Національна партія Австралії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна партія Австралії

National Party of Australia
Країна Австралія Австралія
Голова партії Девід Літтлпрауд[en][1]
Дата заснування 1922
Штаб-квартира Канберра
Ідеологія Консерватизм, Аграризм
Союзники та блоки Ліберальна партія Австралії, Аграрна ліберальна партія
Місць у Палаті представників
9 / 150
Місць у Сенаті
3 / 76
Офіційний сайт National Party of Australia

Національна партія Австралії (англ. National Party of Australia, Nationals) — австралійська політична партія.

Первісно мала назву «Аграрна партія» (Country Party), з 1975 — «Національна аграрна партія» (National Country Party), а з 1982 має сучасну назву.

Невелика партія, що з 1940-х років традиційно блокується з Ліберальною партією як на федеральному рівні, так і у більшості штатів. У коаліційних урядах лідер Національної партії зазвичай займає пост заступника прем'єр-міністра.

На виборах 2004 коаліція отримала більшість не лише у Палаті представників, але й у Сенаті. На рівні штатів обидві ці партії знаходяться в опозиції у всіх штатах і територіях країни.

Створена у 1922 об'єднанням декількох фермерських партій окремих сільськогосподарських штатів, незадоволених економічною політикою уряду Біллі Г'юза. Добившись визнання серед виборців, спромоглась позбавити коаліцію, що правила, у парламенті й змусила Г'юза піти у відставку. Найбільшим впливом користувались у 1950-1960-ті роки, у коаліції з Ліберальною партією. Зі зменшенням сільського населення її вплив поступово зменшується.

Лідери Національної партії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. David Littleproud elected new Nationals leader with Perin Davey as deputy. The Guardian (англійською) . 30 травня 2022. Процитовано 31 травня 2022.