Ніжинський народний театр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ні́жинський наро́дний теа́тр — народний напівпрофесійний театр, створений Марією Заньковецькою у рідному для неї Ніжині (зараз Чернігівська область), що діяв у 191822 роки.

Історія і творчий склад[ред. | ред. код]

Ніжинський народний театр був створений 1918 року за допомогою М. К. Заньковецької. Він поділявся на дві трупи: російську (керівники П. Є. Петров і М. Є. Мізін) та українську (керівник Ф. Д. Проценко).

До Ніжина з Полтави запросили акторів Б. В. Романицького (став першим режисером, згодом — народний артист СРСР), О. П. Ратмирову, В. О. Сосницьку, Т. Ф. Садовську-Тимківську. Разом з місцевими акторами, хором, оркестром вони складали «Українську трупу під орудою М. К. Заньковецької», яка брала участь у виставах. З аматорів провідні ролі виконували Ф. Д. Проценко, Д. Я. Грудина-Коваль.

Трупа переважно виступала в Миколаївському (тепер Шевченківському) саду в Ніжинському літньому театрі, а також обслуговувала військові частини Червоної Армії, сільські місцевості і промислові підприємства.

У 1922 році на базі трупи Ніжинського народного театру було створено Ніжинську державну драматичну студію ім. М. К. Заньковецької.

Репертуар[ред. | ред. код]

У репертуарі Ніжинського народного театру:

Джерело[ред. | ред. код]