Нітокріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нітокріс
Нейт-ікерті
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 2168-2166 до н. е.
Попередник Меренра II
Наступник Нечерікара
Тронне ім'я (преномен)Nj.t-jqr.(t)j
Нейт-ікерті
«Нейт чудова»
M23L2
N35
X1 Z5
M17N29D21
Власне ім'я (номен): Саптах
«Син Пта»
G39N5
 
zAZ1p
t
H
У шлюбі Меренра II
Батько Пепі II
Мати Neithd
Народився 23 століття до н. е.
Помер 2192 до н. е.
Місце поховання Медінет Абу
Династія
VI династія

Нітокріс, Нейт-ікерті — цариця Стародавнього Єгипту, остання правителька VI династії та всього періоду Стародавнього царства (хоча деякі дослідники починають відлік Першого перехідного періоду з IX династії).

Життєпис[ред. | ред. код]

Вважається, що Нітокріс була першою жінкою-правителькою Стародавнього Єгипту та першою жінкою-регентом (якщо не вважати такою Мернейт з I династії) у світовій історії.

Ім'я Нейт-ікерті (Нітокріс) зустрічається в «Історії» Геродота та творах Манефона. Відповідно до першого вона отримала владу над країною після того, як змовники убили її брата-фараона. Щоб помститись їм, цариця заманила убивць до підземних кімнат свого палацу. Під час святкування вона наказала зачинити гостей і через великий таємний канал впустити до кімнат води Нілу. Розправившись зі своїми ворогами, вона покінчила з собою (відповідно до Геродота, вбігши до палаючої кімнати). Манефон, у свою чергу, приписував Нітокріс спорудження третьої піраміди в Гізі, яка насправді була збудована за фараона Менкаури.

Сучасні дослідники вважають, що реальна Нітокріс була одним зі спадкоємців давньоєгипетського трону за часів смути, що настала після 94-річного правління фараона Пепі II. Як і її попередник Меренра II, вона не змогла утримати ситуацію у своїх руках та, можливо, була скинута.

Однак Нітокріс не згадується в жодному давньоєгипетському джерелі, тому щодо її історичності деякі єгиптологи мають сумніви, вважаючи її вигаданим персонажем. Тривалий час вважалось, що ім'я цариці фігурує в Туринському списку фараонів (написаному за XIX династії Нового царства) під іменем Нейт-ікерті (nt-ỉqrtỉ). Однак новітній мікроскопічний аналіз фрагменту папірусу з іменем Нейт-ікерті показав, що хоч це ім'я і належить до списку правителів VI династії, але, скоріше всього, є неправильною транскрипцією тронного імені чоловіка-фараона на ім'я Неджеркара Сіптах I, названого в Абідоському списку фараонів спадкоємцем фараона Меренри II.

Манефон стверджував, що Нітокріс правила 12 років[1].

У культурі[ред. | ред. код]

  • Говард Лавкрафт зображував Нітокріс як повелительку повсталих мерців та ходячих мумій, що дотепер перебувають у коридорах під пірамідою Хеопса («Ув'язнений з фараонами», «Вигнанець», «Сторонній»).
  • Перше опубліковане оповідання Теннессі Вільямса «Помста Нітокріс» було присвячено пересказаній Геродотом легенді.
  • Нітокріс як дружина фараона Меренри II фігурує в романі єгипетського письменника Наґіба Махфуза «Родопіс Нубійська» («Фараон і наложниця»).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Эрлихман В. В.: Правители мира (рос.)