Науково-дослідне судно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українське науково-дослідне судно «Борис Александров»

Науково-дослідне судно або Експедиційне судно — морське або річкове судно комплексного або спеціального призначення, обладнане спеціальним устаткуванням для здійснення дослідницької роботи в акваторії та прибережній зоні морів і океанів, озер та річок. Судна типу споруджуються не лише за спеціальним проектом, а й переобладнуються із суден військового та комерційного призначення.

В Україні[ред. | ред. код]

Науково-дослідне судно «Академік Сергій Корольов», побудоване у Миколаєві 1970 року, яке після розпаду СРСР дісталося Україні

1992 відбувся останній експедиційний рейс судна «Михайло Ломоносов».

Єдиним в Україні науково-дослідним судном до 2021 року було розвідницьке судно типу «Пошук» проекту 1615 «Іскатєль», яке здійснює дослідження шельфу Чорного моря.

21 жовтня 2021 року в порт Одеси прибуло науково-дослідне судно «Бельгіка»(тепер «Борис Александров»), яке передало Україні Королівство Бельгія для розвитку моніторингу морів[1].

Ще одним науково-дослідним судном є корабель «Ноосфера» (колишній «Джеймс Кларк Росс» Британської антарктичної служби). Це судно льодового красу, що ,однак, не робить його криголамом, при цьому, судно самостійно може проходити в місцях з потенційною наявністю льоду без супроводу інших спеціалізованих кораблів. Головною відмінністю корабля «Ноосфера» від звичайних криголамів є видозмінене дно для більш комфортнішого перебування науковців, а також наявність різномантіного наукового обладнання, або можливості його встановлення, що робить судно більш багатофункціональним.

Класифікація[ред. | ред. код]

  • Великі експедиційні судна (6000—7000 тонн) — дослідження віддалених районів Світового океану
  • Універсальні експедиційні судна (1900—4200 тонн) — фундаментальні тематичні дослідження океанів, вивчення біології морів
Американське дослідницьке судно «NOAAS Ronald H. Brown»
  • Спеціалізовані науково-дослідні судна — виконання тематичних робіт

Основні напрямки діяльності[ред. | ред. код]

Легендарне судно «Каліпсо», переобладнане з тральщика
Радянське дослідницьке судно «Космонавт Юрій Гагарін»

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]