Оджалеші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грона винограду Оджалеші

Оджалеші (груз. ოჯალეში) — сорт червоного винограду, що культивується на території Грузії (Зугдідський, Цаленджихський, Гегечкорський та Цагерський райони) і використовується для виготовлення однойменного вина.[1] З грузинської мови odjaleshi означає «той, що росте на деревах».

Виноград[ред. | ред. код]

Ботанічне сімейство — виноградові. Лист середнього розміру, майже цілий, трьохлопасний. Листова пластина — рівна, зморщена. Нижня частина листа має помітне опушення. Квітка двостатева. Грона середніх розмірів або менша, циліндричної форми, іноді з одним більш розвиненим крилом. Ягода середнього розміру, округла, трохи овальна, темно-синього кольору, має товсту шкірку та соковиту м'якоть. Такий виноград має показник цукру в 21-23 % та кислотність в 7-9 г/л.[2]

Плантації цього сорту знаходяться на висоті 700—800 метрів над рівнем моря. Такий сорт визріває пізно, в кінці жовтня. Не особливо відрізняється морозостійкістю, але має стійкість до мільдью та оїдіуму, а також до сірої гнилі.

Вино[ред. | ред. код]

З винограду Оджалеші можливе виготовлення як столових та природно-солодких вин, так і кріплених, наприклад, портвейн. Молоді вина відрізняються гармонійністю смаку, фруктовими нотками вишні та спецій. Кріплені вина з такого винограду витримують в дубових бочках.

Для отримання напівсолодкого вина Оджалеші, його збирають при показниках цукру в 22 %. Виготовлення вина Оджалеші має властиву для грузинських вин особливість: після виготовлення сусло охолоджують до 0 градусів. Таким чином, дрожеві бактерії випадають в осад.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Існує менш престижний сорт Orbelian Ojaleshi, який часто підписують просто Оджалеші.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Красное столовое вино Оджалеши. Отдых в Грузии - туры в Грузию, цены 2020| Viva Georgia (ru-RU) . 28 травня 2015. Процитовано 5 січня 2021.
  2. Оджалеши - Форум виноград. forum-wine.info. Процитовано 5 січня 2021.
  3. updated 30-Nov-2015, Last. Ojaleshi Wine Information. Wine-Searcher (амер.). Процитовано 5 січня 2021.