Не будь байдужим (акція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Акція «Не будь байдужим!» — серія з 14-ти музично-інтерактивних концертів у різних містах центральної України, які проходили на підтримку української мови[1]. Від 11 вересня 2005 року до грудня 2006 року акція прокотилась по таких містах як: Костопіль, Яготин, Лубни, Сміла, Біла Церква, Фастів, Умань, Бердичів, Гайсин, Олександрія, Полтава, Ковель, Шпола, Старокостянтинів[2]. За цей час концерти відвідало загалом 35000 осіб і 58 журналістів, а в їх організації взяло участь 115 волонтерів.

Засновниками акції «Не будь байдужим!» стали музиканти Сашко Положинський (лідер гурту «Тартак») і Сергій Присяжний (лідер гурту Мотор'ролла). У концертах, крім гуртів «Тартак» і «Мотор'ролла», взяли участь також «Мандри», «Ot Vinta!», «Гайдамаки», «СКАЙ», «ФлайzZzа», «Гуляйгород», а також лірник Володимир Кушпет і бандурист Сергій Захарець. Концерти проходили під гаслом «Ні Малоросії! Зробимо країну Україною!».[3].

У таких містах як Ковель, Шпола та Старокостянтинів крім самих концертів організатори роздавали україномовні книжки місцевим школам[4].

Акція дала життя однойменному громадянському рухові «Не будь байдужим!», про заснування якого Положинський і Присяжний оголосили 10 травня 2006 року[3]. Тож наступні концерти проходили під егідою цього руху[5].

Концерти музикантів приблизно в тому самому складі продовжилися у 2007—2008 роках в рамках проекту «Зроби подарунок Україні! Переходь на українську!», організатором якого був цей громадський рух і про початок якого оголошено на прес-конференції в Українському домі в Києві 27 грудня 2006 року[6].

Історія[ред. | ред. код]

Засновниками акції «Не будь байдужим!» стали музиканти Сашко Положинський (лідер гурту «Тартак») і Сергій Присяжний (лідер гурту «Моторролла»)[3]. Співорганізатором заходів був Валерій Умрихін[3].

Сашко Положинський так розповів про заснування акції:

Якось ми всі разом сиділи в кав'ярні й розмовляли. Уже минув час після того, коли прийшла нова влада, у яку вірили люди, але ніяких змін не відбулося. Нас, людей які займаються сценічною діяльністю, це дуже турбує. Адже масова культура впливає на свідомість людей. На жаль, інформаційну війну ми вже давно програли своїм сусідам. В Україні російськомовної продукції набагато більше, ніж української.

.

— Сашко Положинський 29 липня 2006 року на прес-конференції перед концертом у Полтаві, [7]

Спочатку постійними учасниками концертів були гурти «Тартак», «Мотор'ролла», «ФлайzZzа». З травня 2006 року до них приєднався гурт «Гайдамаки», а з липня — «Мандри»[7].

Одинадцятим містом, яке відвідали музиканти, була Полтава. Концерт відбувся 29 липня і проходив на Співочому полі. Крім постійних учасників у ньому взяв участь місцевий гурт «Дельтора». Частину концерту музиканти спілкувалися з аудиторією, висловлювали думки та відповідали на запитання[7].

Чотирнадцятим містом, у якому відбулася акція, став Старокостянтинів[2]. Безкоштовний концерт відбувся 15 грудня 2006 року в залі Будинку офіцерів, за повного аншлагу. Переважно його відвідала молодь. Виступали гурти «Мотор'ролла», «Мандри», «OT VINTA», «ФлайzZzа», «Гуляйгород», а також Володимир Кушпет і Сергій Захарець. Під час концерту музиканти спілкувались з аудиторією[8]. В рамках заходів крім концерту 9 шкіл міста і гарнізонна бібліотека Старокостянтинова отримали близько 1000 книг. Серед 120 найменувань україномовних книжок твори популярних сучасних українських авторів, перекладна класика, а також навчальні посібники[2].

Мета акції[ред. | ред. код]

За словами організаторів, акція не була політичною і вони не підтримували жодної партії. Фінансова підтримка була з боку як самих учасників, так і багатьох інших людей, які долучалися до акції в нових містах. Вони відчували дискримінацію української мови, приміром, відсутність або малі тиражі україномовних видань. Метою було донести, що громадянська свідомість починається з малих речей, наприклад, попросити в продавця кіоску видання українською мовою, а також самому спілкуватись українською[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Акція "Зроби подарунок Україні! З 2007 року переходь на українську!" стартувала в Чернігові минулого тижня. Біла хата. 20 квітня 2007. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  2. а б в Гузьо, Галина (18 грудня 2006). Уроки патріотичної небайдужості. Високий замок. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  3. а б в г Каганець, Олена (11.05.2006). Громадський рух „Не будь байдужим!”. http://www.aratta-ukraine.com/. Аратта-Україна. Архів оригіналу за 19 січня 2018. Процитовано 16 грудня 2017.
  4. Старокостянтинів, "Не будь байдужим!". День. 13 грудня 2006. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  5. Історія руху (українська) . Архів оригіналу за 14 листопада 2009. Процитовано 18 грудня 2017.
  6. Зінченко, Наталія (30 січня 2007). "Переходь на українську!" З такою ініціативою звернулися до співвітчизників волонтери громадського руху "Не будь байдужим". Хрещатик. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  7. а б в Соловйова, Вікторія (3 серпня 2006). "Не будь байдужим!" - розмовляй в Україні українською. Вечірня Полтава. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  8. Василевський, Михайло (19 грудня 2006). Старокостянтинів не буде байдужим. День. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  9. Подільський, Григорій (21 грудня 2006). Зірки української естради дарували книжки у Старокостянтинові. Поділля. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)