Ненецька мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ненецька мова
ненэцяʼ вада
Поширена в Росія
Регіон Ненецький автономний округ, Ямало-Ненецький автономний округ, Таймирський Долгано-Ненецький район Красноярського краю, Республіка Комі, Мурманська область
Носії 31 311 (2002, перепис), 21 926 (2010, перепис)[1]
Писемність кирилиця (ненецький алфавіт)
Класифікація

Уральська сім'я

Самодійська гілка
Північна група
Офіційний статус
Офіційна Ямало-Ненецький автономний округ
Коди мови
ISO 639-3 yrk

Ненецька мова (Ненэцяʼ вада) — одна із самоїдських мов, якою говорить народ ненці. Число мовців — близько 30 тисяч чоловік. Поширена на великій території від Кольського півострова до Єнісею. Традиційно прийнято розподіл на тундровий і лісовий діалект, проте останнім часом існує тенденція визнавати їх двома різними мовами: ненецькою і нешанською. У письмовій формі існує головним чином тундрова мова, у якої набагато більше носіїв.

Ненецькою мовою видається газета «Няр'яна Ӈерм» і частина матеріалів у газетах «Няр'яна виндер» і «Таймир».

За підрахунками компанії Google до 2100 року мова може щезнути, адже вона використовується паралельно з російською і більшість носіїв надають перевагу саме російській. Мова не має суттєвої підтримки з боку влади та інших організацій. Її вивчають у школах, але розмовляють нею в основному в сільській місцевості[2].

Унікальним, як для України, знавцем ненецької був Анатолій Володимирович Левенко (1952-2013), який залишив по собі дві фольклорні збірки з перекладами текстів українською з цієї мови.

Абетка[ред. | ред. код]

Латинський варіант писемності під час масштабної латинізації мов Радянського Союзу 1931-1937.Кома під літерою означає пом'якшення звуку[3]

Першою системою писемності була абетка на основі латиниці. Саме тоді й почали масово випускатися газети, підручники і т.д. цією мовою. В перших виданнях абеток було рекомендовано ставити рисочку над літерою для подовження звуку, а для пом'якшення кому після літери. В пізніших виданнях кому ставлять під літерою, а рисочку перестали використовувати.

A a B b C c

Пізніше , з 1939 року все почали повертати на кирилицю, і для ненецької мови створили кириличне письмо.

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з И и Й й К к Л л М м Н н Ӈ ӈ
О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э
Ю ю Я я ʼ ʼʼ

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Информационные материалы об окончательных итогах Всероссийской переписи населения 2010 года. Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 березня 2012.
  2. http://izh.kp.ru/online/news/1182652/
  3. Материалы 1-й всероссийской конференции по развитию языков и письменности народов Севера. М.-Л., 1932

Посилання[ред. | ред. код]

Wikimedia Incubator
Wikimedia Incubator
В Інкубаторі Wikimedia існує тестовий розділ Вікіпедії мовою {{{4}}}