Міра Наїр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Міра Наір)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міра Наїр
Mira Nair
Зображення
Зображення
Дата народження 15 жовтня 1957(1957-10-15)[1][2][…] (66 років)
Місце народження Рорклаd, Одіша, Індія
Громадянство  Індія[4]
Релігія індуїзм
Alma mater Гарвардський університет, Делійський університет і Miranda Housed
Професія акторка, кінорежисерка, кінопродюсерка, сценаристка, режисерка, продюсерка
Кар'єра 1979 — дотепер
Заклад Колумбійський університет
Magnum opus Monsoon Weddingd
Нагороди Золота камера (1988), Золотий лев (2001)
Падма Бхушан
Падма Бхушан
IMDb ID 0619762
CMNS: Міра Наїр у Вікісховищі

Міра Наїр (англ. Mira Nair, (15 жовтня 1957(1957-10-15), Рорклаd, Одіша, Індія)) — американська кінорежисерка індійського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 1957 року в сім'ї середнього класу, батько з Пенджабу (пізніше пенджабська реальність увійде до фільму Міри Наїр «Весілля у сезон дощів»). Закінчила соціологічний факультет Делійського університету, грала у політичному вуличному театрі, в аматорській драматичній трупі. У 19-річному віці переїхала до США, продовжила навчання за фахом у Гарвардському університеті.

Зняла кілька документальних фільмів, один із них («Кабаре Індія», 1985) був помічений кінокритиками та нагороджений кількома преміями. Її дебютний ігровий фільм «Салям, Бомбей» (1988) приніс їй світове визнання.

Творчість[ред. | ред. код]

Належить двом культурам — Сходу та Заходу, цей момент нерідко стає основою її фільмів, визначає точку зору режисера. В індійському кіно Наїр виділяє для себе творчість Рітвіка Гхатака, вона називає свій фільм «Тезки» даниною його пам'яті. Працює як з непрофесійними виконавцями, так і з акторами-професіоналами — індійськими виконавцями, американськими та європейськими зірками Джинаою Роулендс, Умою Турман, Різ Візерспун, Гіларі Свенк, Марісою Томей, Річардом Гіром, Чез Палмінтері, Дензелом Вашингтоном, Юеном Мак-Грегорем тощо).

Фільмографія[ред. | ред. код]

Визнання[ред. | ред. код]

Входила до журі Каннського кінофестивалю (1990), очолювала журі Берлінського кінофестивалю у 2002 році . Названа нью-йоркською газетою «India Abroad» «людиною 2007 року».

Особисте життя[ред. | ред. код]

З 1991 року одружена з академіком Махмудом Мамдані, з яким познайомилася в Кампалі в Уганді (де і проживає) під час зйомок фільму Міссісіпі масала[5] . У шлюбі народився син, Зохран[en], 19 жовтня 1991 року, хіп-хоп виконавець, громадський діяч і член асамблеї штату Нью-Йорк[6] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Encyclopædia Britannica
  2. Filmportal.de — 2005.
  3. FemBio database
  4. Museum of Modern Art online collection
  5. Sen Manjula. She interviewed me, we fell in love almost instantly // The Telegraph. — Calcutta : Ananda Publishers, 2009. — . — 1. Архівовано з джерела 2 лютого 2009.
  6. Shoki William (30 січня 2020). Sean Jacobs, Editor in Chief (ред.). Roti and roses. Africa Is a Country (англ.). New York: AC. Архів оригіналу (news site) за 1 серпня 2021. Процитовано 30 вересня 2021. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |accessyear= (можливо, |access-date=?) (довідка)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]