Нойз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нойз
Стилістичні походження
Походження
1970-ті,
США
Типові інструменти
Різноманітні
Піджанри
Павер електронікс
Споріднені жанри
Нойз-рок, пауер-нойз, нойзкор

Нойз (від англ. Noise — шум) — один з найстаріших стилів в індустріальній музиці; музичний жанр, в якому використовуються різноманітні звуки (найчастіше штучного і техногенного походження), неприємні і навіть болючі для людського слуху. Віднесення жанру «нойз» до музики досить суперечливо, оскільки шум сам по собі явище небажане — непередбачені та випадкові звуки, артефакти звукозаписної апаратури, які зазвичай видаляються з музичних записів.

У широкому сенсі, шум — це виключно гучний і дисгармонійний звук, який не має ніякого відношення до мелодії і музичним структурам. Однак, як не дивно, «нойз» для шанувальників жанру — не просто безглуздий шум. Найвідоміший нойз-музикант Масамі Акіта сказав: «Якщо під шумом ви маєте на увазі неприємні звуки, тоді поп-музика — це для мене шум».

Формально, нойз походить від таких музичних напрямів як індастріал і ембієнт.

Найбільший вплив нойз отримав в Європі, США та особливо в Японії. Особливо слід відзначити такий піджанр як Japanoise — «Джапанойз», або «Японойз», тобто Японський нойз.

В Україні елементи нойзу використовує гурт Ptakh Jung.

З 22 листопада 2023 року в Києві в клубі Otel’ проходять щотижневі івенти Нойз Щосереди.

Література[ред. | ред. код]

  • Юрій Грицина. Японойз. Спроба аналізу сучасного стану // «Аутсайдер» (Київ). — № 6 (2006). — Стор. 29-42.
  • Роман Піщалов. Pan Sonic // «Аутсайдер» (Київ). — № 4 (2004). — Стор. 29-32.
  • Роман Піщалов, Андрій Орел та інші. Аутсайдер. Збірка статей про сучасну музику. — Київ: Бихун В.Ю., 2023. — 183 с., іл.
  • Nick Cain, “Noise”, in: Rob Young (ed.), The Wire Primers: A Guide to Modern Music, London: Verso, 2009, pp. 29-36.(англ.)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Noise (англ.) Документальний фільм