Місячна веселка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місячна веселка на водоспаді Вікторія (Африка)

Мі́сячна весе́лка, або мі́сячна ра́йдуга — атмосферне оптичне явище, що виникає, коли світло Місяця заломлюється через краплі води, завішені в повітрі, наприклад, під час дощу або поблизу водоспаду[1].

Кількість світла навіть від найяскравішого повного Місяця набагато менша, ніж від Сонця, тому місячні веселки тьмяні й рідко зустрічаються. Той факт, що світла недостатньо для збудження колірних рецепторів людського ока, також посилює труднощі при спробі розгледіти кольори веселки. У результаті вона часто здається білою. Однак на фотографіях з тривалою експозицією кольори місячної веселки все ж таки виявляються[1][2].

Вперше місячна веселка згадана в «Метеорології‎»‎ Арістотеля (близько 350 до н. е.)[3].

Місячна веселка вважається символом надії[4].

Формування веселки[ред. | ред. код]

Формування місячної веселки

Для появи місячної веселки, як і денної, необхідно, щоби світло від Місяця відбивалося і заломлювалося крапельками води під певним кутом для створення ефекту дифракції. Місяць повинен бути в найповнішій фазі та низько в небі (під кутом менше 42° до горизонту), а саме нічне небо має бути дуже темним. Крім того, у місці спостереження повинен йти дощ або має бути інше джерело крапель води, наприклад водоспад[1][5].

Щоб побачити таке явище, Місяць повинен знаходитися позаду глядача (як у випадку зі звичайною веселкою). Найкращий час для спостереження місячної веселки — за кілька годин після заходу або перед сходом Сонця. Веселку також можна побачити, якщо дощ випадає під час сходу повного Місяця у крайніх широтах взимку[3][6].

Визначення кольорів залежить від розміру крапель вологи, присутніх у повітрі: чим вони менші, тим менш яскраві кольори. Всі сім кольорів присутні, просто вночі вони можуть бути дуже слабкими та тьмяними[2].

Локації[ред. | ред. код]

Місячна веселка на Гаваях

У багатьох місцях світу можна побачити веселки, спричинені бризками або туманом. В Америці їх спостерігають на різних водоспадах, наприклад, Ніагарському водоспаді, у Нью-Йорку, Йосемітському національному парку, в Каліфорнії.

Водоспад Вікторія в Африці, на кордоні Замбії та Зімбабве, також відомий місячними веселками[1][7].

У хмарних лісах Коста-Рики, таких гірських містах, як Монтеверде і Санта-Елена, також з певною регулярністю можна спостерігати місячні веселки майже кожну повню у період з грудня до лютого. Веселки не обмежуються лише часом на світанку, вони можуть з'являтися і після заходу Сонця, але для цього необхідний повний або майже повний місяць[8].

Місячні веселки також зустрічаються на Кауаї, Гаваї, коли місяць сходить під час невеликого дощу, та Плитвицьких озерах у Хорватії[9][3].

Водоспад Камберленд

Єдине місце у західній півкулі, де регулярно з'являється місячна веселка — водоспад Камберленд, розташований неподалік Корбіну у штаті Кентуккі[10]. Місячна веселка з'являється протягом двох днів у період повні за умови ясного неба. Водоспад Камберленд Фоллс неймовірно вражає в денний час, але кілька днів на місяць він буквально світиться вночі[10]. На відміну від багатьох інших парків Кентуккі, Камберленд Фоллс спеціально відкритий 24 години, щоб туристи могли подивитися на місячну веселку[10].

На острові Гаваї під час дощу Місяць сходить на східному горизонті, а на водоспадах Йосеміті в Каліфорнії часто спостерігаються подвійні місячні веселки через грозовий туман[4]

Подвійна місячна веселка

Якщо веселка утворюється на водоспаді, її називають бризковою місячною веселкою.[11].

Імовірність побачити місячну веселку становить менше 10 % порівняно із сонячною, оскільки для її появи в нічному небі потрібні відповідні умови[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Moonbow. Met Office (англ.). Архів оригіналу за 27 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022. 
  2. а б Fun!, Author Science Made. The Science of Moonbows (амер.). Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 3 квітня 2022. 
  3. а б в Moonbow. Wikipedia (англ.). 25 лютого 2022. Архів оригіналу за 17 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022. 
  4. а б в Moonbow, A Rare Phenomenon: Lunar Rainbow Facts Revealed!. kidadl.com (англ.). Архів оригіналу за 3 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022. 
  5. Moonbow Is a Moon Rainbow. www.timeanddate.com (англ.). Архів оригіналу за 3 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022. 
  6. Лунная радуга - Дикий Дикий Мир. wildwildworld.net.ua. Архів оригіналу за 25 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022. 
  7. Meier, Allison (2 квітня 2014). Where to Catch a Moonbow. Atlas Obscura (англ.). Архів оригіналу за 3 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022. 
  8. admin. What is a Moonbow?. Full Moon Phases (амер.). Архів оригіналу за 28 грудня 2021. Процитовано 3 квітня 2022. 
  9. How Rare Is a Moonbow? | Wonderopolis. www.wonderopolis.org. Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 3 квітня 2022. 
  10. а б в 5 Facts About a Nearby Moonbow. Cityview (амер.). Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 3 квітня 2022. 
  11. All Moonbow Facts for Kids. Easy Science For Kids (en-us). 12 березня 2019. Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 3 квітня 2022. 

Джерела[ред. | ред. код]