Національна астрономічна обсерваторія Японії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штаб-квартира НАО в Мітаці, Токіо.
Нобеямська обсерваторія

Державна астрономі́чна обсервато́рія (яп. 国立天文台, こくりつてんもんだい, МФА[kokuɾʲit͡su̥ temmondai̯]; англ. National Astronomical Observatory of Japan, NAOJ) — єдина державна астрономічна обсерваторія в Японії. Розташована в місті Мітака метрополії Токіо. Має декілька спостережувальних станцій на Японському архіпелазі та Гаваях. Виникла 1878 року на основі метеорологічно-астрономічної обсерваторії фізичного факультету Токійського університету. 1888 року перенесена до столичного району Мінато й перейменована на Токі́йську астрономі́чну обсервато́рію. 1924 року переїхала до міста Мітака. 1988 року, після об'єднання з Обсерваторією руху полюсів (Мідзусава) та Інститутом дослідження радіоатмосферних сигналів Наґойського університету, перейменована на Національну астрономічну обсерваторію й передана під безпосередній контроль Міністерства культури, освіти й науки Японії. Займається стандартизацією японського часу, укладанням календаря, спостереженням і дослідженням небесних тіл. Серед дочірніх установ — Норікурська сонячна обсерваторія, Окаямська астрофізична обсерваторія, Нобеямська космічна радіообсерваторія.

Див. також[ред. | ред. код]

  • 100483 NAOJ - астероїд, названий на честь обсерваторії.
  • Субару — один з найбільших у світі телескопів, що належить національній астрономічній обсерваторія Японії та встановлений в обсерваторії Мауна-Кеа, на Гаваях.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Національна астрономічна обсерваторія Японії // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]