Нефф Тимофій Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нефф Тимофій Андрійович
Timoleon von Neff
Народження 22 вересня (6 жовтня) 1804(1804-10-06)
Пюссі, Естляндська губернія
Смерть 24 грудня 1876 (5 січня 1877)(1877-01-05) (72 роки)
  Санкт-Петербург
Поховання Simuna Churchyardd[1]
Країна  Російська імперія
Жанр портрет
Навчання Дрезденська академія мистецтв
Діяльність художник, викладач університету, землевласник
Напрямок релігійний живописець, портретист
Відомі учні Бодаревський Микола Корнилович
Працівник Петербурзька академія мистецтв
Роботи в колекції Фінська національна галерея, Ермітаж, Єкатеринбурзький музей образотворчих мистецтв, Російський музей, Естонський художній музей і Королівська колекція
Нагороди
орден Святого Володимира II ступеня орден Святої Анни I ступеня орден Святого Станіслава I ступеня орден Святого Володимира III ступеня орден Святої Анни II ступеня

CMNS: Нефф Тимофій Андрійович у Вікісховищі

Тимофій Андрійович Нефф (22 вересня (6 жовтня) 1804(18041006), Пюссі, Естляндська губернія24 грудня 1876 (5 січня 1877), Санкт-Петербург) — історичний, релігійний живописець, портретист, придворний художник імператора Миколи I, хранитель картинної галереї Ермітажу, професор, академік. Мав чин таємного радника.

Біографія[ред. | ред. код]

Тимофій Нефф народився 22 вересня 1804 року в садибі Пюссі Естляндську губернії. При хрещенні отримав ім'я Тімолеон Карл. Його мати Луїза Феліція Нефф приїхала з Франції, батько невідомий. Нефф став прийомним сином Генріха Отто фон Зеге Мантейффеля. З 1815 по 1818 роки навчався в Ракверський земській школі, в 1820-і роки брав приватні уроки живопису, писав замовні портрети та пейзажі. Після закінчення Дрезденської Академії мистецтв подорожував по Італії. Прибув в 1826 році до Петербурга.

З 1827 року виконував приватні замовлення в Санкт-Петербурзі. Після виконання у 1832 році групового портрета дітей імператора Миколи I (великих княгинь Марії Миколаївни, Ольги Миколаївни та Олександри Миколаївни) був запрошений до двору і призначений придворним художником. Перше велике замовлення - лики святих для готичної капели на дачі «Олександрія» в Петергофі. За цю роботу Нефф отримав довічну пенсію і дозвіл на поїздку до Риму. За час подорожі по Італії (1835 - 1837 рр.). Нефф копіював твори старих майстрів XVI ст., і, перш за все, Рафаеля. За ікони для малої церкви Зимового палацу Нефф отримав звання академіка і був представлений до ордена Святої Анни 3-го ступеня. У 1837 році подорожував по Росії для ознайомлення з народними типами і побутом. У 1849 році за виконання ликів святих для Ісакіївського собору отримав звання професора історичного й портретного живопису. Викладав в Академії Мистецтв. З 1864 року Тимофій Андрійович Нефф, після десятирічного викладання в Академії, стає хранителем картинної галереї Ермітажу. Він як і раніше багато працює. Його обирають членом флорентійської Академії мистецтв. У 1860-х - 1870-х роках найбільшими творами Неффа стали ікони для каплиці в Ніцці, церкви в Лондоні і для храму Христа Спасителя в Москві. З 1865 року - член Ради Академії Мистецтв.

Похований на Смоленському лютеранському кладовищі у Санкт-Петербурзі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. BBLD - Baltisches biografisches Lexikon digital — 2012.