Місто Київ (монета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто Київ
Україна Україна
Номінал 5 гривень
Маса 9,4 г
Діаметр 28,0 мм
Гурт секторальне рифлення
Метал нікелевий сплав, нордик
Роки карбування 2018
Аверс
Аверс
Реверс
Реверс

«Мі́сто Ки́їв» — пам'ятна монета номіналом 5 гривень, випущена Національним банком України, присвячена столиці незалежної України, одному з найбільших і найдавніших міст Європи, розташованому на обох берегах Дніпра. Здавна місто мало таку магічну силу, що багато видатних людей освідчувалися йому в любові. Місто славиться численними пам'ятками культури, археології, історії, архітектури та містобудування різних епох. Сьогодні Київ — політичний, соціально-економічний, транспортний та освітньо-науковий центр країни, окрема адміністративно-територіальна одиниця в складі України й адміністративний центр Київської області. Місце розташування центральних органів влади України, іноземних місій, штаб-квартир більшості підприємств і громадських об'єднань, що працюють в Україні.

Монету введено в обіг 20 грудня 2018 року. Вона належить до серії «Області України».

Опис монети та характеристики[ред. | ред. код]

Номінал грн. Метал Маса, г Діаметр, мм Якість
виготовлення
Гурт Тираж, штук
5 нікелевий сплав, нордик 9,4 28,0 спеціальний анциркулейтед секторальне рифлення 45 000

Аверс[ред. | ред. код]

На аверсі монети розміщено: угорі — малий Державний Герб України, по колу написи: «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (угорі), «П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ» (унизу), праворуч — логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; у центрі — стилізовану композицію, що символізує Київ: угорі ліворуч — Парковий міст — пішохідний міст через Дніпро, який з'єднує центральну частину Києва з парковою зоною та пляжами Труханового острова; праворуч — Софійський собор та його дзвіниця; у центрі — будівля Верховної Ради України, праворуч від якої — рік карбування монети «2018»; колона Магдебурзького права (ліворуч), герб Києва (XV ст.), найстаріше зображення якого міститься в гербовнику Конрада Ґрюненберґа; каштанова гілочка — символ Києва (унизу).

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі монети розміщено: Архангела Михаїла — покровителя Київської землі, міста Києва, зображення якого міститься на гербах Києва, Київського князівства, Київського воєводства, Київської губернії; написи «МІСТО КИЇВ» (угорі), декоративні елементи (унизу).

Автори[ред. | ред. код]

Будівля Національного банку України

Вартість монети[ред. | ред. код]

Під час введення монети в обіг 2018 року Національний банк України реалізовував монету через свої філії за ціною 44 гривні.

Фактична приблизна вартість[1] монети, з роками змінювалася так:

Рік 2019 2020 2021 2022 2023
Ціна, грн. 95 95 100 100 210

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Станом на квітень кожного року. Архів оригіналу за 24 лютого 2019. Процитовано 24 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]