Навиворіт (премія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літературна премія Навиворіт M:
Присуджується за Найкращі підліткові книги року
Засновник(и) Майстерня історій
Країна Україна Україна
Вручення Україна Україна, Київ
Рік заснування 2018
facebook.com/navyvorit.award/

«Навиворіт» — щорічна українська літературна премія, створена підлітками, щоб відзначити найкращі підліткові книги року. Претендувати на отримання премії можуть вперше видані в Україні протягом календарного року книги художньої прози, які видавництва визначили як підліткові.

Мета премії[ред. | ред. код]

Основна мета конкурсу:

  • сприяти розвитку підліткової літератури в Україні;
  • відзначити найкращі підліткові книги та розповісти про них підліткам, щоб заохотити їх більше читати та отримувати від читання задоволення;
  • розповісти школам, бібліотекам, книгарням про варті уваги книги, які вони зможуть порадити підліткам;
  • дати можливість авторам та видавництвам почути своїх читачів та зрозуміти, для кого і про кого вони розповідають історії.

Як зазначають засновники, премія відзначає книги, що чесно говорять про важливі для підлітків теми і зображають сучасний світ близькою їм мовою, мають виняткове художнє оформлення та не містять жодних проявів дискримінації.

Історія виникнення та особливості премії[ред. | ред. код]

Премія ініційована резидентами письменницької студії для підлітків Майстерня історій у 2018 році. Переможці конкурсу визначаються журі, яке складається виключно з підлітків. Будь-яка особа віком від 13 до 19 років може долучитися до журі премії.

Премія є незалежною і працює за власний кошт. Книги надаються видавництвами на замовлення членів журі.

Довгий список складають всі вперше видані в Україні протягом календарного року книги художньої прози, які видавництва визначили як підліткові.

Короткий список складають 9 книг – по 3 у кожній з трьох номінацій, а також 2 спеціальні відзнаки.

Номінації[ред. | ред. код]

  • Найкраща українська підліткова книга року — обирається серед підліткових книг художньої прози, написаних українськими авторами та авторками.
  • Найкраща перекладна підліткова книга року — обирається серед підліткових книг художньої прози, перекладених українською.
  • Найкращий дизайн підліткової книги — обирається серед усіх підліткових книг художньої прози, виданих в Україні впродовж року.
  • Спеціальна відзнака за різноманітність — видається за підліткову книгу художньої прози, що найкраще відбиває різноманітність проявів людської ідентичності.
  • Спеціальна відзнака за найкращу книгу фантастики для підлітків2019 року) — обирається серед підліткових книг жанру фантастики, написаних українськими авторами та авторками або перекладених українською.

Лауреати премії[ред. | ред. код]

2020 рік[ред. | ред. код]

2019 рік[ред. | ред. код]

27 березня 2020 року журі премії оголосило результати онлайн через карантин у зв'язку з пандемією COVID-19.

У 2019 році підліткова література справді дивувала нас, як у приємному, так і в неприємному сенсі цього слова, але кожна історія з короткого списку особлива і заслуговує на вашу увагу. Лауреатами Навиворіт 2019 року стали книжки, які зламали бар’єри, зачепили нас, які були створені з любов’ю і запропонували підліткам щось нове.
Номінація Переможець Відзнака
Найкраща українська підліткова книга не вручається
Найкраща перекладна підліткова книга Дім, в якому... автор: Маріам Петросян (переклад: Маріанна Кіяновська) За багатовимірність історії та персонажів, які завжди є собою, і за створення Дому, який ми тепер не зможемо забути.
Найкращий дизайн підліткової книги Хроніки південного автор: Рімантас Кміта (переклад: Беатріче Белявців), дизайнер: Антон Селлешій За образне оформлення обкладинки, що якнайкраще доповнює емоційну сторону книги та підтримує її сенси.
Спеціальна відзнака за різноманітність не вручається
Спеціальна відзнака за найкращу книгу фантастики для підлітків Ходячий Хаос. Ніж, якого не відпустиш автор: Патрик Несс (переклад: Остап Українець) За оригінальність історії, ретельно створений і переконливий світ та підліткових персонажів, у яких відкриваєш нові сторони себе.
Особлива відзнака Видавництво Nebo Booklab Publishing За турботу про читачів, високу якість книг і дизайн, що по-новому розкриває атмосферу історій.


Короткий список 2019

Найкраща українська підліткова книга року

Найкраща перекладна підліткова книга року

Найкращий дизайн підліткової книги

Найкраща книга фантастики для підлітків


Довгий список 2019 року містить 73 книги українською мовою.

2018 рік[ред. | ред. код]

13 квітня 2019 року у бібліотеці Goethe-Institut Ukraine журі премії Навиворіт оголосило лауреатів.

В українській підлітковій літературі ми шукали книгу, яка не дискримінує і реалістично говорить про актуальні для нас проблеми. Персонажів, у яких ми зможемо впізнати себе, яким повіримо і чия історія допоможе нам по-новому подивитися на себе і світ. Усі ці критерії надзвичайно важливі, і ми не можемо знехтувати жодним із них. Тому, на наш превеликий жаль, цього року ми не вручили премію у номінації "Найкраща українська підліткова книга"
Номінація Переможець Відзнака
Найкраща українська підліткова книга не вручається
Найкраща перекладна підліткова книга Руки розбійника автор: Фінн-Олє Гайнріх (переклад: Загладько Ірина) За структуру і спосіб оповіді, що надають історії особливої виразності, за переконливе відображення внутрішнього світу підлітка і крихкості взаємин між близькими людьми
Найкращий дизайн підліткової книги Ауергаус автор: Бов Б’єрґ (переклад: Анна Савченко), ілюстраторка: Наталка Сойко, дизайнер: Ілля Стронґовський За увагу до потреб читача, за мінімалізм в оформленні, що пасує історії, та ілюстрації, що залишають простір для уяви
Спеціальна відзнака за різноманітність Королівство шахраїв автор: Лі Бардуго (переклад: Єлена Даскал) За відображення багатогранності людської ідентичності без стереотипів і дискримінації та за реалістичне зображення переживання травматичного досвіду
Особлива відзнака Видавництво Віват За видання найбільшої кількості книжок, що сподобались підліткам

Короткий список 2018

Найкраща українська підліткова книга року

Найкраща перекладна підліткова книга року

Найкращий дизайн підліткової книги


Довгий список 2018

У довгий список премії 2018 року потрапили 78 книжок.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Два роки поспіль (у 2018 та 2019) підліткове журі не визначало переможця в номінації "Найкраща українська підліткова книга року".

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]