Найдіч Юрій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Найдіч Юрій Володимирович
Народився 6 серпня 1929(1929-08-06)
Харків, Українська СРР, СРСР
Помер 11 березня 2019(2019-03-11) (89 років)
Київ, Україна
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність фізик
Alma mater НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Науковий ступінь доктор технічних наук
Членство НАН України
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора

Юрій Володимирович Найдіч (6 серпня 1929, Харків — 11 березня 2019, Київ)  — український вчений у галузі матеріалознавства, член-кореспондент НАН України з 1978, дійсний член НАН України з 15 січня 1988 року. У відділенні фізико-технічних проблем матеріалознавства секції фізико-технічних і математичних наук.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 6 серпня 1929 року у місті Харкові в родині службовця.

В 1955 році закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-металофізик. Того ж року почав працювати в Інституті проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України (тоді — Інститут металокераміки й спеціальних сплавів АН УРСР), де пройшов шлях від аспіранта до завідувача відділу контактних явищ і паяння неметалічних матеріалів (з 1964 р.), головного наукового співробітника.

Помер 11 березня 2019 року на 90-му році життя у Києві.

Наукові напрямки[ред. | ред. код]

Теоретичні й експериментальні дослідження поверхневих і адгезійних властивостей розплавів, змочування ними різних речовин і матеріалів, в тому числі кераміки, стекол, алмазів, вуглеграфітних матеріалів, і різне технологічне застосування цих процесів стали основним напрямом наукової діяльності Юрія Володимировича.

Він створив визнану сьогодні у світі наукову матеріалознавчу школу. У результаті багаторічних досліджень ученим встановлені фундаментальні закони й запропонована теорія високотемпературної капілярності (хімічна теорія змочування), що дозволяє прогнозувати й управляти ступенем змочування в різних кераміко-металевих системах. На підставі теорії розроблені й впроваджені у виробництво багато технологічних процесів з'єднання (паяння, зварювання) кераміки, стекол, алмазних й інших надтвердих матеріалів.

Його фундаментальні роботи мали широке прикладне застосування у розробленні різногалузевих технологій, зокрема в космічних технологіях, металургії, зварювальному виробництві, технологіях створення алмазних інструментів, оптиці, електроніці, вакуумній, кріогенній, космічній техніці (вікна-ілюмінатори й інші деталі), технологіях нанесення металевих адгезійно-активних плівок на неметалічні матеріали, технології синтезу алмазних плівок з газової фази тощо.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Автор численних наукових статей і монографій, має низку авторських свідоцтв і патентів. Монографічні видання опубліковані в Україні та за кордоном: у США, Росії, Японії й Англії. Учений підготував 40 докторів і кандидатів наук, займався педагогічною діяльністю в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • НАЙДИЧ (укр.). Енциклопедія Волошина. Процитовано 2 липня 2015.
  • Сторінка на сайті НАН України
  • НАЙДИЧ(рос.)