Національна тристороння соціально-економічна рада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Національна тристороння соціально-економічна рада — постійно діючий орган, що утворюється Президентом України для ведення соціального діалогу. Національна рада складається з рівної кількості повноважних представників сторін соціального діалогу національного рівня. До ради входять 60 членів — 20 членів профспілкової сторони, 20 членів сторони роботодавців та 20 членів сторони органів виконавчої влади.

Була створена на виконання вимог Закону України «Про соціальний діалог в Україні»[1]. Діє відповідно до Указу Президента України від 2 квітня 2011 року № 347/2011 «Про Національну тристоронню соціально-економічну раду»[2].

Адреса офісу Національної тристоронньої соціально-економічної ради: 01133 м. Київ, бульвар Л.Українки, 26, офіс 331

Склад[ред. | ред. код]

Національна тристороння соціально-економічна рада (далі — Національна рада) складається з наступних сторін:

Очолюють Національну раду Голова та три співголови, які одночасно є координаторами сторін.

Структура[ред. | ред. код]

У структурі Національної ради утворено, із рівної кількості членів сторін, чотири постійні комісії:

  • із законотворчої діяльності та мінімальних державних соціальних стандартів;
  • з інформаційно-методичної роботи та зв'язків інституціями соціального діалогу всіх рівнів;
  • з дотримання норм і принципів соціального діалогу;
  • з питань конкурентоздатності вітчизняної економіки.

Історія створення[ред. | ред. код]

Національна рада вперше була утворена за пропозицією всеукраїнських профспілок, об'єднань роботодавців та Кабінету Міністрів України, як консультативно-дорадчий орган при Президентові України з представників Кабінету Міністрів України, всеукраїнських професійних спілок та їх об'єднань, всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» та Указу Президента України від 2 квітня 2011 року № 347/2011 «Про Національну тристоронню соціально-економічну раду».

До основних завдань Національної ради належать: 1) вироблення консолідованої позиції сторін соціального діалогу щодо стратегії еконо-мічного і соціального розвитку України та шляхів вирішення існуючих проблем у цій сфері; 2) підготовка та надання узгоджених рекомендацій і пропозицій Президентові України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України з питань формування і реалізації державної економічної та соціальної політики, регулювання трудових, економічних, соціальних відносин.

Діяльність[ред. | ред. код]

18 лютого 2014 року відбулося засідання Національної ради, на якому були прийняті ряд рішень про стан реформування оплати праці, про удосконалення законодавчої бази з призначення та фінансування пільгових пенсій, а також про нову модель вирішення трудових спорів в Україні[3].

Національна рада активно співпрацює з Федерацію роботодавців України. 17 червня 2014 року, Федерація роботодавців України та Федерація професійних спілок України уклали Меморандум щодо збереження трудового потенціалу та забезпечення стабільної роботи підприємств. Спільною метою роботодавців і профспілок, яка закріплена в Меморандумі, є запобігання ризикам масових вивільнень працівників на підприємствах усіх форм власності, збереження трудового потенціалу, рівня заробітної плати та інших соціальних гарантій для працівників і членів їх сімей. Для цього обидві сторони повинні отримати підтримку з боку держави. Свої пропозиції з цього приводу роботодавці й профспілки вже підготували на розгляд Кабінету Міністрів України. Серед них — пільгові умови оподаткування, пріоритет у тендерах та розрахунках по держзамовленням, а також надання дотацій для підприємств, установ, організацій, які забезпечують збереження штатної чисельності працівників під час економічної кризи[4].

Голови[ред. | ред. код]

За період з дня утворення Національної тристоронньої соціально-економічної ради, посаду Голови Національної ради обіймали:

Співголови[ред. | ред. код]

Станом на 2021 рік, співголовами Національної тристоронньої соціально-економічної ради[10] були:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Закон України "Про соціальний діалог в Україні"
  2. Указ Президента України "Про Національну тристоронню соціально-економічну раду"
  3. Рішення, прийняті Національною радою на засіданні 18 лютого 2014 року. 18.02.2014
  4. Українські роботодавці та профспілки уклали Меморандум щодо збереження трудового потенціалу та забезпечення стабільної роботи підприємств. 17.06.2014. Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 19 червня 2014.
  5. Указ Президента України від 17 лютого 2012 року №107/2012 "Про призначення Д.Фірташа Головою Національної тристоронньої соціально-економічної ради"
  6. Указ Президента України від 18 травня 2013 року №283/2013 "Питання Національної тристоронньої соціально-економічної ради"
  7. Указ Президента України від 3 липня 2014 року №567/2014 "Питання Національної тристоронньої соціально-економічної ради"
  8. Указ Президента України від 17 лютого 2015 року №87/2015 "Питання Національної тристоронньої соціально-економічної ради"
  9. Указ Президента України від 22 серпня 2021 року №387/2021 "Питання Національної тристоронньої соціально-економічної ради"
  10. Зеленський призначає у владу людей, які наполягали залишити Чорноморський флот РФ у Криму |СХЕМИ 312

Посилання[ред. | ред. код]