонд України
Національна соціальна сервісна служба України
Ключовий документ Указ Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»
Код ЄДРПОУ 37567866
msp.gov.ua
Мапа
Ця стаття є частиною серії статей про
державний лад і устрій
України
Категорія КатегоріяІнші країни

Міністерство соціальної політики України — утворене 9 грудня 2010 року[2] шляхом реорганізації Міністерства праці та соціальної політики України.

Міністерство соціальної політики України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах:

  • зайнятості населення та трудової міграції,
  • трудових відносин, соціального захисту, соціального обслуговування населення,
  • з питань сім'ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну;
  • спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім'ї та з питань протидії торгівлі людьми;
  • центральним органом виконавчої влади, до повноважень якого належать питання усиновлення та захисту прав дітей;
  • спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги.

Міністр[ред. | ред. код]

Міністерство соціальної політики України очолює Міністр, який призначається на посаду за поданням Прем'єр-міністра України і звільняється з посади Президентом України. Через нього Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяльність наступних центральних органів виконавчої влади:

  1. Державна служба зайнятості України
  2. Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції
  3. Державна інспекція України з питань праці
  4. Пенсійний фонд України

З 19 липня 2022 міністром є Жолнович Оксана Іванівна.

Структура[ред. | ред. код]

В структурі міністерства працюють директорати, департаменти, управління, відділи та сектори.[9]

Центр реабілітації осіб з інвалідністю[ред. | ред. код]

При міністерстві діє Всеукраїнський центр професійної реабілітації для осіб з інвалідністю, який постійно займається професійно-медичною реабілітацією визначених категорій інвалідів держави.

Міжнародна діяльність[ред. | ред. код]

Згідно з Угодою про позику між Україною та Світовим банком, міністерство реалізує проєкт «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». В 2019—2020 консорціум у складі Оксфорд Полісі Менеджмент Лімітед (Велика Британія), Міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині» Україна, СОС Кіндердорф Інтернешнл та Український фонд «Благополуччя дітей» консультують з питань розробки та впровадження Регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів для дітей) у Тернопільській області.[10]

Науково-дослідні інститути[ред. | ред. код]

Науково-дослідний Інституту праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики України і НАН України

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/110/f530966n246.xlsx
  2. Указ Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»
  3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 липня 2022 року № 651-р «Про призначення Марчак Д.М. першим заступником Міністра соціальної політики України».
  4. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 липня 2022 року № 652-р «Про призначення Токарєвої У.Д. заступником Міністра соціальної політики України».
  5. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2023 року № 153-р «Про призначення Танасишина Н.Д. заступником Міністра соціальної політики України».
  6. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2023 року № 846-р «Про призначення Постоловської І.О. заступником Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції».
  7. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1766-р «Про призначення Кошеленка К.Б. заступником Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації».
  8. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 662-р «Про призначення Ненюченко Н.В. державним секретарем Міністерства соціальної політики України».
  9. Наказ Мінсоцполітики від 12 квітня 2018 року № 336 к «Про затвердження структури апарату Міністерства соціальної політики України»
  10. Дитячі інтернати Тернопільщини: статистика, про яку ви могли не знати. Терен. 9 липня 2019. Архів оригіналу за 11 червня 2020. Процитовано 11 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]