Небажана вагітність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Небажана вагітність — це вагітність, яка на момент зачаття була невчасною, незапланованою або небажаною[1].

Статеве життя без використання ефективних засобів контрацепції за власним вибором або з примусу є основною причиною незапланованої вагітності. У всьому світі рівень незапланованої вагітності становить приблизно 45 % від усіх вагітностей (загалом 120 мільйонів незапланованих вагітностей щороку), але показники різняться в різних географічних регіонах і серед різних соціально-демографічних груп. Хоча незапланована вагітність є основною причиною штучного переривання вагітності, незапланована вагітність також може призвести до інших наслідків, таких як live birth [1] або викидень[2][3].

Незапланована вагітність пов'язана з численними негативними наслідками для здоров'я матері та дитини, незалежно від результату вагітності. Зусилля, спрямовані на зниження рівня незапланованої вагітності, зосереджені на покращенні доступу до ефективних засобів контрацепції шляхом покращення консультування та усунення бар'єрів, що перешкоджають доступу до контрацепції[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Unintended Pregnancy. Centers for Disease Control and Prevention. Процитовано 13 листопада 2013.
  2. а б Eisenberg L, Brown SH (1995). The best intentions: unintended pregnancy and the well-being of children and families. Washington, D.C: National Academy Press. с. 72. ISBN 978-0-309-05230-6. Процитовано 3 вересня 2011.
  3. Nearly half of all pregnancies are unintended—a global crisis, says new UNFPA report | United Nations Population Fund. www.unfpa.org (англ.). Процитовано 22 січня 2024.