Нацистська пропаганда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йозеф Геббельс, голова Міністерства громадської просвіти та пропаганди нацистської Німеччини
Третій Рейх Націонал-соціалізм
Основні поняття

Диктатура Вождизм Правиця Шовінізм Нацистська расова політика Мілітаризм Антидемократизм

Ідеологія

Народний рух «25 пунктів» «Моя боротьба» Недолюдина Нюрнберзькі расові закони Расова теорія Гюнтера расова політика «Міф двадцятого століття»

Історія

Товариство Тулє Німецька робітнича партія Третій Рейх Ніч довгих ножів Кришталева ніч Друга світова війна Остаточне вирішення чеського питання Остаточне розв'язання єврейського питання Катастрофа європейського єврейства Голокост План «Ост» Нюрнберзький процес

Персоналії

Адольф Гітлер Відкун Квіслінг Войтех Тука Генріх Гіммлер Герман Герінг Рудольф Гесс

Організації

НСДАП СА СС Гітлер'югенд Гестапо Вервольф Союз німецьких дівчат Юнгфольк Союз дівчаток Зимова допомога Німецький робітничий фронт Сила через радість Віра та краса Націонал-соціалістичні (мехкорпус авіакорпус народна благодійність жіноча організація союз студентів союз лікарів союз вчителів союз юристів союз допомоги жертвам війни)

Нацистські партії та рухи

Угорщина Північний Кавказ Бельгія Нідерланди Чечня Норвегія Латвія Білорусь

Споріднені поняття

Фашизм Антикомунізм Неонацизм фібонацизм Інтегральний націоналізм Нацистський окультизм


Пропаганда, яку використовувала німецька нацистська партія в роки, що передували та під час диктатури Адольфа Гітлера в Німеччині з 1933 по 1945 рік, була ключовим інструментом для здобуття та збереження влади, а також для реалізації нацистської політики.

Теми[ред. | ред. код]

Нацистська пропаганда пропагувала нацистську ідеологію, демонізуючи ворогів нацистської партії, зокрема євреїв і комуністів, а також капіталістів та інтелектуалів. Вона пропагувала цінності, які стверджували нацисти, включаючи героїчну смерть, Führerprinzip (принцип вождя), Volksgemeinschaft (народну спільноту), Blut und Boden (кров і земля) і гордість за німецьку Herrenvolk (расу панів). Пропаганда також використовувалася для підтримки культу особистості навколо нацистського лідера Адольфа Гітлера та для просування кампаній за євгеніку та анексію німецькомовних областей. Після початку Другої світової війни нацистська пропаганда ганьбила ворогів Німеччини, зокрема Сполучене Королівство, Радянський Союз і Сполучені Штати, а в 1943 році закликала населення до тотальної війни.

Історія[ред. | ред. код]

Моя боротьба (1925)[ред. | ред. код]

Докладніше: Моя боротьба

Адольф Гітлер присвятив два розділи своєї книги 1925 року Моя боротьба, яка сама по собі є інструментом пропаганди, дослідженню та практиці пропаганди[1]. Він стверджував, що засвоїв цінність пропаганди, будучи піхотинцем Першої світової війни, піддавшись дуже ефективній британській і неефективній німецькій пропаганді[2]. Аргумент про те, що Німеччина програла війну в основному через зусилля британської пропаганди, докладно викладений у Mein Kampf, відображав поширені на той час німецькі націоналістичні претензії. Хоча це неправда – німецька пропаганда під час Першої світової війни була здебільшого більш просунутою, ніж британська – вона стала офіційною правдою нацистської Німеччини завдяки сприйняттю Гітлером[3].

Моя боротьба містить план пізнішої нацистської пропаганди. Оцінюючи свою аудиторію, Гітлер пише в VI розділі:

Пропаганда повинна завжди звертатися до широких народних мас. (...) Вся пропаганда повинна бути представлена в популярній формі і повинна фіксувати свій інтелектуальний рівень, щоб не бути вище голови найменшого інтелектуала з тих, на кого вона спрямована. (...) Мистецтво пропаганди полягає саме в тому, щоб уміти пробудити уяву публіки через звернення до її почуттів, знайти відповідну психологічну форму, яка приверне увагу і звернеться до сердець національних мас. Широкі народні маси складаються не з дипломатів чи професорів публічної юриспруденції, ані просто з осіб, здатних сформувати обґрунтоване судження в тих чи інших випадках, а з вагального натовпу людських дітей, які постійно вагаються між однією ідеєю та іншою. (...) Переважна більшість нації настільки жіноча за своїм характером і світоглядом, що її думки та поведінка керуються почуттями, а не тверезими міркуваннями. Це почуття, однак, не є складним, а простим і послідовним. Воно не дуже диференційоване, але містить лише негативні та позитивні поняття любові та ненависті, правильного та неправильного, правди та брехні[4].

Рання нацистська партія (1919–1933)[ред. | ред. код]

Гітлер реалізував ці ідеї на практиці, відновивши Völkischer Beobachter, газету, що видавалась нацистською партією (NSDAP) з грудня 1920 року й надалі, тираж якої досяг 26,175 у 1929 році. У 1927 році до нього приєдналася «Der Angriff» Йозефа Ґеббельса, ще одна відверто й грубо пропагандистська газета.

При владі (1933–1939)[ред. | ред. код]

Основним політичним та ідеологічним наріжним каменем нацистської політики було об’єднання всіх етнічних німців, які проживали за межами Рейху (наприклад, в Австрії та Чехословаччині), під єдиною Великою Німеччиною[5]. У «Майн кампф» Гітлер засудив біль і страждання етнічних німців за межами Німеччини та проголосив мрію про спільну батьківщину, за яку всі німці повинні боротися[6]. Упродовж «Майн Кампф» він підштовхував німців у всьому світі до того, щоб боротьба за політичну владу та незалежність була їхнім головним центром, що стало офіційним у політиці Хайм-ін-Рейху, починаючи з 1938 року[7].

В часи війни (1939–1945)[ред. | ред. код]

Агітаційний вербувальний плакат 27-ї добровольчої дивізії СС «Лангемарк» із заголовком «Фламандці всі в СС Лангемарк!»
Солдати Вермахту демонтують символіку польського уряду в Гдині незабаром після вторгнення до Польщі в 1939 році.

До завершення Сталінградської битви 2 лютого 1943 року німецька пропаганда наголошувала на потужності німецької зброї та людяності, яку німецькі солдати виявляли до народів окупованих територій. Пілоти бомбардувальних флотів союзників були зображені як боягузливі вбивці, а американці, зокрема, як гангстери в стилі Аль Капоне. У той же час німецька пропаганда прагнула відчужити американців і британців один від одного, а обидві ці західні країни — від Радянського Союзу. Одним із головних джерел пропаганди був Вермахтберіхт, щоденна радіопередача Верховного командування Вермахту, OКВ. Перемоги нацистів легко піддавалися пропагандистським трансляціям, і на той момент з ними важко поводитися неправильно[8]. Сатири на переможених, розповіді про напади та вихваляння полеглих — усе це було корисним для нацистів[9]. Проте навіть на цій стадії з невдачами було непросто впоратися. Наприклад, значне збентеження викликало те, що «Королівський ковчег» вижив після нападу, який роздувала німецька пропаганда[8].

Геббельс доручив нацистським пропагандистам описати вторгнення до Радянського Союзу (операція «Барбаросса») як «європейський хрестовий похід проти більшовизму», а потім нацисти сформували різні підрозділи Ваффен-СС, які складалися переважно з добровольців і призовників[10][11].

Після Сталінграда головна тема змінилася на Німеччину як головного захисника того, що вони називали «західноєвропейською культурою», проти «більшовицьких орд». Введення «зброї помсти» Фау-1 і Фау-2 наголошувалося на тому, щоб переконати британців у безнадійності перемоги над Німеччиною.

Nur für deutsche Fahrgäste («Тільки для німецьких пасажирів»), нацистське гасло, яке використовувалося на окупованих територіях, в основному вивішувалося біля входів у парки, кафе, кінотеатри, театри та інші заклади.

23 червня 1944 року нацисти дозволили Червоному Хресту відвідати концентраційний табір Терезієнштадт, щоб розвіяти чутки про Остаточне рішення, яке мало на меті вбити всіх євреїв. Насправді Терезієнштадт був транзитним табором для євреїв, які прямували до таборів смерті. У рамках витонченої пропаганди були створені фальшиві магазини та кафе, щоб натякати, що євреї жили у відносному комфорті. Гості насолоджувалися виконанням дитячої опери «Брундібар» за сценарієм в’язня Ганса Краси. Містифікація була настільки успішною для нацистів, що вони зняли пропагандистський фільм «Терезієнштадт». Зйомки фільму почалися 26 лютого 1944 року. Режисер Курт Геррон мав на меті показати, як добре жили євреї під «доброзичливим» захистом нацистської Німеччини. Після зйомок більшість акторів і навіть самого режисера було депортовано до концентраційного табору Аушвіц, де вони були вбиті. Ганс Фріче, який очолював Радіопалату, був засуджений і виправданий Нюрнберзьким трибуналом у справах про військові злочини.  

Примітки[ред. | ред. код]

  1. These are chapter VI, "War Propaganda", and XI, "Propaganda and Organization".
  2. Welch, 10; see Mein Kampf, ch. VI.
  3. Welch, 11.
  4. Mein Kampf citations are from the Project Gutenberg-hosted 1939 English translation by James Murphy
  5. Peter H. Merkl (2010). German Unification in the European Context. Penn State Press. с. 35. ISBN 978-0271044095.
  6. Hitler, Adolf. Mein Kampf. Boston: Houghton Mifflin, 1999
  7. Erica Carter (2004). Dietrich's ghosts: the sublime and the beautiful in Third Reich film. British Film Institute. с. 164. ISBN 978-0-85170-883-6.
  8. а б Michael Leonard Graham Balfour (1979). Propaganda in War, 1939–1945: Organisations, Policies, and Publics, in Britain and Germany. Taylor & Francis. ISBN 978-0710001931.
  9. The Heroic Year: Front and Homeland Report the War. Calvin.edu. 15 червня 1940. Процитовано 9 лютого 2013.
  10. Paul Hanebrink (2018). A Specter Haunting Europe: The Myth of Judeo-Bolshevism. Harvard University Press. с. 148. ISBN 978-0674047686.
  11. Rolf-Dieter Müller; Gerd R. Ueberschär (1997). Hitler's War in the East, 1941–1945: A Critical Assessment. Berghahn Books. с. 244. ISBN 978-1571810687.

Подальше читання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]