Національна академія Національної гвардії України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна академія Національної гвардії України
НАНГУ
Харків
Тип навчальний заклад
Країна  Україна
Розташування Харків
Гасло Честь, мужність, закон
Засновано 26 грудня 1931
Ректор генерал-лейтенант Соколовський Сергій Анатолійович
Студентів ~ 2 000
Докторів 25
Професорів 15
Випускники Категорія:Випускники Національної академії Національної гвардії України
Адреса 61001, м. Харків, майдан Захисників України, 3
Сайт nangu.edu.ua
Мапа

Національна академія Національної гвардії України (до травня 2014 року — Академія внутрішніх військ МВС України) — державний вищий військовий навчальний заклад IV рівня акредитації, підпорядкований Міністерству внутрішніх справ України та розташований у Харкові.

Історія[ред. | ред. код]

26 грудня 1931 року в Помірках була заснована ІІ школа прикордонної охорони та внутрішніх військ (згодом ІІ об'єднана прикордонна школа). Комплектування школи почалось 31 грудня 1931 р. 16 квітня 1932 р. її колективу було вручено Бойовий Червоний прапор. 1 травня 1932 р. курсанти першого набору у складі 4-х піхотних підрозділів, дивізіону зв'язку, бронетанкового, артилерійського, кавалерійського та дивізіону забезпечення навчального процесу вперше брали участь у першотравневому військовому параді Харківського гарнізону. 7 листопада 1932 р. відбувся перший випуск молодших командирів.

У квітні 1937 р. школа стала називатися Харківським військовим училищем військ НКВС ім. Ф. Е. Дзержинського, згодом — Харківське військове училище внутрішніх військ.

У вересні 1946 р. відбувся перший післявоєнний випуск офіцерів служби тилу. У 1959 р. училище було передислоковано в межах Харкова на площу Повстання. 1975 р. училище повністю перейшло на навчання курсантів за програмою вищого військового навчального закладу і стало називатися Харківським вищим військовим училищем тилу МВС СРСР. 20 грудня 1983 р. та 12 грудня 1984 р. училищу було вручено перехідний Червоний прапор МВС СРСР за успішне виконання завдань та високі результати, які були досягнені в службово-бойовій діяльності, бойовій підготовці, зміцненні військової дисципліни та тиловому забезпеченні.

2 січня 1992 р. було створено Харківське вище військове училище Національної гвардії України. Рішенням Міжгалузевої атестаційної комісії при Міністерстві освіти України від 29-30 червня 1995 р. і Наказу Міністерства освіти України від 19 липня 1995 р. № 215 назву училища було змінено на «Військовий інститут Національної гвардії України» (ВІ НГУ). З 1999—2000 рр. інститут отримав назву «Військового інституту внутрішніх військ МВС України». Рішенням Державної акредитаційної комісії України від 2 березня 2006 р. Військовий інститут внутрішніх військ МВС України було визнано акредитованим за статусом вищого навчального закладу четвертого рівня, і невдовзі, відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 198-Р від 10 квітня 2006 р. інститут реорганізовано в Академію. 26 травня 2006 р. на підставі Указу Президента України Академії вручено Бойовий прапор.

27 травня 2014 року у зв'язку з відтворенням на базі внутрішніх військ МВС Національної гвардії України академія реорганізована в Академію Національної гвардії України[1].

4 червня 2014 року указом в.о. Президента України О.Турчинова академії, ураховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності Академії Національної гвардії України, її вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, надано статус національної та нове найменування — Національна академія Національної гвардії України[2].

Структура, спеціальності[ред. | ред. код]

Факультет № 1 «Командно-штабний»[ред. | ред. код]

Командно-штабний факультет здійснює цільову підготовку курсантів на посади командирів бойових підрозділів, командирів підрозділів розвідки та спеціального призначення, а також підготовку командирів підрозділів зв'язку Національної гвардії України.[3]

Факультет № 2 «Оперативний»[ред. | ред. код]

Створено 1 вересня 2018 року на підставі наказу командувача НГУ № 431 від 27.07.2018 року «Про організаційно-штатні заходи в НГУ» з метою, необхідності підготовки офіцерських кадрів оперативно-тактичного рівня військової освіти для частин (з'єднань) НГУ та інших силових структур. Створення єдиного «центру» формування та реалізації освітньої діяльності на оперативно-тактичному рівні військової освіти. Впровадження єдиних форм та методів практичної підготовки військових фахівців.[4]

Факультет № 3 «Логістики»[ред. | ред. код]

Структурний підрозділ Національної академії Національної гвардії України, до складу якого входять шість кафедр та три підрозділи курсантів.[5]

Факультет № 4 «Гуманітарний»[ред. | ред. код]

Здійснює підготовку військових фахівців за спеціальністю «Переклад», спеціалізацією «Військове навчання та виховання» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», підготовку цивільних фахівців за спеціальністю «Переклад» освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст» та «магістр» за денною формою навчання на основі повної загальної середньої освіти, підготовку цивільних фахівців за спеціальністю «Переклад» освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за заочною формою навчання.

Інститут Національної Гвардії України[ред. | ред. код]

Головними завданнями інституту є підготовка висококваліфікованих фахівців у сфері прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, здатних ефективно виконувати завдання у сучасних умовах; — забезпечення умов для здобуття громадянами України вищої освіти та наближення місця навчання здобувачів вищої освіти до їх місця проживання. Київський інститут утворено в складі Національної академії Національної гвардії України наказом МВС України № 1291 від 02 грудня 2016 року та здійснено переведення до утвореного підрозділу курсантів набору 2015 та 2016 років інституту № 2 — підготовки фахівців для Національної гвардії України Навчально-наукового інституту № 3 Національної академії внутрішніх справ, який з 1992 року (перше найменування — військово-юридичний факультет Української академії внутрішніх справ) здійснював підготовку військових фахівців у галузях військового права, психології та практичного забезпечення національної безпеки.[6] Першим начальником факультету став полковник Анатолій Котенко, який очолював факультет до 1998 року.

Загальноакадемічні кафедри[ред. | ред. код]

  • Кафедра № 13 Соціальних та правових дисциплін
  • Кафедра № 14 Інформатики та прикладних інформаційних технологій
  • Кафедра № 15 Фізичної підготовки та спорту
  • Кафедра № 16 Фундаментальних дисциплін
  • Кафедра № 17 Інженерної механіки-підпорядкована факультету логістики
  • Кафедра № 18 Іноземних мов

Ад'юнктура[ред. | ред. код]

Підготовка ад'юнктів проводиться за спеціальностями:

  • 21.07.05 «Службово-бойова діяльність сил з охорони правопорядку»;
  • 20.01.01 «Воєнне мистецтво»;
  • 20.02.12 «Військова кібернетика, системи управління і зв'язок»;
  • 20.02.14 «Озброєння і військова техніка».

Спеціалізовані Вчені ради по захисту дисертацій[ред. | ред. код]

Спеціалізовані вчені ради по захисту кандидатських дисертацій за спеціальностями:

  • 21.07.05 «Службово-бойова діяльність сил охорони правопорядку»;
  • 20.02.14 «Озброєння і військова техніка».

Керівники академії[ред. | ред. код]

Відомі випускники[ред. | ред. код]

Див. Випускники Національної академії Національної гвардії України[7]

Бібліотека[ред. | ред. код]

В Академії (зокрема, в навчальному центрі) існує 3 бібліотеки:

  • науково-технічна;
  • таємна;
  • художня.

Загальна кількість читальних залів — 4 (посадочних місць — 132). Фонд — більше 135 000 прим.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Академію внутрішніх військ реформовано в Академію Національної гвардії України // Сайт академії внутрішніх військ МВС України[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Указ Президента України № 497/2014 від 4 червня 2014 року «Про надання Академії Національної гвардії України статусу національної»
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 12 лютого 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Генерали-випускники

Джерела[ред. | ред. код]